IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Развитите икономики едва сега виждат светлината в края на тунела

Балонът на потребителските дългове е причината жилищният срив и съвременните рецесии да са по-дълги, пише в доклад на фонда

17:58 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Развитите икономики едва сега виждат светлината в края на тунела

Проблемите на жилищните пазари и съвременните рецесии са по-тежки и траят поне по 5 години, пише в нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

Според заключенията на фонда икономиките на САЩ, Великобритания и други европейски страни, където се спукаха два балона в навечерието на финансовата криза от 2007 г. - жилищният и на потребителските дългове, вероятно едва сега започват да виждат светлина в края на тунела.

Слабата потребителска активност все още задържа възстановяването на американската икономика. Подобен проблем изпитва и Великобритания, като страната е на прага на втора рецесия.

С продължаващ икономически спад пък се борят няколко държави от еврозоната, припомнят от МВФ.

Експерти от фонда са проучвали в продължение на три десетилетия развитите икономики. Те са установили, че спадът на потребителските разходи и националното производство, ръстът на безработицата и намаляването на задлъжнялостта на домакинствата е по-силно изразено, когато икономическата катастрофа е предшествана от голям ръст на потребителския дълг.

В САЩ, Испания, Исландия, Ирландия и Великобритания имаше бум в цените на активите, което доведе до ръст на задлъжнялостта. Със срива на цените на активите обаче силно намаляха богатството и доходите на домакинствата, което направи дълговете им по-трудни за обслужване.

От МВФ посочват, че паричната политика може да облекчи тези проблеми чрез намаление на лихвите, за да се намалят разходите на домакинствата по обслужването на дълговете им.

В доклада пише още, че правителствата могат да увеличат доходите на домакинствата чрез различни социални програми за подкрепа. Фондът дава като пример за такава държавна политика скандинавските страни през 90-те години на миналия век.

От МВФ обаче предупреждават, че социалните програми трябва да бъдат внимателно подготвени, тъй като имат определен капацитет.

Централните банки също така не могат да намалят лихвите под нулата, допълват от фонда. Твърде рестриктивните или прекалено всеобхватните фискални политики пък могат да навредят сериозно на „здравето" на финансовия сектор.

Изследването на МВФ е включено в World Economic Outlook. Пълният текст ще излезе през следващата седмица, когато ще се проведе и редовната пролетна среща на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още