IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът изгуби позиции на фона на спадовете на Wall Street

Доходността по американските краткосрочни облигации се повиши

10:55 | 13.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът спря възходящото си движение през вчерашния ден, след като инвеститорите предпочетоха да приберат част от печалбите си, реализирани през последната седмица. Доходността по американските краткосрочни облигации се повиши, като бяха близо до нивата от преди 5 години, тъй като инвеститорите продължиха да разпродават щатски дълг, в очакване на по-високи лихвени нива. В същия момент обаче, доходността по дългосрочните облигации намаля, което бе пречка за долара. Освен това очакванията на пазарните участници за повишение на лихвените нива през декември изглежда вече дадоха подкрепа за щатската валута. Поради тази причина се лансираха нагласи, че за да могат зелените пари да поскъпнат още, то трябва действително Федералният резерв на САЩ (Фед) да пристъпи към първото увеличение на лихвите през декември.

Зелените пари загубиха позиции спрямо еврото до 1.0808 вчера в една силно волатилна сесия след изявленията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и председателя на Фед Джанет Йелън. Валутната двойка се колебаеше между 1.0690 и 1.0830. Част от позитивното движение за единната валута бяха коментарите на Марио Драги, че еврото се представя по-убедително от месец май насам, което индикира по-положителни нагласи спрямо проблемите с дефлацията на Стария континент.

Доларът поевтиня и спрямо японската йена до 122.58 в края на деня, след като достигна нива от 123.06 преди това. Зелените пари изпадат в консолидация, след силното представяне от 6-ти ноември насам, когато се обявиха силните данни за неселскостопанската заетост в САЩ. Преди решението на Фед през декември, едва ли доларът ще спадне под 122.00 йени, на база на различието в доходностите на държавните облигации на двете страни.

Австралийският долар записа силно представяне спрямо долара вчера след впечатляващите данни за новите работни места през октомври и безработицата в страната. Австралиецът поскъпна до 0.7154 долара, но към края на деня отстъпи до 0.7133. Валутната двойка поскъпна с повече от 1%, тъй като силните макроикономически показатели намалиха шансовете за последващо намаляване на основните лихвените нива в Австралия, които са на рекордно ниски нива.

Продължаващите силни очаквания за пристъпване към действие на Фед по отношение на увеличение на лихвените нива доведе до спадове по американските фондови пазари. Wall Street записа най-негативната сесия от повече от месец насам, на база на очаквания за по-високи лихви и спад в цената на суровините. DJIA потъна с 254.15 пункта, което е спад от 1.44%. По този начин „сините чипове“ успяха да завършат сесията на ниво от 17 448.07 пункта. Сходен бе спадът за S&P 500, който намали стойността си с 1.40%, докато Nasdaq Composite загуби 1.22% през вчерашния ден.

Щатският петрол потъна до 41.54 долара за барел до 2.5-месечно дъно, вследствие на завишени запаси. Данните на Енергийната информационна агенция посочиха ръст в запасите в САЩ от 4.2 млн. барела при очаквани стойности за повишение само с 0.8 млн. барела. Брентът поевтиня с цели 3.9% до 44.04 долара за барел. Котировките на петрола поеха надолу, както от увеличаващите се запаси, така и от факта, че данните за Китай от тази седмица не индикират, че ръстът във втората икономика може да бъде стабилен и да увеличи търсенето на суровината. С това двата основни сорта, щатски петрол и Брент са записали спадове от началото на седмицата респективно в размер на 6.2% и 7.1%.

Златото поевтиня до близо 1 074 долара за тройунция, което представлява 6-годишно дъно за метала. Само този месец благородният метал е записал 5.2% спад. Очакванията за повишение на лихвените нива в САЩ оказват тежест върху цената на златото, тъй като при действия от страна на Фед, ще бъдат изтеглени капитали от метала, за да бъдат вложени в по-доходоносни активи.

Днес пазарните участници ще очакват важни данни за икономическата картина в САЩ, която може да повлияе на решението на Фед. В 15:30 българско време ще бъдат обявени продажбите на дребно, както и продажбите на дребно без автомобилния сектор. Един от основните измерители на инфлацията - индексът на потребителските цени също се очаква да предизвика вълнения на пазарите. По-късно в 17:00 часа българско време ще се обяви и прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет, което е силен измерител за потребителските разходи, а оттам може да даде представа и за стабилността на инфлацията в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

На 10-ти вторник препоръчахме затваряне на част от късата позиция отворена около 0.7203, тъй като вероятността за възходящ импулс беше значителна. Към днешна дата поскъпването на двойката е факт и се търгува близо до 0.7203. За момента покачването на австралийския долар, дошло след изключително положителните данни за заетостта, изглежда като корекция, благодарение на силните зелени пари, които удържат бичия моментум на австралийската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още