IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
У нас няма съд и прокуратура. Има хищници, които един по един ни изяждат.Започнатото от Симеон Сакскобургготски, от еврейския род Кохари, и продължено от украинския евреин Сер-Гей Станишев, бе довършено от еврейския послушник Бойко Борисов. В нашата милиционерска бандитска лъже-държава българите окончателно са осъдени на смърт. Евреите си назначиха Бойко за премиер заради силовите милиционерски мерки, които правителството ще се наложи да предприеме, когато почнат протестите. А че тоя път няма начин да не почнат протести, в това не се съмнявам. Вземете само примера с така нареченото здравеопазване. От лечебни заведения болниците се превърнаха в търговски дружества. Това поискаха търговците евреи на търговеца евреин Джордж Сорос. Това бе заложено в плана Ран-Ът. И така, правителството на милиционерската мутра Бойко реши да закрива болници. Логично е. След като планират физическата ликвидация на българите, значи в болниците няма кой да се лекува и те ги закриват. След като управниците така опоскаха и обраха българите, значи българите нямат пари да си плащат за лечението. Как няма да закрият губещите болници? После ни измислиха един такъв закон за здравните осигуровки, от който свят ни се зави. Който няма пари да си плати за неползвана от него услуга за години назад, бива обложен с данък. И след като няма пари да си плати и данъка, начисляват му лихви. И глоба от 500 до 1000 лева за това, че не е имал пари да си плати неползваните от него здравни услуги. После ще издадат съдебно решение да му вземат и онова малкото, останало му след грабежа, да му вземат покрива над главата и скъсаните одеалца. Ако и това не е достатъчно, ще го пратят в затвора. За неплатени данъци и сметки. Сега ясно ли ви е защо евреите назначиха именно милиционера Бойко за поредна тяхна марионетка у нас? Защото Бойко ще ви прати своите милиционери да ви строшат кокалите, когато излезете да изкажете своето възмущение от новите противочовешки закони и разпоредби.Той е част от Закона за изтребление на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Сега в началото на 21-ви век сме на път България да бъде съсипана отново от ***, масони, глобалисти, комунисти капиталисти и ционисти, които искат да ни превърнат в бушмени и бананова република. Плановете на тази престъпна клика (там влизат и всички парламентарно представени партии!) е да намали българското население на половина т.е. до 4 милиона чрез икономически средства, систематичен геноцид и противопоставяне на различни етноси.Всички българи, които все още не са с промити мозъци е необходимо да вземат адекватни мерки, да бъде обявен геноцида и виновните лица да получат възмездие и ефективни присъди за престъпните си деяния! Не го ли направим, в близките 20-30 години българската нация ще изчезне, от картата на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 6
bubblehead
преди 12 години
Патилане по-леко бе човек! Не може всички да са маскари или може? Абе ти да не си маскара бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
По-долу ще видите един много интересен списък, от който ще разберете кой провежда геноцида над българския народ, които разграбиха държавата:Турчеещи се българи и *** от турски произход:Ахмед Демир Доган (ДПС) - сътрудник на ДС терорист, депутат от 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то Народно събрание. Председател на антибългарската партия на турция ДПС.Юнал Лютви (ДПС) бивш заместник-председател на НС, депутат.Мехмед Дикме (ДПС) бивш министър на земеделието.Неджет Моллов (ДПС) бивш министър без портфейл, отговарял е като ресорен министър за държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).Лютви Местан (ДПС) бивш заместник-председател на ДПС, депутат от 39 НС. Опитвал се е да внася закони за цензура.Емел Етем (ДПС) - бивш заместник-председател на ДПС, 2005 г. е избрана за заместник министър. Председател и министър на държавната политика при бедствия и аварии.Лютви Ахмед Местан (ДПС)Осман Октай (ДПС) Касим Дал (ДПС) Ремзи Осман (ДПС) Кемал Еюп (ДПС)Четин Казак (ДПС) С *** произход:Цветелин Кънчев (ДПС/Евророма) бивш депутат, осъден за криминални престъпления.Александър Филипов (НДСВ) депутат от 39 НС.Тома Томов (БСП) депутат от 39 НСС неизяснен произход:Иван Костов (СДС/ДСБ) бивш министър-председател, бивш министър на финансите в правителството на Филип Димитров. Твърди се че баща му е ***.