IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отново потопи биткойна

Причината е решението на Tesla да прекрати възможността за плащане на колите ѝ с криптовалутата поради екологични причини

08:36 | 13.05.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви, че производителят на електрически превозни средства спира изплащанията на колите си с биткойн, което доведе до срив в цената на цифровата валута.

В публикация в Twitter в сряда Мъск цитира опасения относно „бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добива на биткойни и трансакции“, като същевременно сигнализира, че Tesla може да приеме други криптовалути, ако те са много по-малко енергоемки. Той поясни, че компанията няма да продава нито един от биткойните, които държи, предава Bloomberg.

 

„Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме в обещаващото ѝ бъдеще, но това не може да бъде за сметка на околната среда“, заяви Мъск. Tesla беше започнала да приема биткойни, за да продава своите електрически автомобили, едва през март. Това съобщение добави легитимност към криптовалутата като все по-приемлива форма на плащане и инвестиция, особено идващо от голям член на S&P 500, начело на който е високопоставен изпълнителен директор, който има много последователи сред инвеститорите на дребно и широката общественост.

Преди това компанията обяви закупуването на биткойни за 1,5 милиарда долара, което даде значителен тласък на най-старата и най-известната дигитална валута.

Биткойнът отдавна е критикуван от природозащитниците поради високата консумация на енергия, която изисква така нареченият майнинг - производството на валутни единици с помощта на енергоемки компютърни процеси.

Най-голямата криптовалута се обезцени с 15% до малко над 46 000 долара, преди да навакса част от отстъплението. Към момента понижението е с около 6% до 50 980 долара. Бързата разпродажба по-рано за кратко предизвика прекъсвания на някои борси с цифрови токени. Все пак за последната година биткойнът все още отчита сериозен ръст - повече от петкратен.

Уебсайтът на Tesla, който има страница за поддръжка, посветена на биткойн, отбеляза, че токенът е единствената криптовалута, която Tesla приема в континенталните САЩ.

Мъск също често пише в Twitter за Доуджкойн, криптовалута, стартирала на шега през 2013 г. На шега той се нарече "Dogefather" по време на участието си в шоуто "Saturday Night Live" на 8 май. А в Twitter във вторник попита: „Искате ли Tesla да приема Doge?"

Добавянето на биткойна към баланса на Tesla беше най-видимият катализатор по време на ралито на тази криптовалута през тази година. Биткойнът поскъпна с 16% този ден, което е най-голямемият еднодневен ръст, откакто избухването на Covid-19 предизвика волатилността на финансовите пазари през март 2020 г.

Оптимизмът за криптовалутата нарасна, след като Mastercard Inc., Bank of New York Mellon Corp. и други фирми решиха да улеснят клиентите да използват криптовалути, подхранвайки масовото възраждане, което отнесе цената на биткойна от около 29 000 долара в края на миналата година до почти 65 000 долара през април.

Копаенето на биткойни консумира 66 пъти повече електроенергия, отколкото в края на 2015 г., а свързаните с него въглеродни емисии вероятно ще бъдат подложени на все по-голям контрол, се твърди в неотдавнашен доклад на Citigroup Inc. 

Мъск не за първи път разглежда въпроса за въздействието на криптовалутите върху околната среда.

Ark Investment Management LLC публикува миналия месец доклад, в който се казва, че добивът на криптовалута може да стимулира инвестициите в слънчева енергия и да направи по-голяма част от възобновяемата енергия достъпна за мрежата. Джак Дорси от Twitter Inc. препубликува публикацията с коментара, че биткойнът „стимулира възобновяемата енергия“. Мъск отговори на туит на Дорси, като каза просто: „Вярно“.

Туитът на Мъск в сряда изненада мнозина в криптовалутната общност, включително Ник Картър, основател на Castle Island Ventures и водещ защитник на използването на енергия за биткойни.

„Със сигурност трябваше да си направи проверката, преди да започне да приема биткойн“, каза Картър. „Много странно и объркващо е да се види този бърз обрат“.

