IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да се появят две успоредни парични системи – западна и китайска

Юанът може да се превърне в съперник на долара, но няма да го измести

13:29 | 01.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В края на януари Русия притежаваше валутни резерви на стойност 469 милиарда долара. Това имане бе родено от предпазливостта, научена от дефолта през 1998 г., и бе, както се надяваше Владимир Путин, също гаранция за финансова независимост. Но когато започна неговата „специална военна операция“ в Украйна, той научи, че повече от половината от резервите му са замразени. Валутите на враговете му престанаха да бъдат използваеми пари. Това действие е значимо не само за Русия. Целенасочената демонетизация на най-глобализираните валути в света има големи последици, пише Мартин Улф за Financial Times.

Парите са обществено благо. Световните пари - тези, на които хората разчитат при своите трансгранични трансакции и инвестиционни решения - са международно обществено благо. Но доставчиците на това обществено благо са национални правителства. Дори при стария златен валутен стандарт това беше така. В нашата ера на декретни (правителствени) валути, от 1971 г. насам, това е още по-очевидно. През третото тримесечие на 2021 г. 59% от световните валутни резерви бяха деноминирани в долари, други 20% в евро, 6% в йени и 5% в паундове. Китайският юан все още съставлява по-малко от 3% от световните резерви. Днес глобалните пари се издават от САЩ и техните съюзници, включително малки такива.

Това не е резултат от заговор. Полезните пари са тези на отворени икономики с ликвидни финансови пазари, монетарна стабилност и върховенство на закона. Но използването на тези валути и техните финансови системи като оръжие подкопава качествата им за всеки притежател, който се страхува, че може да се превърне в мишена. Санкциите срещу руската централна банка са шок. Кой, питат се правителствата, е следващият? Какво означава това за нашия суверенитет?

Човек може да възрази срещу действията на Запада въз основа на тясно икономически мотиви: използването на валутите като оръжие ще фрагментира световната икономика и ще я направи по-малко ефективна. Това, може да опонира някой, е вярно, но все по-нерелевантно в свят на силно международно напрежение. Да, това е друга сила за деглобализация, но мнозина ще кажат „и какво от това?” По-тревожно възражение за западните властници е, че използването на тези оръжия може да ги повреди. Няма ли останалата част от света да се втурне да търси начини за транзакции и съхраняване на стойност, които заобикалят валутите и финансовите пазари на САЩ и техните съюзници? Не е ли това, което Китай се опитва да направи в момента?

Така е. По принцип може да си представим четири заместители на днешните глобализирани национални валути: частни валути (като биткойн); стокови пари (като злато); глобална декретна валута (като специалните права на тираж на МВФ); или друга национална валута, най-вероятно китайската. Първото е немислимо: пазарната стойност на всички криптовалути в момента е 2 трилиона долара, само 16 процента от световните валутни резерви, докато директното извършване на транзакции с криптовалути е невъзможно тромаво. Златото може да бъде резервен актив, но няма шанс при извършването на транзакции. Освен това няма възможност да се договорим за глобална валута с достатъчна тежест само да замени резервите, камо ли да бъде средство за глобални транзакции.

Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не... шият се в Азия, произвеждат се на Запад... тънка, но съществена разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Вижте сега- жена съм и имам своите капризи. В семейството ми потребяваме луксозни италиански маркови стоки, специално по отношението на облеклото, обувките и аксесоарите. Досега не ми се е случвало закупена луксозна маркова стока да се окаже бок00лук- т.е, напр. да падне токчето на дамската обувка, или някой аксесоар да се отлепи от чантата, или пък платовете да се окажат некачествени и да не могат да се поддържат така, както е обозначено, защото се разпадат при 1вото пране. Фактите са си факти- тези стоки са изключително качествени, позволяват употребата им години наред и при правилно съхранение и грижи за тях, спокойно може да се ползват с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 2 години
Те тези стоки се произвеждат в Азия, да не мислите че си купувате произведени на Запад стоки като са от известен бранд. Качественни са, но малко се разпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чал си само ти, панелен самотник, продаващ застраховчици на 50 години. Долара и баща ти и дядо ти го чакаха да умре, а пPocия и руплата да превземат света, но умряха те. И ти си по тоя път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Юана няма шанс да измести еврото, камо ли долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
forexar
преди 2 години
Щом подобни неща са ставали в човешката история няколко пъти значи не само е възможно. Света се развива и променя! Икономики процъфтяват и западат. Нищо не е даденост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
За рубашките всичко е чао, щото не можете да си го позволите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Регистран на 4-ри март 2022г. с "ник" написан с латински букви, празнува края на западния свят, в който самият той живее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Запорът над държавния резерв на суверенна страна си е чиста проба CASUS BELLI. Въпрос на време е да заплющят шамарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Путин само се пошегува за плащанията в рубли, пък котировките се върнаха почти до довоенното ниво. Рубла/долар 82, рубла/евро 92. Газпромбанк засега им обменя фалшивите хартийки, но до кога ще е това, не е много ясно. Да си заработят рубли. Ако няма какво да продадат, да се захващат с услугите - като най-старата професия на света, примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още