IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалното повишение на лихвите в САЩ ще засили позициите на долара

Щатският долар приключи миналата седмица с повишение от 0.48% спрямо кошницата от валути

14:14 | 12.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Петролът записа 18-месечен връх, след като 11 от водещи производителки на петрол решиха в събота да се споразумеят с картела на ОПЕК за намаляване на продукцията. Лекият суров петрол се покачи с около 5% до 54.02 долара за барел, като по този начин проби ключовото ниво от 52 долара за барел. За пръв път от 2001 г. страните производителки във и извън ОПЕК стигнаха до споразумение за съвместно намаляване на добива на черно злато, за да постигнат така желаното от тях ребалансиране на пазара. Страните извън ОПЕК ще започнат да съкращават добива от 1 януари 2017 г., както бе решено и от членовете на картела. Страните извън ОПЕК решиха да намалят производството си с около 562 000 барела на ден.

За сключването на споразумението първи съобщи иранският министър на енергетиката Биджан Намдар Зангане. Вниманието на пазарните участници сега ще бъде насочено към януари месец, когато ще започне осъществяването на сделката за ограничаване на добива. През ноември месец страните производителки на петрол увеличиха добива си до нови рекордни стойности. При успешно прилагане на споразумението, пазарните анализатори предвиждат цена от около 61 долара за барел.

Щатският долар приключи миналата седмица с повишение от 0.48% спрямо кошницата от валути. Тази седмица вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към срещата на Комисията по парична политика на Фед, която ще приключи в сряда. На срещата се очаква Фед да повиши лихвените равнища с 25 базисни пункта до диапазон 0.50% - 0.75%, което от своя страна ще засили позициите на щатската валута. Това се очаква да бъде второ повишение в рамките на една година и за период от 10 години. Вниманието на пазарните участници ще бъде насочено и към речта на Джанет Йелън след края на срещата, която се очаква да говори и за това как икономическата промяна на новото правителство може да промени хода на водената от банката политика. От Фед ще публикуват и индивидуални прогнози на централните банкери за движението на лихвените равнища през идните години.

Европейските борсови индекси записаха най-голямото си седмично рали от близо 2 години насам, след решението на Европейската централна банка да разшири програмата си за изкупуване на облигации. Лондонският UK100 се повиши с 0.3% до 6 970.30 пункта, следван от германския DAX30 с 0.2% до 11 235.05 пункта. Индексите зад Океана също приключиха на рекордни стойности в петък. Индустриалният Dow Jones записа ръст от 0.7% до 19 834.45 пункта, следван от S&P500 с 0.6% до 2 265.62 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

На 4 ноември публикувахме следния коментар: „След поевтиняването на канадския долар, вследствие на понижението в цените на петрола, двойката поскъпна малко над зоната на съпротива около 1.01198. Както писахме преди, австралийската валута е неутрална и от нея не се очакват значителни движения, освен циклични флуктуации. Анализаторите очакват днешните данни за трудовия пазар в Канада да излязат с отрицателни стойности. При по-добри от очакваните стойности ще получим добра възможност за къси позиции при aud/cad. През последната половин година австралийският долар записа значителен ръст спрямо канадеца, това е добра техническа предпоставка да очакваме понижение.“

Данните за заетостта бяха много по-силни от песимистичните очаквания (очаквани минус 10 000, актуални 43 900). Получихме необходимия сигнал за продажба и към днешна дата печалбата от позицията е 500 пипса. На днешните нива е добре да се затворят късите позиции, отворени преди повече от месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Близко е до акъла ,че ако Тръмп започне да изпълнява предизборните сиобещания първото нещо което ще му трябва е скъп долар.Това да се заканвашна Китай и Мексико трябва да се приема сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Откакто Тръмп спечели изборите в САЩ взех да не му вярвам многона тоя долар.Всички викат на север,но интуицията друго ми говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Patilan
преди 7 години
Това вече е отиграно. Ще има малко шипчета, и след това поемаме на север.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
Потенциалното повишение на лихвите в САЩ ще засили позициите на долара нннннеееееее е много сиигорно това за долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още