IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма място за прогресивен подоходен данък, докато корпоративният е 10%

Причината е, че всеки с доход в по-високия праг ще може да си направи фирма и заради признаването на разходи да смъкне ставката дори под 10%,

08:17 | 23.04.13 г. 46
Няма място за прогресивен подоходен данък, докато корпоративният е 10%

Плоският подоходен данък от 10% стана обект на предизборни коментари, като редица партии предлагат отпадането му.

От БСП предлагат да се въведе по-висок данък от 20% за доходите над 4500 лева на месец, който ще засегне около 45 000 българи.

Това обаче едва ли ще проработи, защото данъкът върху доходите на физическите лица е идеално заменим с корпоративния данък, тоест вместо да плащат 20% като физически лица, хората с по-високи доходи ще плащат 10% като юридически лица.

Дори данъкът като юридически лица ще им е по-нисък, защото ще могат да си отчитат разходи за телефон, интернет, лизинг на автомобил и много други.

Например физическо лице с месечни доходи от 7 500 лв., ще трябва да плати по 10% върху 4 500 лв. и 20% върху горницата от 3 000 лв., или общо 1 050 лв. данък на месец.

Ако си създаде две фирми (еднолични ООД-та например), ще получава на година по 45 000 лв. в двете фирми (ще е под прага за регистрация по ДДС). Това ще стане като от трудов договор премине на договор за външни услуги с неговата фирма.

Осигуровките му като работещ управител на ЕООД няма да са по-високи отколкото биха били като работещ на трудов договор, дори ще са по-ниски. Така се отваря вратата за получаване на по-голяма сума като договор за външни услуги, отколкото като трудов договор.

Осигурителната тежест в България е около 25% в рамките на максималния осигурителния праг от 2 200 лв. на месец, тоест получавайки парите на договор с фирма (вместо на трудов договор) служителят може да иска с по-голяма сума. В същото време за изплащащата фирма е все едно дали плаща 7 500 лв. по трудов договор или 8 000 лв. по договор за външни услуги.

Разходите за счетоводство са в рамките на 50-100 лв. на месец. Другите разходи са незначителни. За сметка на това във фирмите може да се очтитат различни разходи и така облагаемата база от 90 000 лв. да бъде свита до например 45 000 лв. Така при корпоративен данък от 10% дължимият данък от едва 4 500 лв. за цяла година, вместо описаните по-горе 12 600 лв. като физическо лице.

Възможно е съвсем бързо да бъдат създадени нови 45 хил. фирми и статистиката и анализаторите съвсем грешно да отчетат, че има подобрение на бизнес средата.

В последните години много фирми са закрити именно поради въвеждането на плоския данък, който обезмисли ползването на фирми, но с въвеждането на прогресивен данък нуждата от съществуването им ще се появи. Анализаторите обаче виждат единствено кризата като причина за намалението на броя фирми.

Място за ремонт на плоския подоходен данък обаче има и то е хората с минимален доход да не плащат такъв. Вместо да се увеличава минималната работна заплата може да се въведе минимален необлагаем праг. Така проблемът с разслоението на обществото леко ще се урегулира защото на най-бедните ще бъде дадена глътка въздух.

В този смисъл е удачно минималният необлагаем праг да бъде дори малко по-висок, за да има капитал с който бедните да финансират преминаването си в средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Съгласен - влагането на пари в не производствени / рентиерски / активи не трябва да бъде толерирано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Въобще не съм съгласен тук.Първо, как ще докаже някой в България, че в жилището не се живее?Второ, да приемем, че има как да се докаже, но как тогава някой може да ме глоби затова, че не мога да намеря наематели? Не съм запознат точно със ситуацията в Германия, но не вярвам да е 1:1 както казваш. 100% има някакви вратички. Аз лично познавам немци, които не могат да намерят от няколко години наематели. Като се сетя и колко се настрои в Дрезден и Лайпциг до преди 15-ина години и си представям колко от тези апартаменти са празни.И трето, много от примерите, които даваш са приложими в дисциплинирана страна като Германия, но тотално неприложими в страни като България, Испания, Италия и.т.н. Просто манталитета е различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 11 години
Не е казано, че трябва рязко да се вдигне, може да е с малко година след година. А що се отнася до многократното увеличение - в момента масово данъкът е под 50 лева. Даже и двойно да се вдигне - пак е малко при положение, че това е за жилища с цени даже над 100 хил. лева. А ако го сравним със средния наем от едно такова жилище даже малък наем 300 лева - това значи годишен доход 3600 лева - 50 или 100 лева е все доста по-малко от 10%. Интересното е, че в момента само този който обяви че получава наем плаща 10% върху него - това не е правилно, този доход винаги го има.Така и общините ще се видят с повече пари и ще могат да ремонтират повече инфраструктура и ще има и работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Трябва да продължи реформирането на сектора на имотите. В Германия на пример ако имаш жилище, което не е основно, имаш точно 6 месеца време да го пуснеш под наем. Ако не си го направил яки глоби, защото се приема, че нарочно го държиш, за да създаваш недостиг на жилищна площ и покачване на цените изкуствено. Едно такова решение за БГ би свалило драстично жените на наемите, което би било особено добре за хората с ниски доходи. Разбира се не добре за наемодателите, но поне ще се използва кризата да се въведе ред и да се реформира сектора, включително и безразборното строене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
А тези, които са си закупили апартаментите като инвестиция са достатъчно наказани според мен, защото рентабилността им в България е около 2-3%. Отделно имат трудности със събираемостта на наемите и не са достатъчно защитени от закона, в случай че наемателят им разбие апартамента.Така вдигането на данъка ще доведе неминуемо и до вдигане на наемите, от което ще пострада пак най бедния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
Ами за да казвам, че не знам как е в БГ законодателството, а да давам пример с Германия, сигурно не живея в БГ ти как мислиш? Просто исках да покажа, че е много грешно да се изгражда и анализира модел статично, без да се види, дали някой вече не е минал по този път. Да вярваш, че въвеждайки по-висока ставка над определен доход, държавата няма да си промени и законите за да бъде възможно най-сигурна, че ще постигне желания ефект е просто наивно. Още повече, че има и от къде да го види. Факт е че става дума само за доходите на ФЛ, които са без никакво лоби, а не на фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Lamer777
преди 11 години
Колко е доходът от един имот - питаш ?Ами според статистиката около 82 % имотите на "имотните" българи им генерират изключително само РАЗХОДИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
А земеделската земя която носи доста добър доход от рента е необлагаема и като актив както и дохода който носи :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Съгласен съм с теб, че данъка върху недвижимо имущество в България е крайно нисък и недостатъчен, но точно в този момент рязко да се вдигне би било пагубно.Маса народ си купиха апартаменти на кредит, въпреки ниските си доходи. Те дори и в момента едва успяват да си покриват вноските, а представяш ли си какво би станало, ако даника върху апартамента им се вдигне многократно?!Данъка няма как да не расте, но ще трябва да се изчакат по добри за икономиката времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
mick
преди 11 години
Значи работещите се наказват сумарно с 40-50% данъци - дод, ддс, осигуровки и тн. А тези които получават доход от имотите си - може и никакви данъци да не плащат. Или в краен случай - само ДДС. Така се получава, че никой не иска да работи. Отделно се получи и балон в цените на имотите, после тия цени се пренесоха в цените на всички стоки в страната/щото имотите са в основата на всеки бизнес/.. като резултат - цените високи, заплатите ниски. Не стига това ами и всяко производство става скъпо, независимо, че заплатите са ниски и вносът е по-изгоден.---http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още