IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш финансов директор на фалиралата Enron осъден на шест години затвор

Андрю Фастоу е създал и ръководил финансовите компании, които са служели на Enron за прикриване на големите загуби

15:53 | 27.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Андрю Фастоу е помагал за прикриването на състоянието на компанията. Снимка: АФП
Андрю Фастоу е помагал за прикриването на състоянието на компанията. Снимка: АФП
Андрю Фастоу, бивш финансов директор на енергийната компания Enron, беше осъден на шест години затвор за участието си в един от най-големите корпоративни фалити в САЩ, съобщи АФП.

След като се признава за виновен в измама през 2004 г., Фастоу приема да сътрудничи на обвинението срещу бившите ръководители на фалиралата в края на 2001 г. компания Кенет Лей и Джефри Скилинг.

Андрю Фастоу е създал и ръководил финансовите компании, които са служели на Enron за прикриване на големите загуби и като доказателство пред финансовите пазари, че групата няма проблеми.

Лей и Скилинг бяха признати за виновни през май. През юли Кенет Лей почина от сърдечна криза, а Джефри Скилинг ще научи срока на присъдата си в края на октомври.

Хиляди служители на компанията загубиха работата и спестяванията си, когато финансовите пазари бяха разтърсени от фалита на Enron. В момента, когато това стана, дълговете на групата достигаха 40 млрд. долара.

Друг висш служител на компанията - Дейвид Дилейни, беше изпратен наскоро в затвора за две и половина години. Също като Фастоу той е приел да сътрудничи на правосъдието и е свидетелствал срещу Лей и Скилинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още