IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Португалия - откъде дебне спасението?

Страната приключва днес изпълнението на спасителната програма, но още е далеч от устойчивото възстановяване

09:50 | 17.05.14 г.
Икономиката на Португалия - откъде дебне спасението?

Португалското правителство излиза днес от спасителната програма, но дребният бизнес не е в настроение да празнува с властите, пише Ройтерс.

Алешандра Капело, графичен дизайнер на 42 години, е изгубила работата си през януари и смята, че през последната година ситуацията се е влошила за бизнеса и хората. От няколко месеца тя допълва помощите за безработни, които получава, като прави домашни сладки.

Алешандра се е присъединила към над 800-те хил. души, или 15 на сто от работната сила на Португалия, които нямат кой знае какви перспективи за бързо намиране на нова работа. И въпреки че това е втората държава от еврозоната след Ирландия, която успешно изпълни спасителната си програма и излиза от нея, данните показват, че икономиката е все още твърде далеч от възстановяването на фона на продължаващите икономии.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) изненадващо се сви с 0,7%. Това подчертава рисковете, пред които е изправено възстановяването. Страната стана изключително зависима от външното търсене, тъй като се фокусира върху насърчаването на износа чрез съкращаването на разходите за труд.

Централната банка на Португалия препоръча да се продължи с реформите, за да се гарантира устойчив растеж и да се насърчи кредитирането. Правителството обаче вече тревожно гледа към изборите през 2015 г., което означава, че така необходимите реформи може и да не се материализират.

Безработните и за всички, чиито доходи бяха орязани заради спасителната програма, си задават болезнени въпроси: Струваше ли си всичко? Ще има ли някога достатъчно работни места? Ще има ли по-добър стандарт на живот?

На юг, в индустриалния град Сетубал – един от най-бедните райони на Португалия, има малко доказателства за растежа, който уж се завърна през миналата година. Един от местните свещеници коментира пред информационната агенция, че бедността се увеличава и все повече млади семейства с деца търсят помощ и храна. Много от тях са загубили вяра, че ще успеят да си намерят работа, запада и бизнесът на дребните предприемачи.

Проблемът, според икономистите, е че реформите, които трябваше да се осъществят през трите години на изпълнение на спасителната програма, се забавиха. “Политически ориентираните икономики са много трудни за реформиране. Единственият начин е постепенната промяна”, коментира Антонио Барозу, старши вицепрезидент на консултантската компания Teneo Intelligence.

Правителството облекчи бизнеса при наемането и освобождаването на персонал. Това доведе до спад на разходите за правене на бизнес и спомогна за понижаването на безработицата от максимума от 17,5%, който достигна през 2013 г.

Много наблюдатели обаче казват, че заради икономиите през последните години, фокусирани върху намаляването на разходите в публичния сектор и увеличаване на данъците, не са извършени по-важни и мащабни реформи, като намаляването на държавния апарат например.

“Спасителната програма беше фокусирана основно върху вътрешната девалвация”, коментира Антонио Кошта Пинто, политически анализатор от университета в Лисабон.

Това обаче удовлетвори кредиторите. Разходите за труд в Португалия са спаднали с осем процента от 2011 г. насам до 11,6 евро на час през 2013 г., сочат данните на Евростат. Това повиши конкурентоспособността на икономиката, като делът на износа от БВП нарасна до 41% през миналата година.

Предизвикателствата пред страната остават същите – ръст на доходите и заетостта и спад на безработицата, и това изправя правителството пред дилема, тъй като политиците все пак искат да дадат някаква надежда на избирателите си.

Доходността по португалските облигации се понижи до рекордно ниски нива и вече дори пазарите не оказват натиск за осъществяването на реформи. Кредиторите също спират мониторинга на икономиката. Правителството вече може свободно да осъществява каквито политики пожелае, въпреки че все още трябва да прилага мерки за овладяването на дефицита.

Управляващите вече обявиха, че през следващите години ще започне да повишава заплатите в публичния сектор и обмисля намаляване на данъците. Може би това ще даде тласък на растежа в краткосрочен план, но за генерирането на по-висок растеж е необходимо рязко да се намали дълга на Португалия, да започнат да се разкриват нови работни места и да се насърчи кредитирането за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още