IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не е способен да ускори руската икономика

Препоръките на МВФ са политически неприемливи за Кремъл

16:07 | 08.08.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Това обаче не е особено амбициозно. Дори растеж от 2% годишно няма да помогне на Русия да започне да настига сродните си икономики. Проблемът обаче е, че почти всичко от това, което МВФ предлага за постигане на по-бърз темп не е политически осъществимо. Предложенията ще доведат или до по-голямо социално недоволство, което Путин иска да избегне по всякакъв начин, или ще подкопаят различни стълбове на режима.

Например, МВФ посочва, че от руските работодатели се изисква да превеждат суми равни на 30% от заплатите на своите работници в различни социални фондове. Фондът предлага правителството да намали тази тежест, за да стимулира бизнеса, като същевременно компенсира фискалните загуби с повече приходи от ДДС. Но руснаците, които често не знаят за вноските, които работодателите правят в тяхна полза, веднага биха забелязали увеличенията на ДДС, които се вграждат директно в цените. По подобни причини руското правителство ще пренебрегне препоръката на МВФ за по-нататъшно намаляване на разходите с до 2% от БВП за сметка на социални програми, които „не покриват много хора”. Ако бъдат орязани обаче Путин ще се сблъска с изблик на гняв в най-бедните части на страната.

МВФ също предлага реформа в обществените поръчки и намаляване на ролята на държавата в икономиката. По-рано тази година трима икономисти от фонда изчислиха, че държавата отговаря за около една трета от икономическата продукция на Русия, 40% от добавената стойност и 50% от официалната заетост (въпреки че има още по-високи оценки). Документът на МВФ посочи, че ролята на държавата в икономиката е по-голяма от относителния й дял, тъй като тя намалява ефективността на използването на ресурсите и снижава конкуренцията. Държавните поръчки представляват 28,5% от БВП, като това е най-големият източник на корупция.

Реформите, намаляващи влиянието на държавата обаче, биха подкопали най-важните стълбове на режима на Путин. Служителите в различни клонове на правителството и държавните компании са най-надеждната му опора. Милиардерите приятели на Путин забогатяха от държавните поръчки и сега, когато много от тях са под санкции, това остава единственият източник за продължаването на техния просперитет. И президентът трябва да ги държи щастливи, ако иска да избегне удар в гърба.

Като се имат предвид политическите ограничения на режима, е трудно да се разбере как Русия може да обезвреди цъкащи икономически бомби като спадането на частните инвестиции, хроничния отлив на капитали и плашещата структура на дълга на домакинствата (37% от този дълг се пада на домакинства, които плащат 50% от своя доход за обслужване на потребителски кредити). Един от начините за запушване на тези дупки е да се изразходват повече от международните резерви, но Путин няма да предприеме това, поне не още, поради непредсказуемата международна среда.

Целта за недопускане на големи икономически грешки си има своите граници като стратегия. Това, от което Русия има нужда е смелостта да засегне обикновените руснаци, чието търпение вече се изчерпва, или близките до режима групи. Засега Путин би предпочел да бездейства, отколкото да рискува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 22 rate down comment 9
fon
преди 4 години
И тоя жалък прираст се дължи само на оръжие и пропаганда, както и на манипулация на статистиката. Руснакът обедня реално много повече от българина.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Направих една бакалска сметка. По-добре държавата ти да има някакви дългове но средната годишна заплата(след данъци) да е 52 000 долара, отколкото държавата да няма дългове и да получаваш годишно около 7 000 долара. Нещо против бакалските ми сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
И как реши тая глyпост, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам нищо против да харесваш русия(имаш право да си извратен), ама ти я обичаш повече от родината си ве цър.вул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Чемодан, вокьзал, Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 11
v_tin
преди 4 години
Въх, как мъ пузна, язе се маскирах, ама ти си куту един същи джеймс бонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
"Макар, че президентът Владимир Путин превърна Русия в агресивна, ретроградна полицейска държава..."Какъв смисъл има да продължавам да чета статията надолу? Нямам време за глупости !!!Само ще ви кажа, че "пропадналата" Русия практически няма външен дълг - въпреки всякакви санкции и прoстотии - икономически е на път да се превърне в самодостатъчна държава, а във военно отношение може да воюва с целият свят - отделно е държавата, с най-бързо растящи златни резерви.И всички болни русофоби ако ще да се на.ерете, не можете да направите нищо по тоя въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
многодобре
преди 4 години
...вярнооо! ..." *** народ-слаба държава" и това изцяло е в сила за страната ни! ...видно е и от коментарите по-долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
Имхотеп
преди 4 години
*** това е ватето бе, роспийски ***!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 13
cum on ABBA face
преди 4 години
паликрушев ако ще и 9999999 ника да имаш СМЪРДИШ от километри.шушляк!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още