IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж.п. мрежа ще свързва пазарите на Европа и Азия през 2007 г.

12:35 | 21.01.04 г.
Автор - снимка
Създател
Ж.п. мрежа ще свързва пазарите на Европа и Азия през 2007 г.
Голяма железопътна мрежа, свързваща Европа и Азия с цел транспортиране на стоки, може да стане реалност през 2007 г.

“До 2007 г. железопътната мрежа трябва да започне да функционира”, заяви пред Ройтерс Бари Кейбъл, транспортен директор в Икономическата и социална комисия на Обединените нации. “В момента е налице необикновено силна политическа воля и много се надявам тя да се запази до завършването на проекта”, допълва той.

По време на среща на ООН през 1992 г. 25 страни се споразумяха да си съдействат за свързването на около 800 хил. км железопътни релси в азиатска ж.п. мрежа с връзки към Европа. Вариант на проекта е на път да се осъществи в близките няколко години.

Подобна ж.п. мрежа ще позволи да се съкрати двойно времето за транспортиране на стоки между двата континента. Основната цел е да се свържат съществуващите национални мрежи в съответните страни.

Голяма част от азиатските страни модернизират ж.п. линиите си и купуват нови строителни материали, огромен потенциален пазар за компании като Siemens, Bombardier, Alstom и Cogivfer TF.

Подобна структура бе замислена през ноември между китайския град Тианджин и столицата на Монголия Улан Батор, благодарение на което ще стане технически възможно да се транспортират стоки с влак от индустриалната част на Китай към Финландия през Монголия и Русия в срок от 10 дни.

Кейбъл подчертава, че корейските и японските фирми на китайския пазар са били много заинтересувани от този “коридор на север”. Според него мрежата ще започне да бъде експлоатирана в средата на 2004 г.

Световната банка и Азиатската банка за развитие пък предвиждат проект на стойност 65 млн. долара за свързване с релсов път на Тайланд, Камбоджа и Виетнам.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още