IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът на едномесечно дъно след пасивността на Фед

Очакванията на централните банкери са, че лихвите ще останат на текущите и дори по-ниски нива през 2016 г. и 2017 г.

11:49 | 18.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът на едномесечно дъно след пасивността на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се понижи до едномесечно дъно в четвъртък. Зелените пари останаха на негативна територия и след срещата на Фед, която разочарова част от пазарните участници. Те се надяваха да получат по-ясен сигнал за момента, в който ще бъдат повишени лихвените проценти, но централната банка се въздържа от подобни коментари.

Обратно на очаквания, по време на пресконференцията в сряда, Джанет Йелън подчерта, че решението за лихвите все още не дошло на дневен ред. Тя добави, че основните притеснения около пазара на труда в страната остават и очаква още по-голямо подобрение в тази насока.

Очакванията на централните банкери са, че лихвите ще останат на текущите и дори по-ниски нива през 2016 г. и 2017 г., като по този начин понижиха прогнозата си от месец март. Централните банкери са склонни да увеличат лихвите само един път през тази година или изобщо да не ги увеличават. Тази новина беше основната, която оказа натиск върху долара.

Преговорите за гръцкия дълг продължават да са в застой, въпреки наближаващия краен срок, в който Атина трябва да изплати падежиращи вноски по задълженията си в размер на 1.6 млрд. евро. В случай, че не се достигне до споразумение, страната най-вероятно ще изпадне в състояние на фалит и ще се наложи да напусне валутния съюз.

Срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще се състои днес, е малко вероятно да даде някакво по-точно решение на ситуацията с гръцкия дълг. Въпреки, че управляващите в Атина са на мнение, че европейските лидери не могат да си позволят да изхвърлят страната от еврозоната, индикациите са, че подобни сценарии са активно разглеждани.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото успя да се изкачи над психологическото ниво при 1,1300 и тази сутрин достигна следващото ниво на съпротива при 1,1380. При пробив и над него, можем да очакваме тестване на върха от 15 май при 1,1466 и след това достигане на психологическото ниво при 1,1500.

Поскъпването на еврото от вчера затвърди текущото предимство, което единната валута има спрямо долара, създавайки предпоставки за достигане на двойката до дългосрочната низходящата тренд линия, построена по върховете от началото на месец май 2014 г.

GBP/USD

Поскъпването на британския паунд навлезе в нова фаза през вчерашния ден. Със записването на 8-ма поредна печеливша сесия, лирата успя да пробие съпротивата на дългосрочната низходящата тренд линия, построена по върховете от юли 2014 г. насам.

Пробив над това ниво създава сериозни предпоставки за обръщане на дългосрочния тренд. Паундът се изкачи и над върха от 14 май при 1,5810, давайки втори сигнал, че трендът се обръща.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Съвършено очевидно е, че Гърция не играе толкова голяма роля, колкото и се приписваше че играе, щом еврото се е вдигнало толкова. Като е очевидно и това, че икономическите новини от USA не са много добри, щом повишаването на лихвите се бави толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още