IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пристъпи ли Японската централна банка към интервенция?

Двойката долар/йена записа ново понижение с началото на седмицата, достигайки ниво от 107.62 по време на азиатската сесия

11:37 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Неизвестността дали Японската централна банка (ЯЦБ) ще предприеме директна интервенция, за да спре поскъпването на йената, започва да се засилва. Ръстът на валутата доведе до нови загуби за Nikkei, като освен това незадоволителни данни за машинните поръчки за месец февруари допринесоха за спада на индекса. Вероятността за намеса от страна на ЯЦБ за разпродажба на йената се покачва, след като валутата се насочва към зоната при 105.00 йени за долар. Двойката записа ново понижение с началото на седмицата, достигайки ниво от 107.62 по време на азиатската сесия. Представители на институцията увериха, че с оглед на последните пазарни движения, ЯЦБ няма да се поколебае да реагира, за да спре поскъпването на валутата.

Положителни данни за китайската икономика подобриха пазарните настроения в региона, след като индексът на потребителските цени се е понижил по-слабо от очакваното, което предполага, че дефлационният натиск е отслабил захвата си. Това рефлектира върху повишение за китайските индекси с близо 2% и подобри инвеститорското настроение в региона, като хонконгският Hang Seng също се озова на зелена територия. Щатските индекси също биха могли да бъдат повлияни от задоволителните данни от Китай, след като в петък измерителите отвъд Океана реализираха слаби повишения. Импулсът от ралито на петрола, който доведе до ръст за енергийния сектор, бе неутрализиран от спад на компаниите в сектора на стоките от втора необходимост, като в крайна сметка DJIA и S&P 500 напреднаха само с 0.20% и 0.28%.

Цената на „черното злато“ записа повишения в петък вследствие на спад на петролните съоръжения в САЩ. В комбинация с понижението на запасите в икономика номер едно с 4.9 млн. барела през миналата седмица, ръстът за суровината бе до 40.32 долара за барел щатски петрол. Цената на петрола отново се намира близо до ключовото психологическо ниво при 40 долара за барел, като срещата на водещите страни-производителки в Доха на 17 април може да наклони везните в една от двете посоки. Към момента обаче, скептицизмът взима превес, тъй като неразбирателството между Саудитска Арабия и Иран по отношение на намаляването на добивите може да провали материализирането на потенциално решение за ограничаване на производството в реален негов спад.

В сряда ще бъде обявено нивото на запасите в САЩ, което би имало влияние върху пазарните участници преди срещата в Доха. Преди тези данни ще стане известно решението на Канадската централна банка по отношение на лихвените нива в страната, като към момента промени не се очакват. Четвъртък също предлага голяма порция новини, които биха имали отражение върху поведението на инвеститорите. Първоначално данни за трудовия пазар в Австралия биха могли да променят котировките на местния долар, докато впоследствие Английската централна банка, според очакванията на пазара също няма да пристъпи към промяна на лихвените нива. В следобедните часове важни данни за инфлацията в САЩ ще станат известни за инвеститорите, като те биха имали тежест върху вижданията на Федералния резерв относно монетарната политика на страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

На графиката се вижда стесняване на низходящия предел. Често това е признак за изчерпване на даден моментум, особено, ако той се е движел в канал от самото начало. Това, което знаем, е фактът, че лирата се обезцени твърде много спрямо кошницата от валути. Нейният спад бе резултат на настроенията, продиктувани от бъдещия референдум. Към момента имаме само очаквания и мнения, но не и факти. Вероятността британският паунд да коригира спекулативния натиск е голяма. Поради тази причина, ако не видим нищо неочаквано за новозеландския долар, е добре да имаме дълги позиции с малки обеми. Дългосрочните ни очаквания за двойката включват формирането на възходящ импулс в рамките на 1600 пипса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още