IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да се появят две успоредни парични системи – западна и китайска

Юанът може да се превърне в съперник на долара, но няма да го измести

13:29 | 01.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това остава вариантът друга национална валута. В една отлична скорошна брошура от Греъм Алисън от Харвард и колеги, на тема „Голямото икономическо съперничество“, се заключава, че Китай вече е страховит конкурент на САЩ. Историята сочи, че валутата на икономика с този размер, сложност и интеграция ще се превърне в глобални пари.

Досега обаче това не се е случило. Това е така, защото финансовата система на Китай е сравнително неразвита, валутата му не е напълно конвертируема и в страната липсва истинско върховенство на закона. Китай е много далеч от това, което предоставяха паундът и доларът в разцвета си. Макар че притежателите на долари и други водещи западни валути може да се страхуват от санкции, те със сигурност трябва да са наясно какво може да им стори китайското правителство, ако изпаднат в немилост пред него. Също толкова важно е, че китайската държава знае, че интернационализираната валута изисква отворени финансови пазари, но това би отслабило радикално контрола й върху китайските икономика и общество.

Тази липса на наистина надеждна алтернатива предполага, че доларът ще остане доминиращата валута в света. И все пак има аргумент срещу тази самодоволна гледна точка, изложена в Digital Currencies, а именно една стимулираща статия от Института "Хувър". По същество аргументът гласи, че китайската трансгранична междубанкова платежна система (Cips - алтернатива на системата Swift) и китайска цифровата валута (e-CNY) може да се превърнат съответно в доминираща система за плащане и валута за търговията между Китай и неговите множество търговски партньори. В дългосрочен план e-CNY може да се превърне и в значителна резервна валута. Освен това, твърди статията, това би дало на китайската държава подробни данни за транзакциите на всеки субект в нейната система. Това би било допълнителен източник на енергия.

Днес огромната доминация на САЩ и техните съюзници в международните финанси, продукт на техния съвкупен икономически размер и отворени финансови пазари, дава на техните валути господстваща позиция. Днес няма надеждна алтернатива за повечето глобални монетарни функции. Днес високата инфлация вероятно ще бъде по-голяма заплаха за доверието в долара, отколкото използването му като оръжие срещу агресивни държави. В дългосрочен план обаче Китай може да успее да създаде оградена територия за използване на валутата си от най-близките до Пекин. Въпреки това, тези, които желаят да осъществяват сделки със западни страни, все още ще се нуждаят от техните валути. Това, което може да се появи, са две парични системи – западна и китайска – работещи по различни начини и неудобно припокриващи се.

Както и в други отношения, бъдещето обещава не толкова нов глобален ред, изграден около Китай, колкото повече безредие. Бъдещите историци може да разглеждат днешните санкции като още една стъпка в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не... шият се в Азия, произвеждат се на Запад... тънка, но съществена разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Вижте сега- жена съм и имам своите капризи. В семейството ми потребяваме луксозни италиански маркови стоки, специално по отношението на облеклото, обувките и аксесоарите. Досега не ми се е случвало закупена луксозна маркова стока да се окаже бок00лук- т.е, напр. да падне токчето на дамската обувка, или някой аксесоар да се отлепи от чантата, или пък платовете да се окажат некачествени и да не могат да се поддържат така, както е обозначено, защото се разпадат при 1вото пране. Фактите са си факти- тези стоки са изключително качествени, позволяват употребата им години наред и при правилно съхранение и грижи за тях, спокойно може да се ползват с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 2 години
Те тези стоки се произвеждат в Азия, да не мислите че си купувате произведени на Запад стоки като са от известен бранд. Качественни са, но малко се разпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чал си само ти, панелен самотник, продаващ застраховчици на 50 години. Долара и баща ти и дядо ти го чакаха да умре, а пPocия и руплата да превземат света, но умряха те. И ти си по тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Юана няма шанс да измести еврото, камо ли долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
forexar
преди 2 години
Щом подобни неща са ставали в човешката история няколко пъти значи не само е възможно. Света се развива и променя! Икономики процъфтяват и западат. Нищо не е даденост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
За рубашките всичко е чао, щото не можете да си го позволите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Регистран на 4-ри март 2022г. с "ник" написан с латински букви, празнува края на западния свят, в който самият той живее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Запорът над държавния резерв на суверенна страна си е чиста проба CASUS BELLI. Въпрос на време е да заплющят шамарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Путин само се пошегува за плащанията в рубли, пък котировките се върнаха почти до довоенното ниво. Рубла/долар 82, рубла/евро 92. Газпромбанк засега им обменя фалшивите хартийки, но до кога ще е това, не е много ясно. Да си заработят рубли. Ако няма какво да продадат, да се захващат с услугите - като най-старата професия на света, примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още