IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Боув: Големите банки в САЩ ще трябва да набират пари по спешност

Бюджетният дефицит може да накара правителството да си поиска от банките парите, които им отпусна за справяне с кризата

12:40 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ричард Боув: Големите банки в САЩ ще трябва да набират пари по спешност

Повечето големи американски банки скоро ще трябва да предприемат публични предлагания ако финансовото министерство изиска изплащане на средствата, които им отпусна чрез програмата за изкупуване на проблемни активи (TARP), коментира за Ройтерс банковият анализатор Ричард Боув.

По-рано този месец Федералният резерв поиска от банките, подложени на „стрес-тест“, да излязат с планове за погасяване на отпуснатите им средства в замяна на емитираните от тях привилегировани акции.

„Фактически всички банки могат лесно да изкупят обратно тези ценни книжа от паричните си наличности, но само 3 банки от топ 30 биха останали с адекватен капитал от първи ред ако го направят“, обяснява Боув.

Смята се, че финансовото министерство цели съотношение капитал от първи ред към активи от 12%, което означава, че банките ще бъдат принудени да наберат капитал без държавна помощ преди да им бъде позволено да изплатят средствата по програмата, продължава Боув.

„Това навява на мисълта, че няколко банки скоро ще имат публични предлагания, въпреки че печалбите им са под съмнение.“

Анализаторът от Rochdale Securities споделя, че набъбващият бюджетен дефицит на САЩ, който се очаква да достигне 9,5% от БВП през тази фискална година, както и падащият долар, принуждават правителството да набавя средства откъдето може.

Събирането на средствата отпуснати чрез програмата TARP е един от възможните източници според Боув.

Много банки желаят да върнат получените средства по програмата, която бе на стойност 700 млрд. долара, тъй като участието в нея е свързано с ограничения относно разходите за заплати, дивиденти, и обратни изкупувания.

От финансовото министерство заявиха на 19-ти ноември, че ще проведат търг за варантите (права за покупка на ценни кнжа), които получиха от три големи банки в замяна на отпуснатите им бюджетни средства чрез програмата TARP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още