IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена достигна едноседмичен връх спрямо долара

Инвеститорите изразиха притеснение за евентуална среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин

11:37 | 05.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Във вторник петролът се повиши до 1-месечен връх, след като очакванията за спад в запасите на лек суров петрол надделяха над новините за повишената продукция на Либия. Сортът Brent приключи търговската сесия на ниво от 54.14 долара за барел, което е повишение от над 1 долар или около 1.8%. Така той проби 100-дневната пълзяща средна и достигна нивото на свръхпокупки за първи път от декември 2016 г. насам. Щатският петрол приключи с печалби от 90 цента или 1.6%, търгувайки се на ниво от 51.14 долара за барел. „Споразумението за намаление на добива на ОПЕК се оказва по-ефективно от първоначалните прогнози, като се очаква докладите през следващата седмица на различни агенции да потвърдят това“, това коментира Джим Ритърбуш, президент на Ritterbusch & Associates. „Търсенето се увеличава на много пазари, включително САЩ, с идването на лятото и също така тази седмица най-вероятно ще получим данни за намаления в запасите на петрол. Това са знаци, че можем да очакваме цените на Brent-а да надвишат 60 долара в рамките на следващите три месеца“, заяви анализаторът Джовани Стауоново.

Японската йена, която се смята за валута убежище, достигна 1-седмичен връх спрямо долара във вторник, след като инвеститорите изразиха притеснение за евентуална среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. По време на кампанията си Тръмп заяви, че ще обяви Китай за валутен манипулатор на първия ден от встъпването в длъжност. Въпреки че това не се случи, доклад показа, че миналата седмица администрацията на Тръмп е разглеждала варианта да санкционира тези страни, чиято валута приема като подценена. Днес, дни преди срещата между лидерите на едни от най-силните икономики в света, Северна Корея изстреля ракета от източното крайбрежие в морето, което предстои да разберем как ще се отрази на пазарите. Тази сутрин доларът се търгува около 110.49 йени за долар, а по-рано отчете дъно при 110.27 йени за долар.

Златото е стабилно около 1-месечния връх, който бе достигнат във вторник, поради предстоящата тази седмица среща между лидерите на САЩ и Китай. Спот златото остана почти непроменено на цена от 1 256 долара за тройунция.

Американските акции приключиха търговската сесия във вторник сравнително непроменени. Индексът Dow Jones отчете ръст около 39 пункта, търгувайки се на 20 689.24 пункта, като най-голям принос за това имаше Caterpillar. S&P500 приключи деня почти на същото ниво, на което отвори, записвайки ръст от едва 1.32 пункта до 2 360.16 пункта, като най-лошо се представиха недвижимите имоти, а енергетиката записа най-добър резултат. Европейските акции от своя страна приключиха сесията на зелена територия, като най-голямо увеличение в стойността от 39 пункта записа английският индекс FTSE 100, който достигна ниво от 7321.82 пункта. Вторият индекс, който отчете по-голям ръст, бе германският DAX30, който записа печалби от 25 пункта до 12 282.34 пункта.

Днес единственият индикатор, който ще засегне Великобритания, е индексът на бизнес активността за сектора на услугите. Той се базиране на проучване, което се провежда сред мениджърите на компании в сектора на услугите, като включва запитвания за производителността на труда, заетостта, запаси и др. Ако индексът е със стойност над 50.00 пункта, то това показва ръст в развитието на икономиката. Очакваната стойност на индекса е 53.00 пункта, което е по-ниско от достигнатите 53.30 пункта миналия месец. Това показва забавяне в развитието на икономиката и може да окаже отрицателно влияние върху британската лира, но в случай че стойността на индекса се окаже по-висока от очакваната, то тогава може да очакваме волатилно движение в положителна за паунда посока.

По-късно през деня вниманието ни ще бъде насочено главно към данните от САЩ. Първият индикатор е промяната в заетостта в частния сектор и той показва промяната в броя на работещите в сравнение с предходния месец, изключвайки заетите в селското стопанство и правителството. Ако действителните данни са по-добри от очакваните, то можем да очакваме подкрепа за долара. Очакванията са броя на работещите да е нараснал със 184 000, в сравнение с 298 000 изминалия месец. Друг важен показател е индексът на бизнес активността за непроизводствения сектор, като той също измерва нивата на заетост, доставки, активност в непроизводствения сектор. Стойности над 50 пункта показват ръст в развитието на икономиката на страната. Очаква се стойността на индекса да е по-ниска в сравнение с миналия месец, като прогнозната стойност е 57.00 пункта спрямо 57.60 пункта от изминалия месец. Последната голяма новина, засягаща щатския долар, е протоколът от срещата на комисията за парична политика на Фед, който ще даде поглед над икономическите и финансовите условия, повлияли върху гласуването за определяне на лихвените равнища. В 17:30 часа българско време ще очакваме и данните за запасите на щатски петрол, като този път от дълго време насам се очаква да има намаления в запасите на лек суров петрол от 0.1 млн. барела, спрямо увеличенията от 0.9 млн. барела миналата седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

През днешния ден ще получим свежа информация за вижданията на Фед относно следващо покачване на лихвата, както и оценка на икономическото състояние в страната. Очакваме волатилност при двойката, като покачването на еврото е по-вероятният сценарий.

EUR/JPY

Тук няма особено голяма активност и цената остава заключена между двете стойности, отбелязани на графиката. В близко бъдеще консолидацията изглежда ще се запази. Единствената възможност за разчупване на широката консолидация е моментно силна йена. Ако видим разочарования към щатския долар има възможност да се покачи йената спрямо кошницата.

GBP/AUD

Лирата се обезцени спрямо AUD до кръглата стойност от 1.60000. Солидна подкрепа на седмична графика около тези нива ще поддържа цената следващите месеци. Покупките при наличието на технически сигнали няма да бъде прибързан ход, но позициите трябва да се менажират в широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още