Не е ясно какво е предизвикало решението. Както Мъск, така и Захари Къркхорн, главен финансов директор на Tesla, не са отговорили веднага на запитване по имейл за коментар по темата на Bloomberg. През март Къркхорн добави към работната си длъжност и "Майстор на монети", става ясно от корпоративната документация.

Резултатите на Tesla за първото тримесечие бяха подкрепени от продажбата на 10% от нейните активи в биткойн. През миналия месец Мъск заяви, че продажбата им е била предназначена да демонстрира ликвидността на токена и добави, че е запазил личната си инвестиция в криптовалутата. Къркхорн каза по време на разговора с анализаторите, че компанията вярва в дългосрочната стойност на биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Аз купих на 49 сега ще си чакам и на 55 ще ги продам и после пак така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Добре, след като си толкова начетен и разбираш, не би трябвало да е трудно, да можеш да ми обясниш, за какво се ползват тия койни? А мислиш ли, че ще се ползват изобщо в момента, в който не можеш да ги замениш за друга валута, зад която стои някоя държава? А това, че се харчи електричество, за част от тях, във времена, когато се правят сериозни стъпки към по-екологични източници и по-енергоспестяващи уреди? Примерно етериума от поне 3-4г се говори, как щял да мине от PoW към PoS, нищо такова не се е случило, чак преди месец пак се запънаха на тая тема, което не означава, че всичкият тоя хардуер, няма да се насочи към други койни за копаене (монеро и каквито други *** имаше).Поне с някои може да си купиш крек, ами останалите и за това не ги ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 9
cherney
преди 2 години
Всъщност, изобщо не разбираш, а само смяташ, че е така. Самото очакване някой да ти обяснява нещо в коментар е крайно несериозно. Прочети Mastering bitcoin и The bitcoin standard ..... и ще започнеш да разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Не си първият с който споря по темата, няма да си и първият, който няма да ми даде ясен отговор, разбирам те защо - вложил си пари, искаш да върви нагоре. Но желанието и реалността са две различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
cherney
преди 2 години
Както казах, изисква сериозен research и доста четене, за да разбереш какво ознамава. До тогава, т.е. преди да научиш, обикновено са лозунги от типа "понци", "илюзия", "пирамида". Но четенето и знанието във века на Google и YouTube не е на мода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Аз виждам един голям разход на ел.енергия и хардуер, за да се поддържа една илюзия, че тия койни се ползват за нещо. Осъзнаваш ли, че в момента, в света има недостиг на видео карти, които се ползват в доста други индустрии? Дори у нас са останали само тия със супер голяма надценка, най-популярните ни сайтове за хардуер, нямат видео карти. 95-та и майкрософт вярваше, че бъдещето е в принери/копири и тн., ама не познаха, за това имат и най-умрелия браузуер 15+г след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
cherney
преди 2 години
Биткойн е преживял стотици подобни новини през последното десетилетие, а средномесечно поне три -четири пъти някой некомпетентен авторитет ни обяснява как вече е мъртъв. Но той продължава да съществува и ще продължи да го прави. P.S. Коментарите по темата не са изненадващи, доколкото 99.99% от хората по света изобщо не разбират за какво говорят. Трябват едни 150-200 часа учене и започва да се изяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
на фона на тази цена , на безсмислен алгоритъм , който върти някакви безсмислени цикли , из разни незнайни скъпи видеокарти по света , да запитам кво става с конфискуваните от държавата ни биткойни ... ?! продадоха ли ги или ги държат на трупчета ... ?! все пак БГ е вторият най-голям притежател на биткойни в света ... :))) ... и ако не са , дано някой от отговорните за това хора да е съставил план за продажбата им , който да е в действие вече ... за да не се срине цената , ако излезнат всичките на пазара ... щото май и други така ще правят се очертава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Най-хубавото е, че е напълно законно, защото нали за това се борят койните - да няма регулации :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Преди бях 2-3 седмици бях написал, че ще направи точно това - едни бързи пари и ще се измъкне като пръдня в ***. Ама както се казва - докато има балъци, ще има и тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още