IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да се появят две успоредни парични системи – западна и китайска

Юанът може да се превърне в съперник на долара, но няма да го измести

13:29 | 01.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В края на януари Русия притежаваше валутни резерви на стойност 469 милиарда долара. Това имане бе родено от предпазливостта, научена от дефолта през 1998 г., и бе, както се надяваше Владимир Путин, също гаранция за финансова независимост. Но когато започна неговата „специална военна операция“ в Украйна, той научи, че повече от половината от резервите му са замразени. Валутите на враговете му престанаха да бъдат използваеми пари. Това действие е значимо не само за Русия. Целенасочената демонетизация на най-глобализираните валути в света има големи последици, пише Мартин Улф за Financial Times.

Парите са обществено благо. Световните пари - тези, на които хората разчитат при своите трансгранични трансакции и инвестиционни решения - са международно обществено благо. Но доставчиците на това обществено благо са национални правителства. Дори при стария златен валутен стандарт това беше така. В нашата ера на декретни (правителствени) валути, от 1971 г. насам, това е още по-очевидно. През третото тримесечие на 2021 г. 59% от световните валутни резерви бяха деноминирани в долари, други 20% в евро, 6% в йени и 5% в паундове. Китайският юан все още съставлява по-малко от 3% от световните резерви. Днес глобалните пари се издават от САЩ и техните съюзници, включително малки такива.

Това не е резултат от заговор. Полезните пари са тези на отворени икономики с ликвидни финансови пазари, монетарна стабилност и върховенство на закона. Но използването на тези валути и техните финансови системи като оръжие подкопава качествата им за всеки притежател, който се страхува, че може да се превърне в мишена. Санкциите срещу руската централна банка са шок. Кой, питат се правителствата, е следващият? Какво означава това за нашия суверенитет?

Човек може да възрази срещу действията на Запада въз основа на тясно икономически мотиви: използването на валутите като оръжие ще фрагментира световната икономика и ще я направи по-малко ефективна. Това, може да опонира някой, е вярно, но все по-нерелевантно в свят на силно международно напрежение. Да, това е друга сила за деглобализация, но мнозина ще кажат „и какво от това?” По-тревожно възражение за западните властници е, че използването на тези оръжия може да ги повреди. Няма ли останалата част от света да се втурне да търси начини за транзакции и съхраняване на стойност, които заобикалят валутите и финансовите пазари на САЩ и техните съюзници? Не е ли това, което Китай се опитва да направи в момента?

Така е. По принцип може да си представим четири заместители на днешните глобализирани национални валути: частни валути (като биткойн); стокови пари (като злато); глобална декретна валута (като специалните права на тираж на МВФ); или друга национална валута, най-вероятно китайската. Първото е немислимо: пазарната стойност на всички криптовалути в момента е 2 трилиона долара, само 16 процента от световните валутни резерви, докато директното извършване на транзакции с криптовалути е невъзможно тромаво. Златото може да бъде резервен актив, но няма шанс при извършването на транзакции. Освен това няма възможност да се договорим за глобална валута с достатъчна тежест само да замени резервите, камо ли да бъде средство за глобални транзакции.

Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Доларът е чао. Еврото - също. В статията макар индиректно се казва: защо. Това, което западът си причини, далеч надхвърля чисто икономическите щети от необмислените санкции над руският внос и износ. Най страшното е именно ЗАГУБАТА НА ДОВЕРИЕ, защото именно доверието е в основата на финансовият свят. Доверие - че като си туриш парите в някоя бамка, ще можеш да си ги получиш без проблеми, когато ти потрябват - и никой не може да ти ги бара, без съдебно решение, защото съдът не само че те осъжда, но ти дава и право да се защитиш. Никой няма да е луд да си държи парите там, където могат да му ги очешат, просто защото така им е кеф. Върховенството на законът вече го няма на запад. Запорът над държавният резерв на суверенна страна и още повече абсолютното беззаконие с конфискацията на собственост на частни лица го доказва. В частност това ще е краят на Лондон като финансова столица на света. Да не говорим, че доларчето вече не е обезпечено не само със секси метали, както беше до някога, но и стоково. Скaпаната американска икономика генерира 1.3 ГБ търговски дефицит годишно. Държавата им дължи 30 ГБ. Крепят се само защото сами си печатат парите, наложени от тях като резервна световна валута. Но това ще е краят на зеленото като - а оттам - и краят на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Дааа- дотук е ''катурването на долара от руската рубла''- с две думи- пълен крах;0 Рублата забуксува като инато магаренце на мост;0 Путин няма шанс да наложи рублата над юана- по-скоро ще стане обратния вариант, и вместо да се телясва по сащ и да сочи САЩ, НАТО и ЕС като изконни врагове на русия, да се вгледа в китайският си съсед- има не само още много какво да учи, но и има доста какво да мисли, за да се предпази икономически от експанзията му;0 Сега и малкото качествени западни стоки, останали в русия от преди напускането на западните луксозни световни марки, ще бъдат удавени в китайските стоки, качество Б;0 Да се има предвид, че качеството на китайските стоки за износ в ЕС е напр. екстра, следва качество примерно А и качество Б е след него;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още