IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка подкопа основите на йената

Японската централна банка (ЯЦБ) не изключва възможността за засилване на програмата за количествени улеснения

11:22 | 14.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар успя да поскъпне спрямо йената, след като стана ясно, че Японската централна банка (ЯЦБ) не изключва възможността за засилване на програмата за количествени улеснения. От институцията обмислят дори понижение на лихвените нива, които вече са отрицателни. Това от своя страна доведе до поевтиняване на японската йена, която отстъпи спрямо своите конкуренти. Зелените пари се установиха над нивото при 103 йени по време на японската сесия, след като пазарните участници започнаха да спекулират за намеренията на централните банкери на Япония, обезценявайки валутата на островната страна. Еврото задмина нивото при 116 йени тази сутрин, докато британският паунд поскъпна с 1%, установявайки се на ниво от 136.50.

Въпреки новините, подкопаващи позициите на йената , търговията на долара остава предпазлива предвид наближаващата среща на Федералния резерв на САЩ (Фед) на 21 септември. ЯЦБ също има заседание тогава, като обаче очакванията не са еднозначни дали институцията ще прибегне към намаляване на лихвените нива точно следващата седмица. Въпреки разклатените позиции на йената тя би могла да възвърне част от загубената територия в качеството си на валута убежище, в случай че чувството на инвеститорите за несигурност се засили с наближаващите заседания на централните банки на САЩ и Япония.

Червените сесии на фондовите пазари също могат да окажат подкрепа за японската валута в определен момент, тъй като засега въпреки спада на щатските индекси се наблюдава силно позитивно движение на двойката долар/йена. През вчерашния ден сините чипове от DJIA изтриха 1.41% от стойността си, докато S&P 500 записа спад от 1.48%. Противоречивите очаквания на пазарните участници, които бяха породени от разнопосочни изказвания на Ерик Розенгрен и Лейл Брейнард относно възможните действия на Фед на следващото заседание институцията доведоха до негативното представяне на щатските измерители. Разпродажбите се пренесоха и в Азия, където японският Nikkei отстъпи с 0.69%, а банковият сектор бе под натиск поради опасенията, че ЯЦБ ще намали покупките на дългосрочни облигации, с което се цели увеличаване на разликата между доходностите между краткосрочните и дългосрочните облигации. Вероятността за намаляване на лихвените нива в Япония още следващата седмица също бе причина за спада на цената на акциите от японския банков сектор.

Натискът на фондовите пазари спомогна и за поевтиняването на петрола, който губи позиции в резултат на прогнозите на ОПЕК, че пренасищането от „черно злато“ би продължило за по-дълъг от очаквания период. Суровината вчера загуби позиции, като американският суров петрол се свлече до 44.90 долара за барел, докато Брентът потъна до 47.10 долара за барел. Днес обаче петролът започна търговията с повишения, породени както от касиране на печалби, така и от очаквания за по-добри данни за запасите в САЩ, които ще бъдат обявени днес в 17:30 часа българско време. Други очаквани данни са средните месечни доходи и равнището на безработица във Великобритания. Вчера стерлингът загуби територия спрямо щатския долар след разочароващите данни за индекса на потребителските цени, пропадайки от 1.3334 до 1.3166, като впоследствие котировките се успокоиха около нивото при 1.3200 долара за паунд.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Двойката достигна съпротивата при 1.50789 след пасивното изявление на Марио Драги вчера в 13:45 ч. Първият коментар за потенциалното поскъпване при двойката направихме на 28 юли. Тогава предположихме, че австралийска централна банка (АЦБ) ще намали лихвата, което се случи през август. Наблюдавахме поведението на двойката отблизо през целия период от 28 юли до днес 14 септември. Таргетът е достигнат, но след изключително забавяне. На 28 юли очаквахме движението да се случи за седмица, докато то се реализира за два месеца. Въпреки грандиозното забавяне, нищо съществено не се промени и поради това не променихме стратегията и очакванията си. Сделката при EUR/AUD е типичен пример за задържане на позиция, стига обстоятелствата да оправдават търпението.

За да проследите цялата история на позицията прочетете анализите на 28 юли, 02, 03, 04 август и 12, 13 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
болна работа, какви СТЕ ВИЕ ВЕ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още