Симеон Сакскобурготски (Кобург-Кохари) - космополит авантюрист, без националност и образование, но затова пък член на три масонски ложи! Твърди се, че по линия на дядо му Фердинант в жилите му тече еврейска кръв по линия на рода Кохари богата еврейска фамилия от Унгария, която си купува благороднически титли. Самият Симеон Сакскобурготски (Кобург-Кохари) в свое интервю пред израелското списание Фар потвърждава своя еврейски произход! Ферденант и Борис III също са били масони, а Фердинант е бил сатанист и окултист. Публична тайна, е че е бил бисексуален и двуфазен ***!д-р Божидар Димитров (БСП) историк, министъ без портофел прави се на родолюбец, бивш шеф на Национално историческият музей, твърди се, че е гръцки *** и иманяр-трафикант.Горния безспорно интересен списък, доказващ наличието на престъпна международна клика работеща срещу интересите на България, може да бъде допълнен с още имена!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
По-долу ще видите един много интересен списък, от който ще разберете кой провежда геноцида над българския народ, които разграбиха държавата.С еврейски произход:Андрей Карлович Луканов - (БКП-БСП) бивш министър-председател, съден. Бил е на висши държавни постове по времето на БКП и след това. Имал е връзки със фамилията Рокфелер, майка му е била шефка на БНБ.Илко Ескенази - (СДС) бивш депутат, член на Цион.Гиньо Ганев - (БСП) зет на известния превратаджия и масон Кимон Георгиев.Георги Пирински - (БСП) 1976-1980 г. - съветник в Министерския съвет. 1980-1989 г. - заместник-министър и първи зам.-министър на външната търговия. 1989-1990 г. - заместник-председател на Министерския съвет (ноември 1989 - февруари 1990 г. и август - декември 1990 г.). Заместник-председател на Националната кръглата маса (февруари-април 1990 г.) в момента Прецедател на 40 НС.Сергей Дмитриевич Станишев - (БСП) депутат 39 НС. В момента председател на БСПНадежда Михайлова - (СДС) бивш министър на външните работи. Снаха на полковник от ДС. Депутат 39 НС.Николай Младенов - (СДС) бивш любовник на Михайлова. В момента изучава активно иврит.Соломон Исак Паси - (СДС, НДСВ) председател на Атлантическия клуб, бивш министър на външните работи, член на Бнай Брит. Баща му Исак Паси е един от идеолозите на БКП и съветник на Тодор Живков. Паси е потомствен масон.Леа Коен - (СДС) бивш посланник на РБ в Швейцария, член на Билдербергите.Стефан Софянски - (СДС/ССД) бивш служебен, министър-председател и министър, кмет на град София, член на Ротъри клуб. Подсъдим с 4 дела.Филип Димитров - (СДС) бевш министър-председател на България, хомосексуалист, с психически заболявания, ексхибиционист.Мартин Михайлов Заимов - (Голдсмит) (СДС) бивш подуправител на БНБ и шеф на Валутния борд (2000 г.).Уляна Пръмова генерален директор на БНТ, снаха на Иван Пръмов (Примо) от ЦК на БКП.Миглена Кунева (НДСВ) бивш министър на евроинтеграцията, братовчедка на Соломон Паси, снаха на Иван Пръмов (Примо).Николай Свинаров (НДСВ) бивш министър на отбраната и зам.-председател на НДСВ.Гергана Грънчарова (НДСВ) бивш зам.-министър на външните работи, на Паси.Цветелина Бориславова (НДСВ) изпълнителен директор на Си банк, дъщеря на бивш дипломат, номенклатура на БКП, съпруга на ген. Бойко Борисов министър председател на РБ.Милен Велчев (НДСВ) бивш министър на финансите, баща му е номенклатура на БКП, роднини са на Борис Велчев от ЦК на БКП отговарял за концлагерите.гражданство, назначена специално от Александър Божков, за да се възстанови незаконно българското гражданство на изселили се в Израел евреи ционисти през 1948 г.Рени Арис мениджър на недвижими имоти (Консорциум Изток) в София. Изкупуват тайно имоти за еврейско заселване в България!Петър Калпакчиев главен счетоводител на Кинтекс, върховен командир на масонската ложа на Старите свободни и приети зидари на България, член на върховния съвет (33 степен).Любомира Леви бивш експерт в Топлофикация София, надписва сметките и тероризира столичаните.Емил Роберт Коен председател на фондация Толерантност (поддръжка на секти и хомосексуалисти).Горния безспорно интересен списък, доказващ наличието на престъпна международна клика работеща срещу интересите на България, може да бъде допълнен с още имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Етническият мир е гарант за просперитета на България" Превод от юдейски на български:"Искаме *** докрай"Шалом....ще поддържаме раждаемостта на ромите висока, а на българите такова геноцидче ще им спретнем, че 5 века робство ще им се сторят разходка в парка! От Евреите съвместно с ГЕРБ и останалите.... Гарантирано от Евреите, ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, НДСВ!За наше съжаление това е печалната действителност ....... Избирателят е като излъгана мома, която всеки ерген води в царевицата и после я зарязва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
