IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отслабената руска икономика заради западните санкции и поевтинелия петрол вероятно също е допринесла за решението

09:40 | 02.12.14 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отказът от "Южен поток" е необичайно дипломатическо поражение за Путин

Отказът на руския президент Владимир Путин и Русия от строежа на газопровода Южен поток - грандиозен проект, който бе замислен първоначално да установи господство на страната в Югоизточна Европа, е необичайно дипломатическо поражение за Путин, пише в свой анализ New York Times.

Същевременно той нарече отказа от газопровода загуба за Европа и обвини Брюксел в неотстъпчивост. Решението изглежда е и необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама, които тази година проявиха безсилие, след като Путин анексира Крим и раздуха бунт в Източна Украйна. 

Русия дълго време представяше проекта за Южен поток на стойност 22 млрд. долара като разумен бизнес ход. Но Вашингтон и Брюксел го отхвърляха като зле прикрит опит на  Кремъл да циментира позицията си на господстващ доставчик в Европа, заобикалящ Украйна.

Конфликтът в Украйна засили натиска на Европа срещу газопровода и строежът му бе спрян от България през юни, припомня NYT.

Ако има печеливш от всичко това, той е Турция, която наред с Китай и други бързо развиващи се страни, нуждаещи се от енергия, се възползва от споровете между Изтока и Запада, за да си издейства дългосрочни енергийни доставки на изгодни цени.

Решението на Москва задълбочава конфликта за оценения на 22 млрд. долара проект, пише WSJ. „Южен поток“ би позволил на Москва да заобиколи Украйна при доставките си на газ за Европа. На два пъти през последните десет години Русия спря доставките на газ заради спорове с властите в Киев.

Украинският конфликт и обтегнатите отношения между Киев и Москва хвърлиха сянка над целия енергиен сектор в Европа. Със задълбочаването на кризата в Украйна, която се разрасна в противопоставяне, напомнящо на Студената война, западните сили  решиха да окажат съпротива на агресивната политика на Путин, изразяваща се включително в проекта за газопровода Южен поток. 

Руският президент лично определя стратегията за енергетиката и газопроводите, която е може би най-важният източник на неговата мощ на международната сцена. От години той и Западът си съперничат за контрол над енергийните доставки за Европа, посочва NYT.

Предвид санкциите, които САЩ, ЕС и съюзническите страни от Азия наложиха на Русия заради кризата в Украйна, сега Кремъл търси по-тесни връзки със страни, които не са участвали в наказателните мерки. Така например Москва вече сключи огромна сделка за доставка на природен газ с Китай по-рано през тази година и увеличава търговията със селскостопански продукти с Турция и страните от Латинска Америка.

„Южен поток“, чийто строеж започна през 2012 г., трябваше да гарантира доставките на над една десета от годишното потребление на газ в Европа и да преминава по дъното на Черно море. На фона на кризата в Украйна проектът се превърна в разменна монета между Москва и ЕС. След значителен натиск от Брюксел и Вашингтон България, като транзитна страна, спря подготвителната работа по проекта за изграждането на газопровода през юни.

ЕК критикуваше тръбопровода и с аргумент, че нарушава Третия енергиен пакет на ЕС. Путин разкритикува вчера остро преди всичко България. „Позицията на Европейската комисия не е конструктивна и не отговаря на икономическите интереси на Европа," добави той.

„Президентът лично реши да спре проекта“, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред агенцията ТАСС. Формално за това е необходимо решение на Надзорния съвет на проектната компания. Въпреки това обаче в нея Русия като мажоритарен собственик има думата.

Според редица медии в Москва Русия е вложила досега около 4,66 млрд. долара (около 3,740 млрд. евро) в проекта. Но енергийната суперсила сега е значително отслабена, защото цената на петрола е много ниска и икономиката й отслабва заради западните санкции около кризата в Украйна. Наблюдателите не изключват, че и това може да е допринесло за решението.

