IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се спасение за останките от Берлинската стена

Участък с дължина 1,3 км е превърнат в най-дългата открита галерия на света, която обаче се руши

14:01 | 07.08.07 г.
Снимка: EastSideGallery.com
Снимка: EastSideGallery.com
Никой не е мислил в дългосрочен план за бъдещето на останките на Берлинската стена, които бяха превърнати в най-дългата галерия на открито в света – т. нар. East Side Gallery, пише Deutsche Welle.

След падането на стената 118 художници от 24 страни се събраха в Берлин, за да изразят своята позиция като изрисуват участък от стената с дължина 1,3 км. Резултатът – пъстра ивица, разположена покрай река Шпрее в близост до източната ж.п. гара, се превръща в задължителна туристическа атракция в немската столица.

С годините природните стихии – вятър, дъжд и емисии на въглероден диоксид, както и вандалски актове постепенно разрушават останките от стената. Възстановяването й обаче се оказва нелека задача.

За да се реновира галерията, всички рисунки трябва да бъдат разрушени и след това да бъдат нарисувани отново от същите художници. Общата стойност на проекта за реновация се изчислява на над 3 млн. евро. Според проучване на вестник Tagesspiegel обаче едва 27 на сто от берлинчани подкрепят проекта.

Според Кани Алави, съосновател и президент на инициативата, обаче сумата е малка предвид ключовата роля на реликвата в историята на града. „Галерията е документ и градските власти трябва да защитят историята на града“, коментира той.

Засега обаче властите са склонни да финансират само техническото възстановяване на стената, но не и на рисунките след това.

Търсим средства и за този етап на проекта, но не сме сигурни откъде можем да ги намерим“, казва Йорг Флемиг от градоустройствената комисия на Берлин. Според него възстановяването не може и няма да започне, без да си осигури финансиране за целия проект.

Преди седем години 333 метра от галерията бяха успешно реновирани, след като участниците в проекта потърсиха средства извън обществения сектор.

Когато говорихме с частни спонсори, събрахме половин милион евро в рамките на два месеца“, казва Алави. Фактът, че сега му трябват доста повече, не го обезкуражава, като същевременно той смята, че времето е ключов фактор.

Готови сме да почнем веднага и да довършим всички рисунки за два месеца. Колкото повече се бави проектът, толкова повече проблеми ще възникнат. Губим и връзка с художниците, четирима от тях вече са починали, а други са твърде стари“, казва Алави.
 
Проблемът според него е, че властите умишлено протакат. Дори и да се съберат средства от частни източници, пак ще трябва разрешение от тях, каквото засега не е дадено.

Алави се опасява, че градоустройството се интересува повече от потенциални строителни обекти на свободните парцели около стената, отколкото от самата галерия.

Вече има решение за премахване на 48-метрова секция от стената заради мащабен строителен проект.

Флемиг обаче твърди, че галерията е важна туристическа атракция и властите нямат подобни намерения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още