bubblehead
преди 12 години
Само да си довърша мисълта ... Увеличението на раждаемоста преди няколко години се дължи на Българите защото нали никoй не вярва в семейното планиране в *** семейства и второ българите сме все още 82% от етничерския състав на България , няма начин 10% турци ( които имат подобни на българите демография) и 5% *** да преобърната тенденцията нагоре и после надолу ... тенденцията все още се дължи на Българите поне докато *** не са поне 30% а това няма да стане скоро, не и в живота на пишещите тук... Патилане не вярвам България да стане 5 милиона . По вероятно е тия процеси на намаляване да продължат още 5-6 години тогава ще стигнем около 6.5 милиона , но това ще стане със засилен руста на доходите ( тук отварям скоба - имаме най-високия руста на доходите в Европа 12.4% за миналата година и тая тенденция до 5-6 години дава удвояване на доходите , това означава за София средна заплатата 1000 евро. Тоест ставаме привлекателно място за Имиграция и то скоро. Майтап няма! Все още българи ще Емигрират но ще има и Имиграция... тоест свършва се с отрицателния прираст и идва демографска картина подобна на западна Европа белите с катастрофална демография , но се запълва дупката с по чернички имигранти) . При 1000 евро средна заплата в София 80% от тоя свят е по-беден и изводите за демографията и бъдещето на държавата всеки сам за себе си за ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Осойца, с право си очуден от първото място в тая класъция... Всъшност ако се види голямата картина нещата са малко по-сложни. Ние сме на това печално място само за 2010 , но всъшност в годините ореди нея изпреварвахме доста европейски държави и почти всички в източна Европа ( с които е редно да се сравняваме). Тука се налагат два извода пъро че това последно място е реакция на българите на кризата (вменена от медии и безотговорно политическо говорене у нас). Майтап няма преди няколко години България имаше по-добра раждаемост от Полша, Чехия, Румъния, Унгария, Словакия ... имахме 1.6 родени деца на жена което е средното за Европа... за сравнение Италия има 1.2, а те също имат ***... Тоест българите страдат от някаква биполярно растройство на психиката да се лашкарта от една крайност в друга. Със отминаването на кризата шете се върнем вероятно на по-прилично място в тая класъция. Моето скромно мнение е че никъде по света няма такава огромна реакция на "кризата" върху раждаемоста като у нас. Съвсем сериозно масовия българин е откачен ... И второто много важно и интересно нещо което се забелязва от тоя печален рекорд е че щом има такова рязко намаляване на раждаемост като следствие на кризата то увеличението на раждаемоста преди няколко години се е дългяла не на *** ( както твърди масовата катастрофална психоза - *** ни заливат) а на БЪЛГАРИТЕ ! Факт на които можем само да се радваме. А че трябва да се цивилизоват *** е отделен и сериозен въпрос, който стои пред държавата и се надявам че той се е издигнал до по-високо ниво в днесвния ред след Катуница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Най-добрият роб е този, който се мисли за свободен. ...Една стара приказка: Перфектният роб е този, който казва Аз не съм роб. Това е както алкохоликът, който казва, че не е алкохолик, поради което той винаги ще бъде алкохолик. Улавяш ли нишката с българина?Свободата не е толкова далеч, стига да сме в състояние да я призовем.Дали наистина ще успеем, дали ще го направим зависи единствено от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Патилане, българин съм и не съм от тях.Наясно съм със всички конспиративни теории, рептили, протоколи, социализъм, капитализъм, Ротшилд, Рокфелер, Карл Маркс, Айн Ранд,Харп, ойлпик, медии, ваксини, корпокрация, авторско право, патенти, наука, медицина..... Чета доста за религиите, стриймлайн и алтернативна история. Кисна тук за да чета коментарите на икономически активни хора. Гледам всичко цайтгайстоподобно и напълно те разбирам. Постоянно ти ръкопляскам и подкрепям, защото ти си един от тези които разчупват мисленето и понеже смятам, че това е първата крачка за преоценката.Иначе да вметна, че човечеството е имало момент в който е било едва едно единствено племе и пак не е изчезнало. Всеки има шанс да оцелее. Друг е въпроса какво ще дадем на света дори и да се съхраним...и това е по важния въпрос. Оцеляването е грозна гледка, не е за всеки и е най-вече Божа работа. И пак ще повторя всеобщото равновесие е непреодолимо за човешкия гений, така че конспирациите са част от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още