IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COBOS намалява спреда между офертите купува и продава

160 инвеститори търгуват чрез COBOS в момента

14:34 | 07.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
COBOS намалява  спреда между офертите купува и продава
Днес 26,63% от офертите в търговската система на Българска фондова борса – София, или 721 оферти, са въведени през системата за интернет въвеждане на поръчки COBOS.

160 инвеститори търгуват чрез COBOS в момента. Чрез COBOS офертите си подават и няколко клона на инвестиционни посредници. Брокерските терминали (RTS) в момента са над 100. Тоест повече от половината терминали са COBOS.

След въвеждането на COBOS прослойката на професионалните инвеститори (инвеститорите, получаващи над 50% от дохода си от сделки на БФБ-София) има възможност да следи борсовата търговия в реално време, като реагира на последните промени в най-добрите оферти купува и продава. Често това води до намаляване на разликата между най-добрата оферта купува и продава, известна като спред.

Намаляването на спреда води до по-благоприятни условия за търговия поради по-ниските разходи. Според икономическата теория разходите за осъществяване на сделка включват комисионните и спреда, като спредът е непряк разход. Например ако спредът е 2 лв. при покупка на 100 акции, позицията се отваря на загуба от 200 лв., без включени комисионни. При спред от 10 стотинки, позицията стартира със загуба от едва 10 лв., без комисионните за покупка и продажба.

Според някои изследвания спредът е с не по-малко значение от размера на комисионната.

При борсовата търговия преди стартирането на системата COBOS (официално на 4 март 2003 г.) професионалните инвеститори например срещаха следните казуси:

Първи казус: Обаждате се на брокера и заявявате цена 28,3 лв. за покупка на 100 акции, която ще е най-добрата цена (над 28,1 лв. най-добра в този момент) и казвате на брокера да наддава до 28,5 лв. за брой. Малко след въвеждането на офертата на 28,3 лв. тя бива надкачена от по-добра оферта. По-късно инвеститорът научава, че не е купил нищо, а сделки са ставали между 28,3 и 28,5 лв. поради невъзможността на брокера да следи всички борсови позиции. При този казус спредът е можело да се намали, чрез наддаване до 28.5-28.6-28.7.

Втори казус: Обаждате се на брокера с желание да купите 100 акции на цена 28.3 –28.5 лв. за акция, като в момента най-добрата оферта купува е 28,1 от клиент на същия брокер. Брокерът ви отговаря “офертата на 28,1 е на наш клиент, по-добре да не се надцакваме взаимно. Ще разделим купеното количество на цена 28.1 лв. Така най-добрата оферта купува остава 28.1 лв., а не 28.3-28.5 лв. за акция, следователно спредът се увеличава с 20-40 стотинки. 30 стотинки от 28.1 лв. са точно 1.06%.

Трети казус: След като два поредни дни инвеститорът е бил изпреварен в покупките (продажбите) от другите играчи, нервите му не издържат и той казва на брокера си : “Купи (Продай) на пазарна оферта” (пазарните поръчки се изпълняват на най-добра поръчка продава, съответно купува), така целият спред става пряк разход за инвеститора.

Именно поради това системата COBOS е много полезна за инвеститори, които разчитат на доход от борсата, тъй като информацията за цените в реално време може да спести доста разходи. Цената на телефонен импулс през БТК в момента е 9 ст., цената на GSM разговор е най-малко около 20 ст. Абонамент за COBOS струва 72 лв. с ДДС, но има посредници, които поемат тази такса при определени изисквания към обема на сключените сделки.

Преди година не бяха рядкост спредове от по над 3-5%.

Днес спредът при акциите на Албена е 0,2%, при акции на Биовет е 3,6%, при Благоевград-БТ е 1,8%, при Булгартабак холдинг 2,5%, при Лукойл Нефтохим 1,9%. Данните са от 12:59:00, минута преди края на борсовата сесия. 0,44% е спредът при компенсаторните записи, което ги прави много подходящи за активна търговия.

Намаляването на спреда между офертите купува и продава е една от основните заслуги на системата за интернет въвеждане на поръчки COBOS. Намалението идва от факта, че цените се образуват от около 300 терминала, зад които стоят 300 човека, всеки със собствено мнение за пазара, вместо около 100 брокера, както беше преди една-две години.

В последните 2 години нарасна броят на клиентите, търгуващи чрез брокери (а не през COBOS), както и броят на брокерските терминали, което също има голямо значение за намаляване на непрекия разход при инвестиране, наречен спред.

Мариян Йорданов

Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още