IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на кеша в инвеститорските портфейли е нараснал до двегодишен връх

Геополитическата нестабилност и неизвестните около устойчивостта на глобалното икономическо възстановяване са понижили склонността към риск

09:30 | 14.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делът на кеша в инвеститорските портфейли е нараснал до двегодишен връх

Инвеститорите увеличиха средствата си в брой. По този начин кеша им достигна почти двугодишен връх и свидетелства за понижена склонност към поемане на риск на фона на геополитическата нестабилност и неизвестните около устойчивостта на глобалното икономическо възстановяване. Това гласи проучване на BofA Merrill Lynch, проведено сред мениджъри на фондове, цитирано от Financial Times.

Въпреки че в момента индексите на Wall Street и на водещите борси в Европа се извисяват до нови върхове, инвеститорите разполагат с повече пари в брой, като освен това през май са намалили вложенията си в акции в сравнение с месец по-рано.

Инвеститорите посочват два значителни риска за пазарната стабилност. Една трета от запитаните смятат, че опасността от нови фалити в Китай е най-същественият риск. 36% считат, че геополитическата криза е най-голямата заплаха.

Средният дял на парите в брой нарасна до 5% от общия обем на инвеститорските портфейли. Растежът е най-големият от юни 2012 г. и е с 0,2 процентни пункта повече от април, когато делът им бе 4,8%. 22% предприемат рискове под нормалните нива, което е ръст от 11-те процента, отчетени през април. Делът на активите, разпределени в акции, е спаднал до 37 на сто от 45% през април.

36% от мениджърите на хедж фондове казват, че са увеличили инвестициите си в акции на компании от еврозоната при 30% през април. Вложенията в ценни книжа на други развити пазари, измежду които САЩ и Япония, са спаднали на месечна база.

„Испанските и италианските акции са предпочитани пред британските и швейцарските. Дългът на държавите от периферията на еврозоната пък е най-търгуем в световен мащаб“, споделя пред Financial Times пазарният стратег Обе Ейкеме.

Европа е най-предпочитаният регион. 28% от запитаните казват, че през следващите 12 месеца ще увеличат дела на инвестициите си именно на Старият континент. Месец по-рано на това мнение са били 23 на сто от анкетираните. Според 14% от фонд мениджърите европейските акции са подценени.

САЩ е най-недолюбваният регион. 18% от анкетираните смятат да ограничат инвестициите си там при 9% през април. През миналия месец е нараснал слабо интересът към развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
По-скоро към Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Можеби не съвсем но явно нагласата е, че Южна Европа е подценена. Разчитат, че след като са в ЕЗ, ще ги спасят, при всички положения, а цените заради кофти положението им, са ниски. UK и Швейцария явно се смятат за надценени, тъй като въпреки по-добрите показатели, кризата ги друса и тях ( в смисъл дългово са по-добре, но производството е зле, щото няма търсене, рецесията си е почти там) а цените са високи, защото се смятат за стабилни. Щатите са много рискови. Ще се надуе балон някъде пак, ама не е ясно къде, а останалото ще иде у тиквите. Инфлацията ги чака, социалната им система е пред колапс, латиносите,черните и всякакви бедняци емигранти тотално им разбиват и обществото и държавата и трудовия пазар, Китай им диша във врата като първа икономическа сила и честно казано, перспективата им не е добра, ако не си забъркат някъде една по-сериозна война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Парите идват към Европата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още