IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът лимитира тежките спадове от миналата седмица

Спекулациите около ограничаването на антикризисните мерки бяха в основната на подкрепата, която американската валута получаваше доскоро

11:10 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът лимитира тежките спадове от миналата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник американският долар опитва да се противопостави на тежките спадове, които записа през изминалата седмица в основните си кръстосани курсове. Все пак инвеститорите остават предпазливи, тъй като фокусът е върху забавената реакция на Федералния резерв на САЩ по отношение на размера на прилаганите финансови стимули.

В центъра на събитията от предстоящата седмица е двудневното заседание на Фед на 18-ти и 19-ти юни и реакцията на председателя на централната банка Бен Бернанке. Пазарните участници ще търсят сигнал за това дали Федералният резерв ще ограничи скоро печатането на пари и дали има готовност да изтегли стимули от пазара.

Спекулациите около ограничаването на антикризисните мерки бяха в основната на подкрепата, която американският долар получаваше доскоро. Последните разочароващи данни за безработицата зад Океана обаче, обърнаха тази тенденция, тъй като засилиха съмненията, че редуцирането на стимулите ще се отложи в бъдещето.

Тази сутрин щатската валута възстанови 0,6% до 95,02 йени спрямо дъното, на което приключи петъчната сесия. Само за миналата седмица „зелените пари“ потънаха с цели 3,4% до двумесечен минимум. Спрямо еврото доларът се търгува в зоната над 1,3300, но също е близо до дъното от миналата седмица при 1,3388.

Ако в сряда Бернанке не намекне за бъдещите намерения на Фед по отношение на прилаганите антикризисни механизми, доларът вероятно отново ще стане обект на масови разпродажби. Всеки месец Федералният резерв налива в местната икономика до 85 млрд. долара, които подкопават доверието в щатската валута заради драстичното нарастване на паричната маса в обращение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3372; Връх – 1,3375; Дъно – 1,3293; Затваряне – 1,3343

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция. Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май.

Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5717; Връх – 1,5723; Дъно – 1,5615; Затваряне – 1,5701

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още