IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква икономическият растеж на България да се ускори до 2,2% тази година

Европейският газ изтрива загубите си от началото на годината

18:30 | 16.04.24 г.

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2024 г. ще се ускори до 2,2% спрямо 1,8% през 2023 г., прогнозират анализаторите от Българската народна банка (БНБ).

Растежът на икономиката ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ се очаква да има отрицателен принос. Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено от нарастване на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, растеж на инвестиционната активност, както и от по-високо правителствено потребление.

Очаква се растежът на реалния БВП на България да се ускори до 3,3 на сто през 2025 г. и след това да се забави до 2,6 на сто през 2026 г., като тази динамика в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции.

Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се очаква да се забави до 2,3 на сто в края на 2024 г., а средногодишната инфлация да възлезе на 3 на сто.

Европейският газ изтрива загубите си от началото на годината на фона на обещанието на Израел за отговор срещу Иран.

Търговците на газ се подготвят за рискове, които могат да нарушат енергийните потоци. Цените на природния газ в Европа изтриха загубите от 2024 г., тъй като енергийните пазари се опасяваха от по-широка ескалация на конфликта в Близкия изток, след като висши израелски военни представители потвърдиха, че страната им няма друг избор, освен да отговори на нападението на Иран през уикенда.

Нарастващите геополитически рискове през този месец принудиха търговците да преоценят оптимизма си за енергийните доставки в Европа, след като руските удари по украинската енергийна инфраструктура и последното напрежение в Близкия изток подчертаха уязвимостта на световните търговски потоци. Въпреки че в един момент фючърсите загубиха около 30 % от стойността си от началото на годината  поради изключително меката зима, която се отрази на търсенето на газ, те вече напълно компенсираха спада през 2024 г.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още