IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите изглежда са си намерили ново убежище – британската лира

През последните седмици лирата последователно спечели позиции спрямо американския долар

22:42 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите изглежда са си намерили ново убежище – британската лира

Като йената и швейцарския франк, преди нея, британската валута се радва на популярност сред инвеститорите, въпреки опасенията за британската икономика, както и вероятността от забавяне на мерките за затягане на финансовата дисциплина, пише Wall Street Journal.

От седмици инвеститорите търсят ново убежище, поради нарастващите притеснения за състоянието на световната икономика и страховете от нова рецесия в САЩ.

В сряда Федералния резерв влоши допълнително ситуацията, като занижи прогнозата си за растеж на американската икономика през тази година и призна че валутната политика може отново да се наложи да бъде разхлабена. Данните за по-бавен растеж в Китай и продължаващите притеснения за европейските банки в навечерието на обявяването на резултатите от проведения стрес-тест насърчиха все по-интензивното търсене на стабилност.

Разбира се през последните седмици, инвеститорите разглеждаха възможностите за инвестиции на развиващите се пазари или търсенето на убежище в златото, но в същото време една изключително ликвидна валута постепенно започна да привлича все повече погледи.

Дами и господа: Британската лира

През последните седмици лирата последователно спечели позиции спрямо американския долар.

Откакто лидерът на консервативната партия и британски премиер Дейвид Камерън се захвана с кризата, инвеститорите започнаха да гледат на Великобритания с други очи. Той успя за изненада на всички да се коалира с либералдемократите и да състави правителство след изборите през май и след това да спази обещанието си и да намали бюджетния дефицит със смели мерки за намаляване на публичните разходи.

„Решителни мерки от ново правителство за ремонтиране на публичните финанси изстерляха британския паунд в началото на 80-те и средата на 90-те години на миналия век и същото може да се случи и през следващите месеци”, казва Джонатан Лоинс, главен икономист на Capital Economics в Лондон.

Страховете за забавяне на британската икономика може да не се окажат от толкова голямо значение за инвеститорите, търсещи убежище в един доста по-несигурен свят, посочва Wall Street Journal.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още