IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да успееш в България въпреки обстоятелствата

Честните български фирми се специализират и остават малки, за да са настрана от мощните интереси, пише The Economist

15:06 | 15.11.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Пенчев напуска &quot;Екстрапак&quot;, за да основе Walltopia. Днес компанията му е&nbsp;най-големият производител на стени за катерене в света. <em>Снимка:&nbsp;Walltopia</em></p>

Ивайло Пенчев напуска "Екстрапак", за да основе Walltopia. Днес компанията му е най-големият производител на стени за катерене в света. Снимка: Walltopia

Бащата на Милен Георгиев му купува комплект за правене на фокуси. И това се оказва абсолютен късмет, защото помага на сина му да разбере как функционира откритият пазар София... чрез трикове, съобщава The Economist. За десет седмици Георгиев изкарва 1000 лева, докато по онова време получава едва по 90 лева на месец под формата на студентска стипендия.

„Това беше добър капитал по това време“, споделя той. Годината е 1991. Тогава той и негов приятел се насочват към бизнеса. Първо купуват и продават найлонови торбички, а след това купуват и машина за производството им. Георгиев се сдобива с новите машини, като взима пари от местни кредитори. Той парира опит за застрахователен рекет, като наема други машини на по-ниски цени и плаща на полицията, за да постави паник бутон в офиса му.

Днес неговата компания "Екстрапак" процъфтява. Годишните продажби възлизат на 50 млн. лева, а маржът на печалбата е около 4%. Георгиев твърди, че за последен път е давал подкуп през 2004 г. Според него в България е възможно да се прави и чист бизнес, но е сложно.

Проучванията на неправителствената организация Transparency International, която следи и разкрива корпоративната и политическата корупция, показват, че бизнесмените възприемат България като най-корумпираната страна в Европейския съюз (ЕС). Българите често твърдят, че договорите с държавата са невъзможни без корупционни практики и връзки. Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ) правителството нарушава договорите, за да обезкуражи големите чуждестранни компании.

„През тази година българите излязоха на улицата на ежедневни протести пред парламента“, посочва изданието, припомняйки, че искрата е била запалена от назначаването на хора с връзки, но без квалификация. The Economist разкрива, че от години хората в България говорят за корупция.

От своя страна през годините правителствата са осъществили скромни реформи, за да улеснят функционирането на бизнеса. 10-те процента плосък корпоративен и подоходен данък ограничават обхвата на подкупите, но социално-осигурителните вноски са причината фирмите да прекарват повече часове в подаване на данъчни декларации, отколкото във всяка друга страна в ЕС. България е и в челните редици на съюза по отношение на времето и парите, необходими за започване на бизнес, въпреки че по време за получаване на лицензии Кипър, Малта и Испания значително я изпреварват.

Според The Economist успешните български предприемачи изпитват определен вид гордост от това, че са се справили в собствената си страна, Ивайло Пенчев напуска "Екстрапак", за да основе Walltopia, в момента най-големият производител на стени за катерене в света. Според Пенчев оплакването е национален спорт в България.

Walltopia продава продуктите си в 50 държави. Тъй като стените представляват специални конструкции, компанията трябва да получи специални разрешения за строеж. Пенчев обаче признава, че проблемите му в България в това отношение са много по-малки, отколкото в Калифорния, където ситуацията е по-лоша. Франция пък е най-голямото му предизвикателство.

Предприемачът смята, че най-големият проблем за България е образователната система. Той е по-критично настроен към поколението, завършило точно след падането на комунизма, тъй като то е загубило предишната си дисциплина, но не е заимствало нищо от западните системи.

Кирил Асенов е напълно съгласен с това. Запитан кои трябва да са трите топ приоритета на правителството, той отбелязва: „увеличаването на разходите за образование 10 пъти“. Бащата на Асенов основава през 1991 г. Arexim, компания, която разчленява части на мотокари и ги използва за създаването на пластмасови части на Bosch и Siemens.

Според него чуждестранните фирми прехвърлят все по-голяма част от нискоквалифицираната си дейност в България, но растежът в тази посока ще бъде ограничен от качеството на образованието в училищата и университетите. 

