IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиосекторът излиза в орбита – буквално

В Щатите замислят процедура, по която частни компании да изграждат ракети за превоз на товари в ниска околоземна орбита

21:07 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Авиосекторът излиза в орбита – буквално

Група от астрофизици, астронавти, бивши ръководни кадри от авиокосмическата индустрия и представители на военновъздушните сили в САЩ смятат, че американското правителство трябва да открие състезателна процедура, насочена към частни компании, за изграждането на тежкотоварни ракети за превозване на товари с екипаж в ниска околоземна орбита.

Ако Белият дом и НАСА последват този съвет, това би открило големи възможности пред компаниите, кандидати за строеж на ракети и космически системи с търговски цели, пише MarketWatch, като дава за пример SpaceX и Orbital Sciences Corp. Подобни групи на практика ще влязат в директна конкуренция с гиганти като Lockheed Martin и Boeing.

Подробности около предложението ще бъдат официално представени на американския президент Барак Обама в доклад на 31 август тази година.

Според специалисти в сектора с отварянето на подобна космическа програма за частния пазар НАСА ще получи достъп до по-иновативни технологии, развивани с цел печалба, като освен това ще има по-ефективно икономически планиране на дейността си.

Частните компании ще могат да пренасят товари до Международната космическа станция, която в момента се обслужва от американската космическа совалка и от руски космически кораби. Ако бъде одобрено новото предложение, американците може да спрат совалката, която иначе вероятно ще продължи да бъде използвана до 2015 г. Най-рано тогава ще бъде готова разработваната от Lockheed Martin космическа машина Orion.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още