IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата на ГЕРБ намали пенсиониралите се през 2013 г. с близо 10%

През миналата година са се пенсионирали по-малко хора, заради увеличението на осигурителния стаж и възраст, отчитат от НОИ

08:30 | 21.03.14 г. 9
Реформата на ГЕРБ намали пенсиониралите се през 2013 г. с близо 10%

Новите пенсионери през миналата година са с близо 10 на сто по-малко от 2012 година, показва доклад на Националния осигурителен институт (НОИ).

Общо през 2013 година са се пенсионирали 81 301 души, или с 9,5% по-малко спрямо 2012 година. Лични пенсии са получили 71 531 пенсионери (или 6,1% по-малко), а наследствени – 9 770 (или 28,5% по-малко), сочи статистиката на НОИ.

Причината за това е влязлото в сила от началото на 2013 година увеличение на осигурителния стаж и възраст, отчитат от осигурителната институция.

Припомняме, че през 2013 година възрастта и осигурителният стаж бяха повишени с четири месеца и достигнаха равнище съответно от 60 г. и 8 м. и 34 г. и 8 м. стаж за жените и 63 г. и 8 м. и 37 г. и 8 м. стаж за мъжете. Също така се въведе и изискуема възраст за пенсиониране на военните.

Най-голям дял от всички пенсионирали се са тези с пенсии за осигурителен стаж и възраст - 52,8% (през 2012 г. са били 55,3%). Спрямо 2012 година има намаление с 10,3%, посочва се в документа.

От общия брой лица, на които е отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, 56,3% са се пенсионирали със смесен осигурителен стаж (или 7,3% по-малко от тези през 2012 г.), 43,3% са полагали труд при условията на трета категория (или 14,1% по-малко), а 0,4% - от първа и втора категория (или 22,9% повече от тези 2012 г.), показва статистиката.

Намалението на броя на пенсиониращите се за осигурителен стаж и възраст се дължи на увеличението на осигурителния стаж и възраст с по четири месеца от началото на 2013 година, отчитат от осигурителната институция.

Повече хора са получили инвалидни пенсии през 2013 г., показва още докладът.

Делът им от новоотпуснатите лични първи пенсии е 39,4% (през 2012 г. процентът е 36). Увеличението с 3,4% се дължи на намаление на броя на новоотпуснатите лични пенсии за осигурителен стаж и възраст, коментира се в документа.

Във фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност” през 2013 г. се наблюдава увеличаване на броя на пенсиониралите се с лични пенсии със 7,1% спрямо нивото през предходната година. Увеличението се дължи главно на социалните пенсии за инвалидност, които се увеличават с 3,9%.

Под законоустановената пенсионна възраст (60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете) са се пенсионирали 23,9% от новите пенсионери. Причината за това е възможността за ранно пенсиониране за работещите при тежки условия на труд. За сравнение - през 2012 година 22,3% от новите пенсионери са били под законоустановената пенсионна възраст, показват данните за новоотпуснатите пенсии през 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Е а реформата на БСП намяли младите и работещи с 2, 5 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
Хм, щом не щат да *** доброволно, ще бъдат отстрелвани. Или пък лишавани от пенсия, щом недопустимо надвишат приличния срок за живот. Май нещо подобно бяха измислили във великия ЕС - допустим срок за получаване на пенсия 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 10 години
"Всички под 50 г. ще работят да смъртта си, амин. " това не винаги е лошо , стига да се създадат подходящи условия . Това което е 100 % ясно е че висока възраст и корпоративизъм са две несъвместими неща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Сегашните пенсионери плащат цената на демографския срив, започнал в България от 1944 г. с издигането в култ на жената професионалист и игнорирането на жената майка. Резултатът е, че няма достатъчно работещи за да издържат пенсионерите. Единствения изход е да се намали броят на пенсионерите. Това е което правителствата на Запад правят. Всички под 50 г. ще работят да смъртта си, амин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Абсолютно ! Само че колко хора мислят логично дори на този форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 10 години
За да продължи вдигането на възрастта за пенсиониране (което е математически неизбежно ) трябва първо да се укрепи здравеопазването .п.п. Всички останали предложение са полезни но резултата от тях ще е само с какъв темп да се вдига възрастта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
hellwitch
преди 10 години
Най-големия проблем е, че всички видове фурашки са по-равни пред закона от останалите хора. И без да са внасяли пари се пенсионират по рано и с огромни обезщетения.А възрастта би трябвало да се качва само ако обективно хората на тази възраст могат да работят активно - а това не е така.Далеч по смислено е, за хората над 60 дори да са 1/2 работно време това да им се брои за стаж. А да могат "предварително" да получават част от пенсията си. За мен лично не е логично един човек на 63 8 месеца днес да трябва да рботи 8 часа, а утре изведнъж да не може. Трябва да има преходен период- на 30 или 40 часова раб. седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 10 години
Това не е реформа.Това си е чисто и просто орязване на социални придобивки и вдигане на възрастта за пенсия.Реформа е нещо друго но управляващите нямат смелост да го направят.Реформа е примерно да се спре отпускането на инвалидни пенсии на хора които имат такава за възраст и стаж както и да се спре тази пенсия на тези които придобиват правото да се пенсионират.Реформа е да накараш държавните сужители да си плащат осигуровките както всички останали а държавата да ги осигурява в своята част както всички останали.Реформа е да извадиш социалните плащания от пенсионната система.Каквото си внасял това получаваш.Ама било малко Еми да си мислил когато си се съгласявал да те осигуряват на по малка сума.Реформа е да се спрат тези телкове за деца щото всички чаавета са с астми и незнам какви си психически болести.Реформа е да се спрат всякакви детски и незнам какви си глупости.По добре дай на всеки *** по 50 кинта но на такъв над 20 г а не на децата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Здравната реформа ги намалява най-вече. Доктор Мотикаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още