Според The Economist формулата на бизнес успеха в България се крие в специализацията, производството за износ и това компанията да остане достатъчно малка, за да не се намесва в мощните интереси. Българските предприемачи твърдят, че в момента нещата не са толкова зле, колкото са били преди време. Но членството в ЕС и повишаването на жизнения стандарт повишават и очакванията на обикновените хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 19 rate down comment 2
Делян
преди 10 години
Пеевски е много по-преуспял от този легално работещ и произвеждащ българин със световен бизнес! Пеевски има над 100 имота и това го прави много по-велик бизнесмен с чист и ясен бизнес! Пеевски е женен за чалгаджийка, което автоматично го поставя във висшето общество!Защо ни занимавате с този производител въобще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 29 rate down comment 4
ПИЧ
преди 10 години
А аз не съм съгласен че образованието е проблема и трябва разходите да се вдигната 10 ПЪТИ ? А преди седмица Дянков, казва че съжалявал че не успял да вдигне с 50% заплатите на образованието (учители, но и преподаватели във вуз вероятно). А защо да не вдигнем на здравеопазването, а на други също.Образованието е дело на образоващия се. Сядаш и четеш, търсиш, пак четеш, опитваш и така се квалифицираш.Какво ми плачат че нямало образовани. Има, ама кой ги търси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Браво на Човека! Успех и за напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 3
IQ96
преди 10 години
до 11: Мно-о-ого ти е сбъркана първата част. Ама много! С втората съм по-съгласен. Само че, не зная как ще променят закона и кои- пак ли тия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 1
vihur
преди 10 години
Ако ги образоваш добре тези хора, ще увеличат работните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 52 rate down comment 16
avramcho
преди 10 години
Колега , темата "IT" e преекспонирана N факториел пътиВ България се търсят ЕВТИНИ ....... IT специалистиДобри IT специалисти са търсят в силициевата долина..но това е друга темав БГ се търсят евтини специалисти , защото Бизнесът ни е "евтин" - никой не осъзнава,че на каквито хора плащаш - такива са ти резултатите Въпросният герой от публикацията не е нищо повече от ишлемеджия...найлонови торбички и стени за катерене са стоки с много незначима значимост, за да бъде пример за подражание..........просто си е платил за да "ни запознае със себе си" не образованието дава Фундамента , то е Функция , покрив на конструкциятаАргументът е унищожен през 1944 - това е Предприемаческият дух,иновативността,креативността.,..това не се преподава във ВУВ...ВУЗа без това произвежда висококвалифицирани Работници - не Креатори-- вече 5 месеца има протести на хора с двуцифрено IQ......които не знаят за какво протестират... ако Законът е Незаконен - променя се Законът а не правителството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Еми прав си. Само дето небмога да разбера, защо тюфлеците управляващи не се занимават със образованието и здравеопазването ами с джавкат за самолети, митинги и други пълни глупости, маловажни сравнение с проблемите които имаме. Аз знам защо. Както каза ти - нямат интелектуален капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 4
todortk
преди 10 години
И чак когато има образовани хора, идват инвестициите, които да приложат наличната работна сила и да произведат качествени продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 3
todortk
преди 10 години
Образованието е основа за добрия бизнес.Защо например в България се търсят IT специалисти?Защото българия има традиции в обучението по математика и информатика.И при това тези специалисти са много добре платени според българските стандарти защото дефакто работят в България за чужди компании.Изводът - трябва да имаш обучени кадри за да може някоя фирма да ги наеме.Същото е с останалите области. Трябват обучени специалисти за да можеш да развиваш микроелектроника примерно. Ако искаме развита икономика, трябва да имаме високо квалифицирани кадри, които да работят в тази икономика.За да имаме тези кадри, трябва да се стимулират най-добрите специалисти да стават преподаватели. А не най-некадърните.Дори политиците ни ще станат по-добри ако имат по-добро образование.И ако някой си мисли че земеделието не иска наука също се лъже. Да, един селянин може да се изхранва от земята си, но ако искаме ефективно земеделие, трябват агрономи.Дори за туризма се изискват знания и умения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Извод: за много работни места, трябват много инвестиции, докато не дойдат ще си седим на "дребен и среден бизнес" със затихващи функции ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още