IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Страхо, никави IQ не помагат когато си решил да се самоубиеш с нямане на деца... По принцип си прав за размножаването в благопреиятан среда но това важи за природата, а ние хората не жиевеем в природа а в общество... инак как да си обясним че в най-беднитъе държави ( тоест с най-неблагоприятна среда ) се размножават най-бързо ? Искаш ли примери от Африка? Изберуи си държава аз ще ти дам статистика. Тоест ако българите се държим като в бедна държава трябва да имаме деца поне. Тоест излиза че не сме много бедни , но ако пък сме богати защо емигрираме през глава като "лудите на стадиона" ? Отговора е пълното откачане ... Откачане поне на една част от българското общество - простолюдието на необразовани и с ниски доходи от провинцията . Защо тоя извод ли? Ами много просто в България ако четеш жълтата преса става въпрос за известни обществени личности ( политици, певци, писатели, учени, бизнесмени, журналисти) и там става въпрос колко деца имат. Винаги образованите и известни българи имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
bubblehead
преди 12 години
патилане ти си характерен представител на масовата българската лудница ... нито знае фактите ( или ги игнорира напълно) и от там пък изводите и са пълен тръш. Както казва програмиста *** на вход *** на изход. ... Глей са Безработитста по време на Виденов беше над 20% и от Костов натам намаляво докато стигна само 5% през 2008 ( нездраво ниска безработица за да работи капитализма ефективно защото всички некадърници имат работа и само лудите са без работа, а работодателиет няма кой да наемът...) Днес безработица е около 11% ( зависи на кой вярваш ), около средтата за Европа и никаква катастрофа няма тук, а в София е само 5% отново. Тоест това реване на безработитста е пикане на грешното дърво... За гласуването на българите си напълно откачен също. Проблема на българите е че все търсим месията и на всеки избори затриваме половината политически пейзаж и назначаваме нови които (ах каква изненанда!) се оказват същите. Сега ще ти обясня механизма. Начи на всеки избори българина измита някои но отваря място за други. И когато другите дойдат то те знаят от първия си ден че ще бъдат изметени на следващите избори и бързат да се накрадат захдто имат един мандат ( Справка царя, СДС, надвам се и комуната никога да не дойде на власт повече ...) тоест тая проветривост на политическата сцена ги прави политиците крадци... Това мой човек е латиноамериканския сценарий и се надявам ГЕРБ да спечели и следващите парламентарни избори за да съм сигурен че сме излезли от него.... Другите ти страхотии са подобно откачени от действителноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
това е резултатът от пладнешките грабежи на престъпната комунистическа номенклатура пребоядисала се в няколко цвята и обрала собствения си народ и държава до шушка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
В такъв случай се налага въпросът в коя държава живеем в България или в ***? *** живеят практически по всички континенти, във всички държави, с изключение на Япония. И навсякъде *** живеят по свой закон, без да зачитат законите на приютилата ги страна. По-точно при тях над всичко стои първичният инстинкт, законът е нищо. Човешкият живот и животът въобще също е нищо, освен в случаите, когато не се отнася до техния собствен живот. Само че вместо да ги накараме те да приемат цивилизованите норми на поведение, разни либерални демократи ни внушават, че ние трябва да приемем *** такива, каквито са. Нещо повече, ние като толерантни демократи да се поучим от тях, от скитническото племе и да възприемем някои от техните черти. Докъде ще ни отведе една такава либерално-толерантна демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 12 години
