IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът от САЩ към ЕС за 2019 г. надминава три пъти този за Китай

Според доклада "Трансатлантическата икономика 2020“ през 2019 г. 50% от чуждестранните инвестиции в САЩ са дошли от Европа

13:30 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След продължителната търговска война Вашингтон и Пекин подписаха примирие на 15 януари 2020 г. Икономическото и търговско споразумение (ЕТА), известно още като сделка от първа фаза, ангажира Китай да отвори своя пазар. Тази сделка изисква китайският внос на някои стоки от САЩ да се увеличи с около 95 млрд. долара през 2021 г. спрямо стойностите от 2017 г.

Оценките на Института за световна икономика в Кил сочат, че ЕС вероятно ще загуби около 11 млрд. долара от своя износ за Китай, като най-засегнати ще бъдат френският и германският производствен сектор.

Според доклада „Трансатлантическата икономика 2020“ в началото на тази година американската икономика се очаква да се разшири с по-бързи темпове в сравнение с икономиката на ЕС със средни оценки на ръста на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ от около 2% срещу едва 1,4% за ЕС.

Тези оценки за растеж се основават на редица ключови предположения, включително търговското примирие между американците и китайците.

До март, след проблемите, предизвикани от COVID-19, тези прогнози бяха помрачени. Въпреки че САЩ продължават да се борят с ефектите от вируса по свой начин, COVID-19 изглежда е помогнал за сближаването между Китай към ЕС.

Миналата седмица Пекин реши да изпрати към Европа общо 50 000 комплекта тестове, 200 000 маски за лице N95 и два милиона хирургически маски за лице.

Разходите около Brexit

В доклада се подчертава, че Brexit вероятно „ще струва скъпо на Обединеното кралство и ще помрачи бизнес климата в ЕС“. Според статия, публикувана от Bloomberg на 10 януари, Brexit вече е коствал на икономиката на Великобритания около 170 млрд. долара след референдума през 2016 г.

През 2018 г. капиталът на САЩ във Великобритания достига размер от 758 млрд. долара. Това означава, че инвестициите, направени от американските компании във Великобритания, са почти тройно по-големи от тези в Южна Америка, Близкия изток и Африка, взети заедно (260 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още