IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде големи, за да бъдат управлявани

Ако доскоро се говореше за твърде големите компании, които не могат да бъдат оставени да фалират, днес трябва да се дискутира управлението на гигантите

13:24 | 13.02.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Твърде големи, за да бъдат управлявани

Ако с настъпването на кризата беше актуална темата за твърде големите компании, които не могат да бъдат оставени да фалират, днес посоката на дискусията вероятно трябва да се измести към управлението, пише проф. Мурад Чаудри от Brunel University за CNBC. 

Всяка компания се създава с надеждата да се развива и разраства и да носи материални и нематериални облаги и на собствениците й, и на обществото, посочва Чаудри. Стремежът е тя да се разраства, като всички нови служители споделят обща визия за качеството на бранда и обслужването на клиентите.

„Нека си представим обаче, че една такава компания се е разраствала в продължение на много години и се е превърнала в глобален гигант. Тя все така ще осъществява избраната дейност, но ще е много по-трудно един конкретен човек да е наясно дали всички служители споделят обща визия за качеството и обслужването. Ето така се раждат твърде големите за управление компании“, пише още той.

Чаудри подчертава, че бордът на директорите и мениджърите са толкова откъснати от реалността и взаимодействието с клиентите, че в един момент губят и посоката, и фокусът на компанията, а това може да се промени само с вертикални реформи.

На финансовите пазари в ерата преди глобализацията и електронизацията доминираха по-малки компании и партньорства, като в повечето случаи агентите бяха и собственици и в общи линии знаеха какво се случва в структурите, без значение дали в централния им офис, или на друго място. Сега обаче е много по-трудно да откриват „гнилите ябълки“ в корпоративните структури, посочва Чаудри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dqd
преди 11 години
Ами, изходът е много *** и се нарича "Фалит на твърде големите да фалират, запълване на пазарната ниша от по-малки и недопускане на малките да се сливат за да сагата". Само, че как да се направи това не се наемам да кажа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
В ЗДП има различни категории водачи: А, В, М...За свръхгиганти категория не е създадена. Мислите ли, че някойси сър Ричард Брансън е малодушен, като държи Virgin да е група от много, умерени по габарити, вместо една, свръхгигантска компания? Дори ръстът на животните се определя от оптимума за средата и, колкото по-гладна среда /разбирай, или храната по-малко, или броят индивиди по-голям, или и двете/ масовият индивид, за да е успешен, не е великан.Може би, трябва да се уважават природните закони, ако искаме Видът да пребъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Както писах в "2013 - година на черната водна змия" - Плячкосване на компании - Вместо сливания и придобивания - очаквани от много анализатори, следващата година, макар не така шумно рекламирани, ще започнат разделяния, ликвидации, разпарчатосването им на отделни парчета, от едри спекуланти и пулове от такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 11 години
Всички компании с над 1000 служители се управляват лошо и трябва да бъдат разпарчетосани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още