IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов по пътя на реформата

Лимити за болници, доплащане за лечение, сливане на клиники са само част от идеите на здравния министър

08:15 | 03.06.15 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Москов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Петър Москов. Снимка: БТА

Според директора на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители обаче отстъпки няма да бъдат постигнати за голяма част от медикаментите, което ще означава изваждането им от реимбурсната листа и по-високи цени за съответните продукти. Според него най-оптимистичният вариант за договаряне на отстъпки за иновативни лекарства е от септември.

Здравните вноски... здравни права

Опитът на Москов да „попълни“ част от дефицита в здравния бюджет с идеята да се плащат вноски за 15 години назад не мина. В крайна сметка бе одобрено второто редактирано предложение на реформаторите прекъснати здравни права да се възстановяват след плащане всички здравни вноски за пет години назад.
Гражданите с прекъснати здравноосигурителни права ще имат и възможност да се възползват от преференцията да внесат вноските си за три години назад, но само до края на годината. От 2016 г. здравни права ще се връщат при плащане за пет години назад с лихвите за забавянето.

Подкрепената от Министерския съвет първоначална идея на здравното министерство за възстановяване на правата след плащане на здравните вноски за последните 15 години бе отхвърлена от опозиционните партии. Това стана под натиска и на лекари, и на пациенти, които се обявиха против това с аргумента, че максималната давност за плащания не може да бъде повече от 5 години.

Лимитите на болниците – поредният горещ картоф

Въведените от здравния министър лимити за бюджетите на болниците и последвалата им отмяна с определение на Върховния административен съд отключи поредния разгорещен дебат в сектора. Категорично против методиката, предложена от екипа на Петър Москов и одобрена от кабинета, са и пациенти, и болнични мениджъри. Промяната не се подкрепя и на политическо ниво.

Директори на болниците определиха механизмът като груба административна намеса, която ще доведе до хаос в системата. Текстовете предвиждаха Здравната каса да залага фиксирани бюджети, над които лечебните заведения няма да получават пари, дори и да са отчели дейност. Те са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

Според определението на съда постановлението ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите ще настъпят значителни и трудно поправими вреди поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ.

Принципите, на които се определят бюджетите на болниците, не са съвсем коректни, каза и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Лекари обаче предупредиха за финансови проблеми и започнаха протести по места.

Сливането на болници – Москов срещу "малките феодални царства"

Поредната идея на екипа Москов – бившите диспансери да бъдат обединени с многопрофилните болници срещна силен отпор от страна на медиците. В резултат министърът обеща поотделно и индивидуално да се разглежда всяко сливане на диспансери с други болници.

Той обаче многократно потвърди, че НЗОК вече ще плаща само за комплексно лечение на пациентите. От следващата година НЗОК ще финансира цялостния път на лечението и излекуването на пациента, каза той. Не става изобщо дума за закриване на структури, а за общо действие, където да бъде изработен план за лечение на даден пациент, повтори Москов.

Медици от различни градове на страната обаче определиха идеята като контрапродуктивна и продължават с протестите си.

Девет столични клиники под една шапка

Нова идея и за обединение на ниво болници в столицата – деветте клиники в карето на Александровска вече са с обща администрация, ръководена от финансиста Красимир Ангарски. Сравнително бързо и лесно Москов успя да реализира това свое хрумване. Очакваният ефект - икономии за около 6 млн. лв. и намаляване на администрацията 5 пъти.

Представителите на деветте столични болници подписаха договора за създаване на гражданско дружество помежду им. Новото дружество ще се казва "Университетски болници 9" и ще трябва да организира административно-стопанските дейности - ремонт и поддръжка на дълготрайните материални активи, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги, свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения. Ще извършва и деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения.

Дебатите по мащабния законопроект на Закона за здравното осигуряване продължават в Комисията по здравеопазване в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Когато здравеопазването се превръща в търговска дейност, трябва да бъде дадена възможност на КЛИЕНТА да избира - ИЛИ пълен ИЛИ частичен пакет ИЛИ сам да носи рискапри проблем със здравето. Защо трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЧАСТИЧЕН ПАКЕТ, парите от който отиват в КОНСОЛИДИРАНИЯ БЮДЖЕТ на правителството и се ползват не за здраве , а за бонуси към заплатите на НЕПЛАЩАЩИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ държавни служители.Какъв е смисълът на това ЧАСТИЧНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, средствата по който ще стигнат само до преглед при личния лекер?!Избрахте пътя на ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ и принципите му "ПЛАЩАШ -ПОЛУЧАВАШ". СТИГА С ТЕЗИ ХИБРИДНИ "ПЪРВИ СТЪЛБОВЕ" НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КОИТО ПРИКРИВАТ ГРАБЕЖА НА ДЪРЖАВАТА ОТ ПАРИТЕ НИ ЗА ЗДРАВЕ. ИМАШ ПАРИ - ЖИВЕЕШ, НЯМАШ - УМИРАШ. ВРЕМЕТО НА ИЛЮЗИИТЕ СВЪРШИ, КАКТО И ИДЕИТЕ ЗА ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И МОРАЛ.Тепърва ПОЛИТИЦИТЕ ще берат плодовете от ШИЗОФРЕНИЯТА на този от снимката.Едва ли сте разбрали, че НАШИЯТ И ВАШИЯТ ЖИВОТ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЧАТ НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. Естествено за главния проблем на здравеопазването - защо държавата осигурява осигурените от нея граждани на на реалният им доход а на 420 лв и то на 4 % а не на 8 % нито дума в реформите на Москов ! Аман от демагози в тая държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Ми то това е българския капитализъм - като махнеш тия дето са на хранилка на държавата ще останат само кварталните бакалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Нямам нищо пртив предлаганата услуга-напротив, но да НЕ се заплаща от общата каца, опс каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 8 години
За пръв път чувам че увеличеното предлагане на дадена услуга е проблем за обществото . Постоянно се тиражира малоумната идея че частните болници са проблем . както обикновено по почина на фотоволтаиците вината се хвърля върху тези който са инвестирали съобразявайки се с ДЕЙСТВАЩАТА нормативна рамка . Не инвеститорите са виновните а пълната безпомощност на държавната администрация да администрира даден икономически процес . Пак се предлагат предлагат промени в стил "легнал полицай" - някой не си върши задълженията ( за който всеки месец си получава възнагражденията) но всички си чупим колите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Setver
преди 8 години
Право се казва да има 2 пакета здравна помощ. Основен пакет, който да се придобива срещу плащането на здравни осигуровки или по право от държавата за държавните служители. И допълнителен пакет при доплащане към НЗОК или към частен фонд. Като допълнителен пакет следва да се предвиди и за хората с ниски доходи, които ако се наложи няма как да се лекуват по него, затова трябва да се поеме от държавата за тях. Останалите, които имат доходи сами да решават дали да плащат за допълнителен пакет, или да си плащат при нужда на болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
kondosko
преди 8 години
Толкова ли е трудно хотелите, така наречени частни болници, да спрат да се финансират от НЗОК! Не разбирам, какво е частното на тези болници, след като съществуват само и единствено благодарение на Касата. Да не говорим и за стойността на различните "пътеки", понятие съществуващо единствено в нашата мила родна татковина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още