IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проявяват ли се отново най-лошите инстинкти на инвеститорите?

Американските сини чипове се представят по-добре от 12 различни класове световни активи, но победителите не трябва да бъдат следвани дълго

17:33 | 22.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="text-align: justify;">Фондовите борси в САЩ се представят отлично, но съветите към инвеститорите са да не прекаляват с инвестициите на нагорещения в момента пазар.&nbsp;</span><em style="text-align: justify;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовите борси в САЩ се представят отлично, но съветите към инвеститорите са да не прекаляват с инвестициите на нагорещения в момента пазар. Снимка: Ройтерс

Американският фондов пазар надмина всички очаквания. От 1 януари 2011 г. до 28 юни 2013 г. американските акции поскъпнаха с 35%, изтъква на страниците си списание Business Week. В сравнение с пазарите на развитите страни това е с 26% повече, а що се отнася до пазарите в развиващите се страни – САЩ е с 47% по-напред от тях.

Типично за инвеститорите, те се възползват от този обрат на събитията и правят това, което много пъти са се заклевали никога да не правят отново – те следват победителите. През юли тази година инвеститорите вложиха рекордните 40 млрд. долара във взаимни фондове и борсово търгувани фондове (т.нар. ETFs). По ирония на съдбата това се случва само няколко години, след като оттеглиха инвестициите си в тях.

Историята ни дава много примери, с които да обясни защо действието им е лоша идея. Развиващите се пазари се разбушуваха през 90-те години на XХ век. Охлаждането за тях дойде, след като акциите в технологичния сектор и интернет сектора на САЩ станаха по-привлекателни.

По това време, когато повечето дребни инвеститори купуваха тези обречени акции, инвестираха в акции на малки компании и в най-различни суровини, страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) придобиха влияние.

Както се казва - „Насапунисай, изплакни, повтори“. Това е популярна фраза от рекламите за шампоани в Америка. Тя се използва метафорично. Означава, че, ако инструкциите се изпълняват буквално, то ще попаднем в безкраен цикъл, ако повтаряме едни и същи стъпки, поне докато свърши шампоанът.

В свой доклад Gerstein Fisher, фирма за инвестиционни консултации, базирана в Ню Йорк, предупреждава инвеститорите да не тръгват по същия път отново, т.е. - да не прекаляват с инвестициите на нагорещения пазар в САЩ и да не пренебрегват пазарите в останалата част на света. Следващият път, когато някой ви каже „ама този път е различно“, предложете му тези интересни факти:

В края на юни тази година цените на акциите на най-големите американски компании се представиха най-добре сред цените на 12 различни световни класове активи – злато, недвижими имоти, облигации, например. Ако американските сини чипове останат на върха до края на годината, то това ще е първият път от десетилетие насам, когато те печелят шампионската титла. И дори това е първата година, когато сините чипове влизат в топ три на класацията.

През тригодишните последователни периоди в рамките на пет години (от 1 януари 1997 г. до 31 декември 2012 г.) световните класове активи се представят по-добре от американските акции, или което е през 68% от времето. Разширете разгледания инвестиционен диапазон до 10-годишни периоди и ще видите, че портфейлът на световните класове активи печели всеки път.

„Вярваме, че ще настъпи момент, когато другите световни класове активи ще поемат щафетата от американските акции“, прогнозира изпълнителният директор на Gerstein Fisher  Грег Фишер. „Но е много трудно да предскажем точно в кой момент ще се случи това.“

Той отбелязва, че делът на САЩ в световния брутен вътрешен продукт е 23%, докато американският фондов пазар съставлява почти половината от пазарната капитализация на борсите по света взети заедно. „Това не звучи като една устойчива ситуация“, заключава притеснен Грег Фишер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още