IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 11 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:58 | 11.03.15 г.
<p>
	Гърция разполага с все по-малко време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция разполага с все по-малко време. Снимка: Ройтерс

В България

Днес парламентът официално одобри за нов министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това стана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Народното събрание, че "не трябва да оставяме КТБ да бъде разграбена". В същото време парламентът одобри Десислава Атанасова от ГЕРБ за председател на временната парламентарна комисия по казуса. Дали ще бъде ефективна комисията - предстои да разберем.

Евентуалното извеждане от експлоатация на 1 до 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ би струвало 1,1 млрд. евро. През април ще бъдат представени и първите проекти за това.

Иначе - по тези земи постоянно умират и възкръсват газопроводи. Въпросът обаче е може ли „Набуко“ да бъде построен наистина и да намали зависимостта ни от руски газ?

И отново на енергийна тема – президентът Росен Плевнелиев покани британски компании да изследват и добиват газ от Черно море. 

По света

Петролът поскъпва днес с 1% и се възстанови от загубите си от вчера. Причина за това беше спадът на петролните запаси в САЩ, което се случва за пръв път от два месеца.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле втвърди тона си спрямо Атина и настоя Тройката кредитори да се завърне в Гърция.

Причина за това бе твърдото противопоставяне на плановете за реформи и приватизация от страна на Гърция. Гръцкият министър на енергетиката и околната реда Панайотис Лафазанис смята, че реформи и приватизация не са сходни неща.

В същото време Гърция успя да набере 1,3 млрд. евро от пазарите чрез продажба на облигации.

Два режима – на Северна Корея и на Русия, обявиха 2015 г. за година на приятелството. Между тях ще има увеличени търговски, политически, икономически, културни и военни връзки. Много е вероятно също така севернокорейският диктатор Ким Чен Ун да бъде един от малкото световни лидери, които да посетят Москва за Деня на победата на 9 май.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе оневинен в поредното дело срещу него. Как смятате - колко е вероятно да се кандидатира за пореден път за премиерския пост?

На борсата

Днешният ден на Българска фондова борса доведе до минимални отклонения за акциите на компаниите. Специално за Investor.bg изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев коментира плановете за своята компания и нейното бъдеще на капиталовите пазари.

Препоръчваме

Песен от преди 30 години е била копирана от известни съвременни музиканти, твърдят някои. Възможният прецедент в този случай може да промени музикалната индустрия завинаги... 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още