IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не е способен да ускори руската икономика

Препоръките на МВФ са политически неприемливи за Кремъл

16:07 | 08.08.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Макар, че президентът Владимир Путин превърна Русия в агресивна, ретроградна полицейска държава, компетентното икономическо управление спаси нацията от икономически крах. То все още помага и според новата оценка на Международния валутен фонд някои скорошни действия на правителството, които не бяха оценени в Русия, вероятно ще доведат до подобрен растеж. Но зад тази добра новина Путин има проблем: По-значителните подобрения ще изискват нарушаване на крехкия политически баланс, който осигурява неговата власт, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

От 2014 г. до 2018 г. руската икономика нарастваше средно с 0,5% годишно. Според изчисленията на МВФ обаче растежът можеше да бъде с около 1,1 процентни пункта по-силен, ако не бяха три фактора: западните санкции заради анексията на Крим, спадът в цената на петрола и фискалните и макроикономическите отговори на тези шокове. Санкциите отговарят за 0,2 процентни пункта от тази разлика, а спадът на цената на петрола за още 0,6 пункта. Въпреки че злощастната комбинация от фактори накара Русия да изостава от другите големите развиващи се икономики, както и от бившите комунистически страни членки на Европейския съюз, ефектът от шоковете беше сравнително ограничен.

Това до голяма степен се дължи на ефективните действия на икономическите мениджъри на страната, които задържаха бюджета стегнат, инфлацията ниска, международните резерви растящи, а държавният дълг намаляващ. Сега икономическите власти са изправени пред по-тежко предизвикателство - ускоряване на растежа - и начинът, по който те отговориха, не изглежда неразумен за МВФ, въпреки че руската опозиция гневно протестира срещу ходовете на правителството или дори ги осмива.

Основната стратегия се върти около 13-те т.нар. национални проекта, които ще увеличат разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование с около 1,1% от БВП годишно от 2019 до 2024 г. Правителството повиши данъка върху добавената стойност от тази година, за да финансиране тези разходи и обяви изключително непопулярна пенсионна реформа, която постепенно увеличава възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените. Правителството не успя да накара мнозинството руснаци да повярват в националните проекти, а увеличението на данъците и възрастта за пенсиониране не беше разбрано. Популярността на Путин рязко спадна и мнозинството руснаци сега не одобряват работата на кабинета.

Верен на репутацията си на противник на социалните разходи, МВФ нарича пенсионната реформа „добре дошла“, а разпоредбите за ранно пенсиониране, предлагани от Путин като подсладител, твърде щедри. Фондът също така посочва, че увеличението на ДДС е имало по-малък ефект върху инфлацията, отколкото се очакваше, и че Русия трябва да харчи повече за инфраструктура, за да намали пропастта спрямо другите развиващи се икономики, особено що се отнася до качеството на пътищата и транспорта. МВФ изчислява, че комбинацията от политики трябва да доведе до ускоряване на темповете на икономически растеж до 2024 г. до между 1,6% и 2%, в сравнение с 1,2%, които фондът очаква тази година. С други думи, новите ходове могат до голяма степен да компенсират ефекта от шоковете след 2014 г. (ако, разбира се, националните проекти се администрират правилно и пенсионната реформа донесе очакваното увеличение на работната сила).

Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 22 rate down comment 9
fon
преди 4 години
И тоя жалък прираст се дължи само на оръжие и пропаганда, както и на манипулация на статистиката. Руснакът обедня реално много повече от българина.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Направих една бакалска сметка. По-добре държавата ти да има някакви дългове но средната годишна заплата(след данъци) да е 52 000 долара, отколкото държавата да няма дългове и да получаваш годишно около 7 000 долара. Нещо против бакалските ми сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
И как реши тая глyпост, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам нищо против да харесваш русия(имаш право да си извратен), ама ти я обичаш повече от родината си ве цър.вул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Чемодан, вокьзал, Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 11
v_tin
преди 4 години
Въх, как мъ пузна, язе се маскирах, ама ти си куту един същи джеймс бонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
"Макар, че президентът Владимир Путин превърна Русия в агресивна, ретроградна полицейска държава..."Какъв смисъл има да продължавам да чета статията надолу? Нямам време за глупости !!!Само ще ви кажа, че "пропадналата" Русия практически няма външен дълг - въпреки всякакви санкции и прoстотии - икономически е на път да се превърне в самодостатъчна държава, а във военно отношение може да воюва с целият свят - отделно е държавата, с най-бързо растящи златни резерви.И всички болни русофоби ако ще да се на.ерете, не можете да направите нищо по тоя въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
многодобре
преди 4 години
...вярнооо! ..." *** народ-слаба държава" и това изцяло е в сила за страната ни! ...видно е и от коментарите по-долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
Имхотеп
преди 4 години
*** това е ватето бе, роспийски ***!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 13
cum on ABBA face
преди 4 години
паликрушев ако ще и 9999999 ника да имаш СМЪРДИШ от километри.шушляк!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още