IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2050 г. наводненията могат да нанесат щети за 1 трлн. долара

Най-уязвими са градовете в крайбрежните зони на САЩ, констатира ново изследване за последствията от природните бедствия

08:18 | 21.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Част от щетите по крайбрежната зона в Ню Джърси, причинени от урагана Санди през октомври миналата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от щетите по крайбрежната зона в Ню Джърси, причинени от урагана Санди през октомври миналата година. Снимка: Ройтерс

Пораженията от наводненията в най-големите крайбрежни градове на света могат да костват колосалните 1 трлн. долара на икономиката до 2050 г., главно заради покачването на морското равнище и заливането на крайбрежните ивици, според нов доклад, цитиран от CNBC.

„Потресаващите изчисления не са просто прогноза или предсказание, а по-скоро ни подсказват, че на всяка цена трябва да подобрим защитата си от природните бедствия“, смята Стефан Алегат, старши икономист от Световната банка и автор на проучването. „Определено трябва да направим нещо“, допълва той.

Изводите, до които достигат авторите на доклада само 10 месеца след опустошителния ураган Санди, са публикувани на страниците на списание Nature Climate Change. Изследователите са установили, че защитата от наводнения, която имат 136 града по целия свят, няма да бъде достатъчна, ако нивото на морското равнище се покачи с още 20 сантиметра до 2050 г.

Едни от най-уязвимите градове са в САЩ – Маями, Ню Орлиънс и Ню Йорк, например, на които се падат 31% от общите разходи за защита от наводнения на 136-те града, обхванати от проучването.

„Това може би е така, защото Америка има проблеми с финансирането на инфраструктурата, свързана със защита на крайбрежните зони, но също така и на транспортната инфраструктура. Това може би е отражение на състоянието на американското правителство чрез местните, щатските и федералните агенции, които са отговорни за различните етапи на инфраструктурните проекти. Каквато и да е причината, изводите илюстрират, че превенцията срещу наводненията може да бъде и рентабилна“, коментира Стефан Алегат.

„С обща глобална инвестиция от 50 млрд. долара годишно за превенция голяма част от въпросните загуби могат да бъдат избегнати. Това е много добра инвестиция, що се отнася до финансовите й условия. Но ако търсим отговор на въпроса кой и как ще плати за всичко това, то тогава става много сложно“, допълва експертът.

Дори и при наличието на защита годишните загуби в някои региони, причинени от наводненията, до 2050 г. могат да нараснат от 60 млрд. долара до 63 млрд. долара годишно.

„Неправилната защита от наводнения е по-опасна дори и от липсата на такава. Когато наводнението бъде факт, загубите ще са огромни“, продължава той.

Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
емчи ФЕД да ги напечата отсега още и да ги тика в склада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още