IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на долара няма шанс да продължи до края на годината

Опасността от рецесия в САЩ вероятно ще принуди Фед за трети път в последните три години да печата пари, смятат валутни анализатори

15:23 | 11.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на долара няма шанс да продължи до края на годината

Според прогнозите на едни от най-влиятелните валутни анализатори, поскъпването на щатската валута от последните месеци няма шанс да продължи до края на годината, тъй като забавянето на растежа вероятно ще принуди Федералния резерв отново да наводни пазара с долари, пише Bloomberg. 

Третото тримесечие се оказа най-силното за щатската валута от 2008 г.

Петимата най-добри валутни стратези за последните 6 тримесечия в класация на Bloomberg, водени от анализатор на JPMorgan Chase & Co., твърдят, че до края на годината щатската валута ще поевтинее до нива от около 1,34 долара за евро от 1,3387 долара на 30 септември. Те прогнозират също, че доларът ще поевтинее до 76,6 йени от 77,06 йени в края на септември.

Икономическите данни за американската икономика - от безработицата до пазара на недвижими имоти и доходите - разкриват, че най-голямата икономика в света може би е на прага на нова рецесия. Това вероятно ще принуди Фед за трети път през последните 3 години да започне да печата пари, които да инжектира във финансовата система чрез изкупуване на облигации. Според анализаторите тази стратегия допълнително ще обезцени долара, който дори с печалбите от последното тримесечие е поевтинял с 22% от март 2009 г.

„До края на годината Фед може да се замисли за ново разширяване на баланса си, а в началото на 2012 г може отново да започне да изкупува облигации“, казва Джон Норманд, валутен директор на JPMorgan в Лондон. „Вероятно ще наблюдаваме леко поевтиняване на долара. Инвеститорите така или иначе вече имат извънредно дълги доларови позиции“.

Според Норманд, заемащ челното място в класацията на Bloomberg за най-прецизен валутен анализатор със стандартна грешка от 4,37%, в края на годината еврото ще се купува за 1,38 долара, докато доларът ще поевтинее до 75 йени.

Днес по обед един долар купуваше 76,68 йени и се търгуваше при нива от 1,3641 долара за евро.

Сътресенията на финансовите пазари от миналото тримесечие последваха задълбочаването на европейската дългова криза и понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Standard & Poor’s. Това накара инвеститорите да потърсят убежище в най-сигурните активи и повиши долара със 7,1% спрямо кошница от 9 основни валути на развитите страни, включени в  Bloomberg Correlation-Weighted Index. Представянето на долара за периода беше по-добро от това на акциите и суровините.

Въпреки поддържаните вече трета година почти нулеви лихвени проценти и двата кръга вливане на ликвидност в размер на 2,35 трлн. долара, все повече анализатори се опасяват, че американската икономиката може отново да потъне в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
си4ки пе4атат пара а ние се немаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
И сега какво? Хамериканос печатат пари, а Европа си стяга колана, Обединеното кралство бл...е *** на ХАмериканос. Китай вече работи за 2020 петилетка, ЧАЙшукарие (Индия) подарява КАМпютри на бедните деца накраткопре..ло бащата па питало и за майкат. Отврат печатат пари по-бързо отколкото ние употребяваме тоалетната хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още