При сегашното положение на обществото ни , *** са естествените наследници на тази държава. Те единствени , стоят по ниско от "елита" на тази държава! Не защото са с по ниско IQ,а защото са неуки! Когато пирамидата на обществото е с върха надолу, няма как да очакваме такова общество да е стабилно и да се развива! За интелекта граници няма и той ще продължи да напуска тази държава. За останалите тук перспективата да правят деца които да бъдат мачкани / да им работят за едната храна/ от хора с по нисък интелектуален статус не е особено привлекателна и просто не се множат! При другите видове живот на тази планета ако средата за живот е неблагоприятна, то те реагират по същия начин. Просто не се размножават! П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Това са последиците от ЕС. Никога преди не е имало толкова висока безработица, социално напрежение и психически нестабилните хора. Никога преди ЕС хората не са се чуствали толкова заплашени за препитанието си. Преди хората бяха по-стабилни психически. Хората в България са били нормални, но от немотия и мизерия вече им хлопа дъската! В България в момента най-процъфтяващият бизнес е "Гробищният бизнес" и това е факт!По мое мнение този народ вече е наследствено обременен с тежка умствена травма.Повечето българи гласуват по правилото на Айнщайн, че безумието е нещо, което правиш отново и отново, очаквайки различен резултат. Събрало се всичко живо във гората,да определи Президента на страната.Накрая скункса дружно те избрали,че вони ужасно, след това разбрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
bubblehead
преди 12 години
Българите са напълно напълно откачен народ и няма смисъл да жалим че се самоубиват... При относително добрата икономическа перспектива продължаваме да отказваме да имаме деца ( инак най-милото и свидно желание за нормалните хора в богати и бедни държави) и продължаваме да емигрираме като че е 89 година а вече и в Румъния няма такава емигртасия... , няма и в Албания и Македония, държави напълно неннормални и без никаква перспектива... Напълно откачен народ и като че ли става все по-зле напрорив на перскетивата... Българина си мрази живота и нищо не помага, ни приемане в Обединена Европа, ни Шенген (които *** на вратата), ни трикратно увеличение на доходите за 10 години... Тия тенденци ще доведат до само едно нещо форсмайорно изменение на етническия състав на България. Тоест българите абдикираме доброволно от държавата (която ни е завещал Аспарух ). Няма да я превземат *** ни турците защото и те емигрират увлечени от лудницата на българите... Каквото ще се случи е ще дойдат араби на рояци ( вече идват срамежливо) и това шет е съвсем видно когато средната работна заплата в София стане 1000 евро от днешните около 500. (С тия темпове трбват 5-6 години.) И това ще бъде края на държавата на българите. Държавта няма да загине ( икономиката няма да се срине напротив, имотите също няма да се сринат ...) но българите ще се скитат като *** по света а в държавата наречена България ще живеят пакистанци, египтяни, тунижзици, сирийци, авганистанци ... Тъжна приказка е България заради тоя откачен народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 12 години
Това е резултата от изплуването на най- долните *** на обществото ни на върха на хранителната пирамида у нас! Така наречения ни елит, "бизнес" или както щете така ги наречете / политиците ни са само тяхна функция/. Това са толкова неуки хора, че скоро няма да останат донори, които да хранят тях или децата им / ако разбира се междувременно не поумнеят/ Дано там на запад, в истинските училища, където учат отрочетата им, успеят да им налеят мозък в главите щото родоначалниците им са безнадежден случай!:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
най -големите крадци ги знаем кои са - всичко почна още 97-*** и хиперифлационната криза за свалянето на Виденов после Костов - aмeриканската пионка разпродаде 60 % от икономиката за жълти стотинки а онова нищоство Царя Миленчо и СИЕ и неговата юдейска клика ограби България както както никой друг не успя - останалите правителства довършиха останалите трохи от БАНТУСТАНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Бомби, хаос, етническо напрежение, безработица, социална разруха ! Това е Реда и Спокойствието в държавата на Боко Мутрата и Цецо Физкултурника!Икономиката супер, безработица , пълна лудница, бре обещания, обещания, обещания........България е пример как един добре обмислен план подейства!Планът Ран - Ът. За 20 години от 9 милиона българите в собствената им държава намаляха почти наполовина, а *** се утроиха. Изконни български ценности като съчувствие и солидарност, вече са изкоренени. Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! xaxaxaxaxaxaxaxaxa, няма такъв филм просто няма......,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още