IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш счетоводител на Enron се призна за виновен в измама

Ричард Коузи, бивш главен счетоводител на компанията, се призна за виновен в измама с ценни книжа

15:31 | 29.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Бивш счетоводител на Enron се призна за виновен в измама

Три седмици преди определената дата за начало на поредния процес по случая с американския петролен гигант Enron правителството намери нов потенциален свидетел, съобщи АП. Основните подсъдими са основателят на компанията Кенет Лей и бившият изпълнителен директор Джефри Скилинг, които са обвинени в измама, свързани с банкрута на гиганта през 2001 г.

Ричард Коузи, бивш главен счетоводител на компанията, се призна за виновен в измама с ценни книжа, за да смекчи наказанието, което го очаква, ако вината му бъде доказана по друг начин. Ако съдът остане доволен от сътрудничеството му, присъдата му може да бъде намалена от седем на пет години затвор.

Коузи е признал, че той заедно с други висши ръководители на Enron са направили множество фалшиви публични изявления и доклади. Той се е съгласил да плати на правителството 1,25 млн. долара като част от споразумението за намаление на присъдата.

Делото на Лей и Скилинг е отложено за 30 януари. Двамата продължават да твърдят, че нито са извършили, нито са знаели за нередности в компанията.

Коузи е 16-ият свидетел на правителството, който се съгласява да сътрудничи в замяна на помилване. Срещу него бяха повдигнати повече от 30 обвинения. сред които заговор, измама, злоупотреба с вътрешна информация и пране на пари. Делото му е насрочено за 21 април.

Максималната присъда за злоупотреба с ценни книжа е 10 години затвор и глоба от 1 млн. долара или сума, два пъти по-голяма от нелегално присвоената печалба.

Сумата в брой, която Коузи трябва да плати, е много малка в сравнение с глобите, наложени на други бивши ръководители на Enron, признали се за виновни.

Бившият финансов директор Андрю Фастоу, признал се за виновен по две обвинения в заговор през януари 2004 г., се е съгласил да плати близо 30 млн. долара в брой и имущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още