IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в Китай с ръст от 24.5% за първите два месеца на 2005 г.

12:44 | 16.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в Китай с ръст от 24.5% за първите два месеца на 2005 г.
Националният статистически институт на Китай отчете ръст от 24.5% на инвестициите в страната за първите два месеца на настоящата година до 422 млрд. юана (51 млрд. долара).

Това бе над правителствените прогнози за ръст на инвестициите в страната от 16% средно за 2005 година.

За значителното покачване на инвестициите са допринесли ръстът от 27% на инвестициите в недвижимо имущество, които достигат 120 млрд. юона (14.5 млрд. долара).

Инвестициите в производството на енергия, газ и водна продукция са нараснали с 59.5% до 45.7 млрд. юана (5.5 млрд. долара).

Вложенията на местните фирми регистрират повишение от 25.6% до 353 млрд. юоана (42.6 млрд. долара).

Данните потвърдиха факта, че правителството на Китай трябва да предприеме по-нататъшни мерки за ограничаване на инвестициите, в които се включва и ново увеличение на лихвените равнища в страната, за да се достигне желаният през 2005 г. ръст от 8%.

В противен случай съществува значителен риск от прегряването на китайската икономика, която може да повлече и останалите световни икономики.

През изминалата година Китай отчете ръст на икономиката си от цели 9.5%, което отново надмина желания от правителството на Китай ръст от 8%.

Анализатори коментират, че след забавянето на ръста си през втората половина на миналата година инвестициите в Китай могат отново да започнат да нарастват, което да доведе до допълнителни административни мерки от страна на правителството.

Притесненията на много от пазарните участници са, че с времето правителствените мерки ще стават все по-малко ефективни при евентуалната им закъсняла намеса за регулиране на все по-отворената икономика на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още