IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 16 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:10 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 16 февруари

В България

Тегленето на нов заем от страна на държавата, който да бъде изплатен от всички данъкоплатци, се политизира, обяви Владимир Каролев, икономически съветник на министърът на икономиката Божидар Лукарски. Каролев обясни, че за този дълг се е знаело до какви стойности може да е още при гласуването на бюджета и тогава е трябвало да се обсъжда темата.

Неприятна статистика – доходите на българите остават като цяло същите, а разходите растат. И това се случва въпреки дефлацията, която би трябвало да повишава покупателната способност. За сметка на това НСИ отчита спад на безработицата, което все пак е стъпка в правилната посока.

И тук отново идва въпросът – какви са минималните възнаграждения и отпуските в Европейския съюз? И също така, къде стои България в тази класация?

Логично, представянето на страната ни е смесено, поради което и движението на хора из Европа обикновено означава, че те напускат страната. Въпреки това София отчита най-високия ръст на БВП на глава от населението в Европа. Вижта още интересни данни в нашата Графика на деня.

Вместо налагане на мораториум върху износа на дървесина по-ефективно би било да се подобри контролът върху горите. Това е мнението за решаване на проблема с незаконната сеч на ресорния министър Десислава Танева.

До няколко дни ще се разбере как ще изглежда новото (поредно) туристическо лого на България. Да видим колко време ще издържи това.

По света

Заради евтиния петрол голям брой петролни платформи в САЩ затварят, като броят им достигна 3,5-годишно дъно. Новооткритите залежи на петрол и газ също намаляват до 20-годишно дъно заради понижените инвестиции. Очевидно не е добра година за производителите на нефт.

И като заговорихме за тях – Русия дава лъвския пай от спасителната си програма за 35 млрд. долара на банки и едри индустриалци, близки приятели на Путин. В същото време обикновеният народ понася основната тежест на кризата, както е било винаги в Царска Русия или в СССР.

Въпреки постигнатото примирие в Минск Европейският съюз разширява санкциите срещу Русия с нови политици. Сред тях попада и Йосиф Кобзон, любимец по митинги на БСП и АТАКА. Със сигурност ще им липсва.

А какво е значението на самото примирие от Минск? Очевидно то поставя Русия и нейните съюзници в по-добра стратегическа позиция. Лошото е, че едва ден, откакто е в сила, споразумението вече се нарушава от страна на руските бунтовници.

Към другата голяма европейска криза – дали не идва краят на играта за гръцките банки? Със сигурност ЕЦБ сега ги контролира много по-изкъсо, а в бъдеще може да наложи още по-сериозен контрол.

И докато днес се водеха преговори за гръцкия дълг, президентът на ЕЦБ Марио Драги отсече, че мястото на Гърция е в еврозоната, а самата тя е „необратима“. Никакво напускане.

Либийският клон на Ислямска държава екзекутира 21 египтянина. В резултат тази сутрин египетските военни нанесоха серия въздушни удари върху техни позиции. Близкият изток става все по-впримчен в конфликти.

На борсата

Един от начините да бъде повишен оборотът на Българска фондова борса е на нея да се търгуват държавни ценни книжа, смята икономистът Боян Иванчев.

Публичните дружества се противопоставиха на новите регулации и санкции за собственици за ниви.

Препоръчваме

"50 нюанса сиво" оглаби боксофисите в Америка. И нищо чудно, все пак Св. Валентин беше скоро! 

3D принтиране на бижута? Това вече не е фантастика, а реалност за някои ценители. Скоро ще бъде достъпно и за масовия потребител.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още