IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни обещават партиите?

Вижте какво предлагат в областта на данъците, осигуровките, социалната политика и образованието потенциалните участници в следващия парламент

08:00 | 24.04.13 г. 20
Какво ни обещават партиите?

Четири партии със сигурност влизат в парламента, според различни социологически проучвания напоследък. Сериозни са шансовете за това и на "Движение България на гражданите" . Колко депутати ще имат ГЕРБ, БСП, „Атака“ и ДПС, които социолозите сочат като сигурни участници в 42-то Народно събрание, ще стане ясно след гласуването на 12 май. Какво обещават на избирателя в предизборните си платформи и ще трябва да изпълняват? Dnes.bg събра акценти по едни от най-чувствителните теми.

Политиката по доходите

Икономика на растежа и устойчиво повишаване на доходите обещава ГЕРБ. От партията смятат да постигнат това чрез грижа за всяко малко и средно предприятие като намалят наполовина всички административни срокове и регулаторни режими. При неспазване на сроковете администрацията ще бъде задължена да възстанови внесената такса за услугата.

От партията на Бойко Борисов предвиждат стимули за работодатели, наемащи лица под 29 години, и временна или трайна заетост на младежи на пазара на труда чрез насърчителни мерки. От партията на Борисов обещават стимули за поне 2 500 млади хора за създаване на собствен бизнес с европейско и държавно финансиране. ГЕРБ ще възстанови  швейцарското правило при осъвременяване на пенсиите, при условие на отчитане ръста на икономиката и нивото на заетостта.

Повишаване на минималната работна заплата от 310 на 450 лв. в рамките на мандата е записано в предизборната програма на „Коалиция за България“. Социалистите предвиждат ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход - връщане на швейцарското правило, периодично преизчисляване на старите пенсии, запазване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране.

Нови 250 000 работни места ще бъдат разкрити в рамките на мандата, обещава левицата, която залага и на трайно намаляване на младежката безработица чрез осигуряване на първо работно място или обучение на завършилите студенти.

Според ДПС политиката на доходите не е алтернатива на финансовата стабилност. ДПС разбира финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд, а не като замразяване на доходите. Събитията от последните месеци показаха, че най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност е бедността, смятат от партията. Според ДПС следващото българско правителство трябва да разработи специална стратегия за младежката заетост, в това число и чрез използване на националния бюджет и инструментите на общата политика на ЕС.

„Атака“ обещава индексация на пенсии и заплати спрямо средноевропейските. Парите за задграничните военни мисии, увеличеният бюджет на МВР за подслушване да отидат за здравеопазване, предвиждат националистите. От партията на Волен Сидеров са за отмяна на възрастта за пенсиониране и рязко повишаване на минималната пенсия поне на 500 лева.  Пенсиите ще се индексират всяка година според процента на инфлация.

„Движение България на гражданите“ ще увеличи поетапно бюджетните заплати, като започне със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията. От партията на Меглена Кунева ще създадат условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.

Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Благодаря за препоръчаната книга. Мисля, че много точно потвърждава това, което казвам, че БСП и ДПД е *** от гнусни национални предатели, контролирани отгоре.Разберете, че цялата компроматна война е зачената от тях и цели да не отидете да гласувате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, ренагати да искаш и там - ти какво, собствено, си очаквал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 11 години
Една книга, нагледно представяща българския политически живот, в частност БСП и отговаряща на въпроса - Защо след 23 години преход, България е в това положение! Но и даваща насоки, какво може да се очаква или по-скоро, че нищо добро не може да се очаква!***.nikolaikamov.com/book/kamov-book.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ще ги видим. Малко остана. Ала ГЕРБ да е "по-малкото зло" означава, че си забравил последните 4 години. Е, аз , можеи по-възрастен, ама поне 24 години помня със сигурност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, в момента има 2 алтернативи: или правителство на ГЕРБ и още някой или на БСП, ДПС и още някой. Всичко друго са празни приказки. И смея да твърдя, че много по-голямото зло е второто. Казвам ти го като млад човек, който е имал досег и с двете на относително високо ниво.Лошото в случая е, че ние българите лесно забравяме. Забравяме за примерите, които ти дадох преди това, забравяме за заменките на морето ни, забравяме за спрените европари 2009, забравяме за 2 милиарда лв. дадени без обществени поръчки в Белене, без да има подписан договор. Всичко това го забравяме!!! Не че ГЕРБ е китка росна, но е по-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не навивам никого да гласува за БСП-то. Аз самият, все по-категорично, НЕ ИМ ВЯРВАМ. Имам много сериозни основания, за които и две страници няма да стигнат. Но, ГЕРБ е още по-нелепо недоразумение, там е бедата. Не познавам "батко и братко", братя Галеви, Пешо сумиста и Алексей Петров. Знам, само, че, както ГЕРБ ни душиха, никой, през моя живот /карам 47-мата си година/ не си е позволявал.Знам, че, както ГЕРБ ни подслушваха, никой не ни е и, също така, че по-нагло, дебелооко и насилно "управление" на нещо, което не в дълбочина, а дори и повърхностно не познават /държавата/ никой друг, освен ГЕРБ не си е позволявал."Имали воля". Чудесно. Да идат и да си я упражняват...някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Истината е, че ако българина има останала капка мозък, ще подкрепи БСП на изборите единствено, ако лозунга на БСП е: "Да върнем парите на хората".Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Пич, в тотална грешка си и настървеността, с която всички нападат ГЕРБ в последните месеци го показва.Сигурно ще се радваш повече, ако Пешо Сумиста е съветник на президента.Ще се радваш, ако и Алексей Петров е начело на ДАНС.Ще се радваш, ако и братя Галеви се върнат в Дупница и М. Манолова обяснява, как Дупница е модерния модел на управление в България.Ще се радваш и когато Батко даде на Братко обществени поръчки за 150 милиона лева при остранени останали кандидати.Мога още много да говоря, но незнам дали има смисъл.Просто ще кажа, че навсякъде в престъпните кръгове си казват: "Още малко и ще мине", възирайки че ГЕРБ ще падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Има по-голямо зло от бесепето и дупесето, И_Иванов. Казва се "Втори мандат за ГЕРБ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
За да ги изгони, и трябва поне 51 % мнозинство. Как ще го постигне?А какво ще кажете за закона за защита на Българския език? Та...да си дойдем на думата:Атака, както и другите, няма шанса - и няма да го има - докато не се обозначи като формация от свободни българи със свободна съвест. - по-долу съм дал линк, там пише, как. Засега, единственото, което знам със сигурност за Атака е, че е частна партия с НАЗНАЧАВАНИ И ОДОБРЯВАНИ ОТ Волен Сидеров, а не от структурите, координатори и т.н.Нямам им вяра на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още