IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стигна правителството с ограничаването на публичните разходи?

Вижте как правителството изпълнява антикризисните мерки, целящи намаляване на държавните разходи

08:05 | 31.08.11 г. 31
Автор - снимка
Създател
Докъде стигна правителството с ограничаването на публичните разходи?

През пролетта на миналата година правителството прие общо 60 антикризисни мерки, разделени в 6 групи. Тогава идеята беше мерките да дадат ефект върху икономиката, и то значителен, през миналата година. Но при рамков анализ на изпълнението на първата група мерки, насочени към подкрепа на фиска, стана ясно, че повечето от тях не са изпълнени или едва са задвижени.

Сега ви представяме обобщен анализ на изпълнението на групата мерки, отнасящи се до ограничаване на публичните разходи.  


Приемане на график за ускорено изграждане на електронното правителство в пълен обхват

В края на май тази година, при встъпването си в длъжност, новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че „изграждането на електронното правителство е абсолютен приоритет в работата на министерството“. Тогава неговият заместник Първан Русинов посочи, че целта ще бъде да се ускорят вече започнати проекти във връзка с електронното правителство, които ще имат практическа полза за гражданите и бизнеса.

Най-големият от тези проекти на стойност 18 млн. евро се отнася до включване в електронното правителство на общо над 30 административни електронни услуги. По-конкретно се предвижда държавните регистри да бъдат свързани помежду си, така че да не се налага лично да се вадят множество удостоверения, за което се губят време и пари. Реализираното на проекта би трябвало да приключи до края на 2012 г.

По изчисления на министерството, внедряването в електронното правителство на 20 от най-ползваните административни услуги ще спести на гражданите и бизнеса годишно поне 80 млн. лв. Обаче, както е ясно, това ще стане най-малко след година.

Възлагане на държавни услуги към частни изпълнители

От Българска стопанска камара (БСК) и други бизнес организации не веднъж са коментирали, че по-този начин би се подобрило административното обслужване в определени сектори, а също и че ще се спестят държавни разходи.

Една от основните дейности, предлагани от бизнеса още през пролетта на миналата година за изпълнение по тази мярка, беше прехвърляне на регистрацията на автомобилите към частни фирми. Това не е възприето от държавата, поне досега, и въпросната регистрация се извършва от КАТ.

От БСК са предложили и т.нар. регистър на административни услуги да се прехвърли към частни изпълнители, което не е станало. Според БСК, този регистър не се осъвременява и в много случаи „не само че не е полезен на бизнеса, но в него има и подвеждаща информация, особено що се отнася до регулационните режими в общините“.

В рамките на 2010 г. учредяване на концесии върху подземни богатства и пътна инфраструктура 

През миналата година, както и през тази, такива концесии се дават. Това е по-скоро постоянен процес.

Правителството да предложи на парламента ограничаване на субсидиите на партиите с 15%

Мярката важи само за 2010 г. и е изпълнена. С нея са спестени на бюджета 7,5 млн. лв., както беше предвидено, казаха за Investor.bg от Министерството на финансите.

Ограничаване с 10% на текущите разходи на разпоредителите с бюджетни кредити (с някои изключения), като очакваните икономии за миналата година бяха за около 450 млн. лева

Отговорът на Министерството на финансите:

Посоченото е преизпълнено. С актуализирания бюджет в средата на миналата година бяха ограничени разходите на  министерствата и другите държавни ведомства средно с 20%. Също така бяха намалени и държавните субсидии за общините. Така общите икономии от ограничаване на държавни разходи достигнаха около 900 млн. лева.

Намаляване на бюджетите на държавните и общинските институции със стойността на представителното облекло за 2010 г.

Отговорът на Министерството на финансите:

С промените в Закона за държавния служител, направени миналата година, посоченото е изпълнено. Икономиите само на финансовото министерство от средства за представително облекло възлизат на 191 хил. лева.

Допълнителна субсидия от държавния бюджет за Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в размер на общо 142 млн. лева за дейностите по социално подпомагане

Тези допълнителни разходи от държавния бюджет за миналата година бяха направени и средствата съответно преведени на социалното министерство.

Прегледът на обявените антикризисни мерки показва, че правителството се е справило сравнително добре с ограничаването на бюджетните разходи през миналата година.

Може би най-наложително е раздвижване по отношение на дългоочакваното от бизнеса и гражданите електронно правителство. При други от заложените мерки – като „възлагане на административни услуги на частни изпълнители“ например, има още (много) какво да се желае.

