IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Браво бе "Дарвин", ако на това казваш "еволюция", по добре да си бяхме останали маймуни......Накрая/всъщност и в момента де/ ще остане само един господар-парите, в големи количества те се добиват само СИЛОВО!Извода - Малка група хора властвуват над Голяма група - Силово, и държат кинтите.И тогава - ще си сипвате по 2-3 грама бензин в пръстена и ръката ще затреперва в равномерни тактове........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Има и уместни...Да празнотата е тотална, както казах, безхаберие, егоизъм, злоба, злорадство, жестокост, бездуховност, безверие, НЕГРАМОТНОСТ и....много са. Но, нали живота е чалга, мисленето е чалга, държавата е чалга...Едно поколение израстна с идеята, че има лесен живот и не иска да го сподели с никой.......дори с деца! Влиза в клипа и.....край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
МФ си измиват ръцете със зам. министър Владислав Горанов от Герб. Той е авторът на 28-те стъпки за геноцид над народа ни, предприети от МФ под претекст, че са мерки против кризата. Антикризисните мерки са плод на болните амбиции на финансовия министър Симеон Дянков и чрез тях проличава това как зад широкия гръб на Бойко Борисов изскача сянката на Иван Костов!България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му, даже и да не го одобрява. Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка.Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система:Дресиране на нации чрез условията за кредитиране Чрез т.нар. условия за заема (loan conditionalities) МВФ и СБ заставят държавите-длъжници да провеждат само такава политика, която служи на интересите на международните кредитори, докато в същото време държат съответната нация в усмирителна риза, за да не може тя да провежда независима икономическа политика. Една и съща рецепта се прилага навсякъде по света, независимо от дълбоките различия между държавите. Например те всички биват заставяни да приемат т.нар. "пакет от стабилизиращи мерки" на МВФ, който отваря широко вратите на националните икономики за т.нар. "чужди инвеститори" и чужди търговски банки. На държави, които откажат да прилагат този пакет от мерки, не се отпускат кредити за инвестиции в националната икономика, не се разрешава и разсрочване на плащанията по дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Да така е! Но ...."де е Караджата"... или, .."Колко мъка има по този свят, казал Моканина и продължил да скубе бялата лястовица"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
edimi
преди 12 години
Ще цитирам по-умен и уважаван от мен човек, "С еуфория не се прави история". Дори и радикални, мерките не трябва да се прилагат от ***!А иначе, да време е нужно, въпроса е че, го пропиляваме. Дори и сегашните закони да се спазват, пак ще има ефект! Кой с ръка на сърцето ще каже ..."аз не съм търсил начин да заобиколя закона"...Темата е дълга! Предложения няма. НЕ се разбра кой с какъв принос е към прираста на БГ. Личния ми резултат е - 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Казваш....Просто трябва да си преживеем тази еволюция...ти да не си един от тях???Ран-Ът на евреите върви по план! Борисов в играта ли е?Ран-Ът цели българската нация да се стопи до 5 милиона или тотално да бъде заличена чрез политика на глад и мизерия. Според плана единият вариант е с насаждане на етническа нетолерантност и прерастването й в гражданска война с хиляди жертви. Друг вариант е водене на социална политика от правителството, която да поддържа мизерно нисък стандарт. Така хората сами да се изселят от родината си.Положението у нас върви на зле. Цените постоянно растат, заплатите са замразени на санитарен минимум, с който едва оцеляваме. Доказано вредни ГМО продукти се разпространяват безпроблемно. А на народа упорито му се внушава да си почива, да мързелува, да си трае. И продължаваме да намаляваме. Май планът продължава да е в действие? Вие кажете стои ли Бойко Борисов зад Ран-Ът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
Спокойно, просто света е в системен преход, не са ни виновни евреите, те са просто по приспособени заради националистичната си религия, ние сме със слаб имунитет понеже ползвахме универсалистка религия. Има и други силни нации подобно на евреите. Те просто се възползват от слабостта на "противника". Никой не може да контролира света, най малко пък с конспирации. Процесите са необратими. Прехода ще се случи минавайки през глобализация и цялостна преоценка. Глобализираното общество е утопия и противоестествено, националистичното общество(дори и без държави) е естествения път. Нация се гради на ценности, а не на закони. Държава без нация е нищо. Просто трябва да си преживеем тази еволюция. Дори може да се мисли, че сме късметлии, понеже при нас процесите започнаха по отрано. Баланса е непредотвратим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
osoitza
преди 12 години
колко неуместни коментари :(, дори повечето написали нямат и представа какъв е проблема. А той е духовен. Думата "егоизъм" може би най-добре описва проблема на обществото ни. Трудно ни е да си намерим съпруг/съпруга или съответно лесно се развеждаме защото "всеки гледа само себе си", много ни е трудно да търпим чуждо мнение и мисълта че всичко ще трябва да споделяме.. А дори ако сме намерили подходящ човек ни е трудно да приемем, че ще имаме 1-2 деца "повече" в замяна на нова кола и/или големи лични усилия, защото е много по лесно с едно разглезено дете, но кой мисли за деца, важното е на нас да ние е лесно :)..... Да едно по добро управление би стимулирало хората да имат повече деца , но само до някъде ако не е комбинирано и с духовно израстване ще станем само по-големи консуматори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
user##
преди 12 години
Малко съм изненадан от челната позиция в печалната статистика. Промяна според мен на отрицателният прираст на българското население може да стане само с промени в про-малцинствената политика и безкрайно неефективната съдебна система. Промяната според мен, може да стане ако всички ние овцете спрем да блеем недоволно пред мониторите и станем физически единно недоволно стадо пред МС, Президентство или друга институция. Това според мен, е начина гласно да изразиш недоволството от настоящето статувко и желание за промяна. Колкото до другите коментиращи като Hellwitch и bubblehead концентрирани върху възможностите в БГ - желая им наслука и не само да коментират по темата, а да допринесат за естественият прираст на населението, защото според коментарите им мисля говорят на база теоретични познания за прираста. ;-) Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още