IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не разполага с ясна енергийна стратегия до 2050 г.

Загубата на рентабилност на въглищните централи създава пространство за развитие на ВЕИ, от което трябва да се възползваме, посочват от „Грийнпийс“ в доклад

08:18 | 13.07.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Обобщените цифри от статистиката и процентите номинален икономически спад маскират много по-дълбокия ефект, който кризата вече има върху най-уязвимите групи от българското население.

Сезонните работници, които се грижат за прибирането на реколтата в много европейски държави, както и за провеждането на активния туристически сезон у нас, остават без сигурни доходи.

Същото важи и за наетите в сектора на услугите, особено онези без постоянни трудови договори – в т.нар. икономика на краткосрочни договори (англ. gig economy), които не могат да разчитат на помощи за безработица и други социални плащания.

безработни безработни

Според „Грийнпийс“ кризата засяга диспропорционално много семейни и малки бизнеси, предлагащи стоки и услуги в местната икономика – те не разполагат с логистичните системи за доставки на големите вериги магазини и посещавани сайтове за онлайн продажби, нито имат финансови резерви, достатъчни за периода на социално дистанциране. На фона на общата безработица много „критично важни работници“ и най-вече медиците полагат огромно количество извънреден и често неплатен труд при много тежки условия.

Устойчиво възстановяване от кризата

Все повече икономически експерти, както и представители на бизнеса, се обединяват около мнението, че краткосрочните финансови стимули и други мерки трябва да подкрепят дългосрочните цели, свързани със смекчаването на климатичните промени – и най-вече целите на Парижкото споразумение. В декларация от 3 май 2020 г., адресирана до държавните лидери, подкрепена от ООН и над 1300 институционални инвеститори, представляващи активи на стойност 35 трилиона долара, се извеждат 5 основни точки за устойчиво възстановяване от кризата:

ООН ООН

Задълбочен анализ на 196 политики за фискални стимули, оценени от 231 водещи икономически експерти в проучване на Oxford Smith School of Enterprise and the Environment показва, че „зелените“ фискални стимули, особено на онези, които са насочени към инвестиции във възобновяема енергия, енергийна ефективност и зелена инфраструктура, са икономически по-ефективни от „кафяви“ политики, поддържащи високовъглеродни индустрии. Особено обещаващи в икономическо отношение са мерките, насочени към енергоспестяване и саниране на сгради, които могат да се изпълняват с минимална капиталова инвестиция и планиране, както и мерките за залесяване и възстановяване на екосистемни услуги в природни паркове и селскостопански ландшафти, които ангажират много работници при спазване на правилата за социално дистанциране.

Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Спакойна, сейчас идват форумните мурзило-специалисти по енергетика, начело с импчето и точно за 2 реда ще ви нарисуват стратегия. Челно място в нея, разбира се, ще е руска АЕЦ и руски газ. Ну, хорошо будет сделано, обещаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
а кога разполага с ясна стратегия - само при кражбите ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още