Очаквайте преглед на изпълнението на мерките, свързани с възстановяване на финансовата дисциплина в държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Zarev
преди 12 години
Тук има един умник, който няма идея как се прави сметка при съкращения. В частния сектор тя е следната (от 2001 г. правя оптимизации та мога да я зашитя с всякакви разчети): осреднено всеки струва на роботодателя около 1 000 лв. (хиляда) на месец = раб.заплата, осигуровки, застраховки, раб.облекло, карта транспорт, платен отпуск, оборудване на раб.място, компютър и софтуер, частни разговори по телефона; служебен GSM; золуми и дребни и по-едри далавери. В администрацията с тези платени отпуски и други глупости вероятно сметката е около 1 200 лв. на човек на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Борса
преди 12 години
Сметките ти са много далеко от истината. Нито служителите са само 100 000 (40 000 души са само в МВР!!!), нито заплатите им са 500 лв. Питай някой приятел държавен чиновник от министерствата колко ДМС (допълнително материално стимулиране) му дават на всеки три месеца - от 1 до 3 и повече заплати в зависимост от длъжността, стажа и некадърността. И въпреки армията от чиновници, постоянно се оплакваме, че имаме нисък административен капацитет и затова не можем да усвояваме европари! Колко пари се потрошиха за софтуер, който не се ползва за НАП, НОИ и др. знайни и незнайни гробници на нашите пари? Нали уж със закона за държавният служител щяха да направят администрацията качествена и работлива? Какво стана - просто си осигуриха защита от уволнение и гарантирано нищоправене цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Сметката е бая крива (!!), ама дори такава защо подценяваш 100 млн.лв. пари ???Има шуробаджанащина, но нали идеята е това да се промени!!Не бива просто да се примиряваме и да вдигаме безнадеждно рамене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
kranc_mk
преди 12 години
Хора всичко това което го пишете е хубаво, но не виждате важните неща в системата, а те са:- Проблемът на България както и на Европа е в липсата на население който скоро /10-15год./ ще рефлектира пагубно върхи нищо и никаквата ни икономика.-Другият проблем е всичко да се изкара от сивата икономика.Да ясно е че определени кръгове ще пострадът, но е крайно време да се покажи кой е шефа.-Трябвът страхотни съкращения и ОПТИМИЗАЦИЯ на държавната администрация.Толкова много раздута, толкова малко работа се върши.Там да се определят нещата на добре свършена работа по точкова система и с индивидуално заплащане.-БЪЛГАРИЯ трябва да стане технологичния център на Европа,Близкия изток и Северна Африка.Тук моето решение и мечта е да се налеят милиарди евро за изграждане на уневерситет който трябва да е най най във всичко.Ето по този начин преди да умра БЪЛГАРИЯ ще е една водеща и силна икономика от световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Проблемът се осъзнава, но не може да бъде решен. За да се направи малка и ефективна администрация, трябва да се преструктурира дейността на голямата държавна администрация, да има наистина образовани експерти и съответно да им се плащат хубави пари. Но, заговорим ли за повече пари, ще се завъртят около тях на мама синчето, на тати дъщеричката, на някой прокурор, съдия или милиционер баджанаците. Нека да погледнем на нещата реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
Не мисля, че проблема с администрацията е толкова, че я държат заради гласове на избори или шуробадженащина (макар че и това определено е широко разпространено). Мисля, че е много по-лошо - просто толкова си могат (по-точно толкова НЕ могат). Не могат да направят малка и ефективна администрация (както е във Финландия например). Това просто не е по силите, възможностите и акъла им, дори и да искат. Мисля също, че те толкова са свикнали с това, че дори не го смятат за проблем, камо ли да се опитват да го решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
Ще повярвам, че правителството е ограничило публичните разходи когато:1. Излезе с балансиран бюджет (а не с дефицитен).2. Спре да трупа дългове (което то малко по малко прави заради дефицитния бюджет).3. Спре да увеличава данъчното и осигурително бреме.4. Започне да стимулира икономиката чрез намаляване данъчното и осигурително бреме (а не с харчене на готови пари или трупане на заеми).Въпреки лютите клетви и заклинания обаче, нищо от горното не се случва на практика. Ерго, правителството определено НЕ се справя. Въпреки, че се опитва да внуши обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
amanotumnici
преди 12 години
Ще ти направя проста сметка:държавни служители - ок. 100 000работна заплата - ок. 500 лв.При наистина ултра съкращение на 20% от служителите, ще се спестят заплатите на 20 000 човека ... 20 000 х 500 х 12 = 120 000 000 лв. От тези пари вадим ДОД, остават 108 млн. лв спестени пари за всяка следваща година. При съкращаването, по закон, се дължи обезщетение в размер на минимум 2 заплати - разход 20 млн. лева. Спестените пари ще са 88 млн. лева. Това е много груба сметка, при едно наистина огромно съкращение. На бюджета не му достигат едни 800 млн. лева, а с тази икономия нищо няма да се постигне. Единствено ще отидат 20 хил. човека на улицата и администрацията ще стане още по-неефективна, обслужването ще се влоши, обикновенните граждани ще се изнервят ... струва ли си? ... Хората работещи в часния сектор са с убеждението, че хранят тези от държавния, затова има един вид неприязън, но тази система функционира по цял свят. Държавната администрация е регулаторен орган извършващ услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Как няма да спестим пари, бре ?!?Заплатите може и да не са най-големите, но я го сметни 12 пъти годишно!! Всъщност, по-скоро е 13-15 пъти годишно, защото тия търтеи получават допълнителни екстри, като Бонуси и извънредни Заплати.Това ще подобри и качеството на работата, защото сега всеки скътава, тъй като отговорността е поделена с другите търтеи. Да не говорим, че няма ефективна мотивационна система.А колкото до монополите - който е гласувал за ГЕРБ сега да си скубе косите, защото такова толериране на едрия бизнес скоро не е имало!!! То не бяха поръчкови закони, то не бяха МВР акции по конкурентни фирми, то не беше затваряне на очи за нарушения... Ама то е така - който плаща поръчва музиката ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Много си прав - ти го знаеш, аз го знам, всички го знаем, НО ... това е политическо решение, което никой не иска да вземе, защото ще изгуби гласове...Лошото е, че тези политици ГРЕШАТ !!!Печелят гласовете на администрацията (то и това не е сигурно!), а ги намразват всички останали.Кога тъпите политици ще започнат да мислят като управляващи, а не като жени, които искат да спечелят, като угаждат на мъже :-)) хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още