IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Кипър повдига въпроси за сигурността в региона

Кипър предлага алтернатива на Москва, ако Русия изгуби единствената си средиземноморска военна база в Сирия

11:38 | 22.03.13 г. 14
<p>
	Руският разрушител Адмирал Ушаков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският разрушител Адмирал Ушаков. Снимка: Ройтерс

Възможно ли е кризата в Кипър да доведе до политическо и военно сближаване на Никозия и Москва?

Докато драмата около финансовото състояние на средиземноморския остров продължава, все по-често този въпрос бива повдиган на срещи на западни дипломати, някои от които се опасяват, че Кремъл може да експлоатира проблемите на страната, за да укрепи позициите си в Средиземно море, пише Financial Times.

От десетилетия Кипър е заемал малко необичайно място в политическата и отбранителна архитектура на Запада. Страната стана член на Европейския съюз (ЕС) през 2004 г., а от 50-те години на територията й е разположена британската военна база Акротири.

Въпреки това Кипър не е член на НАТО и от години изгражда все по-тесни връзки с Русия. Около 40 хил. руснаци живеят постоянно на острова, докато руски компании държат в кипърските банки около 25 млрд. долара.

Според анализаторите кризата с банковия сектор в Кипър или рязко ще влоши кипърско-руските отношения, или ще ги сближи още повече. „Може да станем свидетели на рязко влошаване на отношенията между двете страни, ако ситуацията се развие така, както ЕС иска. Това ще убеди руските компании, че Кипър вече не е удобна и сигурна офшорна зона за бизнеса им“, казва Николас Редман от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.

„Другият вариант е да станем свидетели на спасителен план от страна на Русия, който да доведе до осезателно задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и разширяване на руското влияние на Острова“, допълва той.

Ако Русия реши да предостави достатъчно голям спасителен пакет или ако Кипър бъде изхвърлен от еврозоната, политическите последици със сигурност ще са мащабни, коментират анализатори. Русия има не само геополитически, но и икономически интереси в малката средиземноморска страна особено що се отнася до новооткритите находища на природен газ в акваторията й. Размерът на залежите все още не е определен, но това не попречи на основни играчи в региона като Турция да заявят претенциите си.

Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
Лично ли си присъствал, или познаваш очевидец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Прочее, Синьо Око, Сатаната е бил архангел, при това, доста Оправен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
За съжаление си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Мн.ч. от "претенциЯ" е "претенциИ". "Й" в тази и подобни по строеж думи от женски род НЯМА. За останалото си прав/а/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Хора, нямам депозити в кипърски БАМ!-ки. Повечето офшорно открехнати тарикати там си се скатаваха от данъци и с това, им "развиваха икономиката"...без някой кипърец особено да се е преработил. ТОВА не може да продължава повече така. И не бива, защото развращава обществото. И не става дума за църковни плямпаници и пуритански увлечения: Развратът - това не са няколко голи цици и дупета, а подмяната на истинските и ориентирането към фалшиви /неподплатени с реална стойност/ "ценности". Една такава, в момента, изяда главата на Кипър, подобна изяде на Гърция, захапа Испания, стресна Италия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
С оглед повишаване конкурентността на европейската икономика като цяло и по-скоро, експортно ориентирените И опори като Германия, еврото следва да се пообезцени. Желателно, с поне 5 до 10%. В тази игра, Кипър е подходяща изкупителна жертва - още повече, че е действен пример, как НЕ ТРЯБВА да се структурира и как НЕ ТРЯБВА да функционира национална икономика. Следователно, неговото изгаряне - фалит или дори изпадане от ЕЗ, е основно негов и руски проблем.Не знам, става все по-интересно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мави - вземи кажи какво става в Сирия.Подозирам че имаш информация директно от източника.Или поне добре надушваш нещата отрано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"Парите са творение на Сатаната, а банката е неговият храм!"Димитър Буров към сина си Иван Буров, когато му предава семейния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
daa
преди 11 години
Би било най-добре Кипър да има силен съюзник Турците дишат зад гърба -само чакат повод зада почнат да предавяват претенций Германия винаги е била с Турция Освен че и Германия печели от това раздухване на проблема-еврото ще падне Германия иска по-слабо евро за да може да изнася продукцията си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
За сигурността на всяка една страна най-голяма заплаха са банките! Плащащи огромни менторски,лобистки и други мръсни хонорари на хора без морал и със болен разсъдък, те придобиват власт която не само не им се полага , но е толкова порочна, като власт от АДА! За пълна забрана на банковата дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още