IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо силният долар е риск за глобалната икономика?

Поскъпването на американската валута поражда политически и икономически проблеми

08:20 | 24.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще се случи ще зависи на първо място от политиката на САЩ, като вероятностите се накланят към по-хаотичен резултат. Изравняването на международните условия за търговия, особено с Китай, но и с други страни, е един от малкото проблеми, които събират доста широка политическа подкрепа в Америка.

Не всички са съгласни с методите, но мнозинството е обединено в преследването на по-добри търговски условия за САЩ. Това увеличава вероятността от използване на валутната политика като оръжие.

Европа и Китай могат да противодействат на този риск, макар и само частично, като направят навременни отстъпки на САЩ, особено що се отнася до дългогодишни оплаквания, като кражбата на интелектуална собственост и принудителните технологични трансфери към Пекин.

Като част от ребалансирането на политиките в полза на структурните реформи и фискалните стимули Европейската централна банка може също да помогне, като постепенно се отдалечи от либералната си употреба на нетрадиционната парична политика за въздействие върху пазарите на активи. Това като цяло е разочароващ стремеж към по-добри икономически резултати и става все по-контрапродуктивно.

Двоичният резултат, свързан със силата на долара, е пример за феномен, който се проявява не само в икономиката и финансите, но и в институционален, политически и социален план. Това е нарастващата веероятност за по-екстремни резултати от двете страни на статуквото.

Този феномен получава все по-голямо признание, но не толкова, колкото заслужава. Това може би не е изненадващо, като се има предвид, че има много поведенчески причини, поради които се съпротивляваме да бъдем изведени от зоните си на комфорт.

Какво могат да направят компаниите и инвеститорите в тази епоха на крайности?

Те могат да намалят валутните дисбаланси, да увеличат своите парични буфери и да търсят рентабилно хеджиране, за да засилят устойчивостта си.

При вложенията в облигации инвеститорите могат също така да предпочетат качеството и да съкратят падежите, за да ограничат излагането си на крайни резултати, като същевременно запазят известен потенциал за печалба.

А американските компании, които имат операции в чужбина, трябва да насочат фокуса си към посрещане на търсенето там, а не да се опитват да удовлетворяват родния си пазар - стратегията „в Китай, само за Китай“.

Конкуриращите се твърдения за последиците от силния долар са само част от дългия списък с необичайни несигурности, пред които е изправена днешната крехка глобална икономика.

Вместо да пренебрегват по-голямата вероятност от крайни резултати, компаниите и инвеститорите трябва да се изправят срещу нея в своето стратегическо планиране. Те трябва да го възприемат като минимизиране на бъдещото съжаление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Информацията е същата, интерпретацията - съвсем различна. И къде видя да споменават батути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
rumeni72
преди 4 години
ей ти го това същото от по - малкия брат на Инвестора:https://***.dnes.bg/world/2019/10/23/nasa-iska-na-mks-vinagi-da-ima-astronavt-ot-sasht.427064"Брайдънстайн отбеляза, че за разлика от руските кораби "Союз", които отдавна са доказали надеждността си, американската програма в момента се разработва."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Дедо Вова, стига си пробутвал фалшивите си медии. Или поне ги давай отпечатани на тоалетна хартия, че да ги използваме по предназначение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Защо силният долар е риск за глобалната икономика? Защото е въздух под налягане. Пример:Ние ви предупредихме!: САЩ молят Русия за още космически кораби Москва им предложи батутиhttps://bgr.news-front.info/2019/10/24/nie-vi-predupredihme-sashh-molyat-rusiya-za-oshhe-kosmicheski-korabi-moskva-im-predlozhi-batuti/Четете, това са факти за Боинг, НАСА, бай Мъск и пр. хай-тек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още