IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото време в САЩ удари резултатите на DuPont

Химическият концерн отчита лек спад на приходите и по-слаба печалба за второто тримесечие

17:59 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Лошото време в САЩ удари резултатите на DuPont

Американската химическа компания DuPont отчита лек ръст на печалбата си за последното тримесечие заради слабия бизнес в селскостопанския сектор. Печалбата се увеличава с четири процента до 1,07 милиарда долара, или 1,15 долара за акция спрямо 1,03 млрд. долара, или 1,11 долара за акция година по-рано, съобщиха от компанията във вторник.

В периода между април и юни приходите на DuPont са в размер на 9,71 млрд. долара - спад от 1 процент на годишна база. Консенсусната прогноза на анкетираните от Zacks анализатори бе за 10,02 млрд. долара.

Особено в бизнеса с царевични семена и пестициди срещу плевели, който е основният бизнес за компанията, DuPont отчита силен спад. Тук оперативната печалба на акция спада с цели 11%. Бизнесът с царевица бе по-слаб от очакваното, пояснява концернът. Освен това компанията е трябвало да направи по-високи отписвания  заради високи складови наличности. По-добре се е развил бизнесът със соя, но не успява да компенсира напълно слабите продажби на царевица. Подразделението за растителната защита е пострадало заради особено лошото време в Северна Америка. 

Втората по важност химическа дивизия Performance Chemicals отчита спад на продажбите от 8%. Богатата на традиции американска компания, чиито корени датират от 1802 година, се намира в етап на преструктуриране. DuPont е в процес на разделяне от своята химическа дивизия Performance Chemicals, която произвежда, наред с други неща, белия пигмент титанов диоксид и хладилни агенти (различни фреони). Концернът планира да продаде подразделението до края на 2015 г.

Главният изпълнителен директор Елън Кулман възнамерява да насочи компанията към бизнеси с по-малка колебливост, които предоставят по-стабилни маржове на печалба. Така например бизнесът с титанов диоксид пострада през последните години заради стремителния спад на цените. 

Същевременно базираната в Уилмингтън, Делауеър, група потвърди понижените през юни прогнози за годината.  За 2014 г. Кулман се стреми печалбата на акция да възлиза на между 4 и 4,10 долара, което ще е ръст от 3 до 6% спрямо 2013 г.

Бордът на директорите е одобрил и повишение с 2 цента на тримесечния дивидент, който ще изплати на акционерите. Новото изплащане към акционерите ще е за 47 цента на акция и ще започне да се плаща от 12 септември. 

Как са се справили големите конкуренти Dow Chemical и BASF през второто тримесечие ще стане ясно при представянето на техните резултати в сряда и четвъртък. 

В предборсовата сесия цената на акциите скочи с над 4%, или 2,78 долара, до 68,32 долара за брой. Пазарната капитализация на DuPont се e повишила с под 1% от началото на годината, докато индексът Standard & Poor's 500 е скочил с 6,8 на сто за същия период.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още