IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки слабите данни за заетостта в САЩ щатският долар поскъпна спрямо еврото

Петролът започна търговията за тази седмица с повишения, след като Китай увеличи вноса на суровината

11:45 | 09.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът започна търговията за тази седмица с повишения, след като Китай увеличи вноса на суровината. През месец април 7.9 млн. барела на ден са влезли в страната, като за трети пореден месец вносът задминава 30 млн. тона. От началото на годината близо 124 млн. тона лек суров петрол са били разпределени за китайските предприятия, което представлява ръст от 12% спрямо същия период за предходната година. Това доведе до покачване на цената на „черното злато“ с близо 2%, което стана факт въпреки отстраняването на дългогодишния министър на петрола на Саудитска Арабия Али-ал-Наими. Постът бе зает от председателя на компания Saudi Aramco, като тези промени се очакваше да подложат под натиск котировките на суровината, но завишеното потребление от Китай взе превес.

За сметка на това индексите в икономика номер две бяха белязани от разпродажби в резултат на изказвания на официални лица, че икономиката на Китай ще остане за по-дълъг период в настоящата фаза на застой, което предопредели червената сесия. Въпреки това данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които бяха обявени в петък предполагат добри новини за по-рисковите активи, тъй като незадоволителните стойности подсказват, че Федералният резерв на САЩ (Фед) би се въздържал от повишение на лихвените нива и през следващото си заседание през месец юни. Новосъздадените работни места отвъд Океана са били 160 000 за месец април при очаквания от 200 000, което в крайна сметка доведе до повишение за основните щатски индекси, като DJIA и S&P 500 нараснаха респективно с 0.45% и 0.32%.

Въпреки слабите данни щатският долар успя да запише поскъпване спрямо еврото, след като инвеститорите останаха с разнопосочни мнения какво влияние обявените новини ще имат върху решението на Фед. Непосредствено след обявяването на данните, зелените пари отстъпиха спрямо японската йена, но впоследствие поеха нагоре, в резултат на задоволителни данни за почасовото заплащане, което срещна очакванията на пазарните участници при 0.3%. Това даде сигнал, че инфлацията в страната се движи в приемливи нива и отрицателният ефект от неселскостопанската заетост бе неутрализиран.

Тази седмица инвеститорите очакват данните за индекса на потребителските цени в Китай, който ще стане известен във вторник в комбинация с обявяването на лихвените нива във Великобритания в четвъртък. Не се очаква Английската централна банка да пристъпи към промяна на паричната си политика, имайки предвид и подновените опасения от излизане на страната от Европейския съюз. Петък отново ще предложи голяма част от новините през седмицата, а именно данните за БВП на Германия и този на еврозоната. В САЩ ще станат известни данните за продажбите на дребно, както и потребителското доверие на Мичиганския университет.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Британската лира стартира месеца с поевтиняване, достигайки дъно при 1.4405. Въпреки текущото понижение, двойката се намира във възходящ тренд, както се вижда на графиката. В момента GBPUSD се търгува до зоната на подкрепа при 1.4400, a също така там се намират 200-периодната пълзяща средна и възходящата тренд линия. От техническа гледна точка, нагласите остават позитивни за паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
е и слаби дани за икономиката на хамериканзите а долара се пока4ва и какво зна4и това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още