IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ очаква 1,6% ръст на БВП и дефлация в България през 2014 г.

И фондът смята, че пикът на безработицата е бил през 2013 г., като очакванията са тя да се понижи до 12,5% през тази и 11,9% през следващата година

18:38 | 08.04.14 г. 3
МВФ очаква 1,6% ръст на БВП и дефлация в България през 2014 г.

Турция е другата държава от региона, където тенденцията е към ръст на безработицата. През тази година се очаква нивото ѝ да достигне 10,2% от 9,7% през миналата, а догодина да нарасне до 10,6%.

Според МВФ ръстът в региона се е забавил през втората половина на 2013 г. заради продължаващия отлив на капитали. Основните рискове пред икономиките от региона са свързани с уязвимостите в еврозоната, нарастващата пазарна волатилност и нарастващите геополитически рискове заради ситуацията в Украйна.

Ръстът в развитите европейски икономики

За Европа като цяло МВФ прогнозира през тази година БВП да нарасне с 1,7%, а догодина слабо да се ускори до 1,9%. Очакванията за еврозоната са за ръст от съответно 1,2% и 1,5%.

Инфлацията в Европа като цяло се очаква да се забави до 1,6% през тази година от 1,9% през 2013 г., а през следващата да се ускори до 1,8%. За еврозоната се очаква ръстът на потребителските цени да отслабне до 0,9% през тази година от 1,3% през миналата и да се ускори до 1,2% догодина – далеч от целта от 2%, която преследва Европейската централна банка (ЕЦБ).

Що се отнася до безработицата, тенденцията е за постепенно намаление. За развитите държави от Европа очакванията са коефициентът на безработицата да се понижи до 10,6% през тази и 10,2% през следващата година, а за еврозоната – до съответно 11,9% и 11,6%.

Най-силен растеж в държавите от еврозоната се очаква в Латвия и Естония - съответно 3,8% и 2,4% през тази и 4,4% и 3,2% през следващата година.

Световната икономика

Същевременно МВФ занижи очакванията си за икономическия растеж в глобален план с 0,1 процентни пункта спрямо предишните си прогнози – до 3,6% през тази и 3,9% през следващата година.

Фондът предупреждава за опасност от свръхниска инфлация и изтичане на капитали от развиващите се икономики.

„Глобалната икономическа активност се засили през втората половина на 2013 г. и се очаква да продължи да се подобрява през 2014-2015 г. Импулсът идва предимно от развитите икономики, въпреки че и тяхното възстановяване е неравномерно“, подчертава институцията в доклада.

„С подкрепящата парична политика и по-малкият натиск от фискалната консолидация годишният растеж в САЩ ще продължи да се засилва и ще е близък до ръста във водещите страни от еврозоната. В тежко засегнатите от кризата държави от еврозоната обаче ръстът се очаква да бъде слаб и крехък заради високите дългове и финансовата фрагментация, които потискат вътрешното търсене“, допълват от фонда.

Основните рискове пред развитите икономики остават ниската инфлация и вероятността от продължителен слаб растеж, особено в държавите от еврозоната и в Япония. Фондът препоръчва паричната им политика да остане гъвкава на фона на продължаващата фискална консолидация.

Що се отнася до развиващите се пазари, там уязвимостите са предимно от местен характер, на политическо ниво, посочва се в доклада на МВФ. По-генералните рискове са свързани със забавянето на икономическия растеж заради изтичането на капитали.

Най-сериозни са рисковете пред икономиките на Китай, Бразилия и страните в Субсахарска Африка, а минимални – пред държавите от Западна Европа, включително Португалия и Испания, които получиха спасителни заеми, Ирландия, която наскоро излезе от спасителната си програма, както и САЩ, Австралия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Те не са американци, а нашенци - "другари"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Тези прогнози на мен ми звучат като изключително лоши!..Най-вече за България. Теглим заеми, уж да се стимулира потребление на вътрешния пазар, а дефлационният натиск остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Ами да, доста по-логично и вероятно някъде там да сме, а не да си измислят некви си процентчета, че да им дадат по-лесно кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още