Няколко часа преди изявленията на Путин в Анкара властите в Киев обявиха, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се е съгласила да предостави на Украйна заем от 150 млн. евро за модернизацията на тръбопроводите на страната. „Разходите ще бъдат намалени с 20 на сто", заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Киев, като отново се изказа против „Южен поток“. "Това е руски политически проект", заяви той.

Междувременно Путин отново заплаши ЕС с преориентирането на страната по енергийните въпроси. „Русия ще транспортира своите енергийни ресурси към други региони на света. Ние ще влезем на други пазари и Европа няма да получи тези доставки - поне не и от Русия. Но това е изборът на европейските ни приятели", каза още Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
а Израел от къде има газ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 28 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
Израел официално е внесъл документи в ЕК, че е готов да достави газ на Европа чрез газопровод минаващ през Кипър и излизащ в Гърция.Условието е ЕС да си построи газопровода, който по най-груби оценки ще струва около 10 милиарда евро и може да се построи за ТРИ години.Истината е, че Русия никога не е гледала на България като равноправен партньор, а на страна ДЛЪЖНА да угажда на всякакви имперски щения.Всеки Българин следва да знае, че Русия е била против Съединението, а през Първата световна в 1916г. нахлува в Добруджа.Тогава ген. Колев им хвърля такъв бой, че руските войски са обърнати в бягство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 23 rate down comment 5
Ironhorse
преди 9 години
Ехоооо,дайте да говорим за пари, то за политиката е ясно, няма да се разберем.Словакия за транспортиране на 21 милиарда м3 газ взима около 650 милиона долара годишно от такси.Путин по братски за 63 милиарда м3 газ ни предлага около 600 милиона долара и то след 20 години на изплащане и то само ако е запълнен капацитета на тръбата.Къде видяхте изгодата за България.Приказките че ЮП ще заобиколи България са израз на безсилието на Путин.Турция сега ползва около 45 милиарда м3 газ годишно. Питам аз къде ще ги дене нови 63 милиарда м3, като крайните потребители са страни от ЕС и след като ЕС казва че ще бъде спазен Трети енергиен пакет, ще се спазва.Италия участваше в ЮП само и с единственото условие ако купува около 10 милиарда м3 газ годишно, то да изгради подводната част на газопровода.За справка Син поток е натоварен СЕГА на 50 % от капацитета, защото компресорните станции не могат да осигурят нужното огромно налягане за 400 км. подводна част на газопровода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Аз пък мислех, че е китаец, руснак или индиец. Подозирах дори, че може и да е американец, но щом ти казваш, че е нашенец - тогава браво на момчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Другарю само да те ОТКРЕХНА че собственик на сайта zerohedge.com е българин и по темите за Русия е пристрастен та дрънка.В екипа има и Руснаци които също са СТРАШНО "обективни" ОСОБЕННО в статийте си за Русия ха ха хаИзобщо zerohedge.com ПАДА стремглаво от позициите които заемаше като обективна медия. Май финансирането си казва думата ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Arr
преди 9 години
И аз питам затова ли руснаците като инвеститори взеха решението да влязат като инвеститори и да инвестират 20 милиарда долара в строителството на нова атомна централа в Турция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 20
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха коментар на ЧЕРВЕН *** окичил се с снимката на ГЛАОТЕЗА ЧЕ.*** поне прочети със снимката на какъв изверг си се накичил, тогава давай с ОПОРНИТЕ ТОЧКИ !Руската *** ако ще от космоса да пуска тръба ха ха ха нали са високо технологични. Истината е че отидоха да се МОЛЯТ на *** с които 200 години са воювали ха ха ха за да ОСВОБОДЯТ БГ ха ха хаДано технологиите на Капълъ черши да му свършат работа на милият КГБ офицер ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
Така е разбира се. Не ме притеснява какво става с Путин и неговото управление. Притеснява ме какво става с нас. Не приемам да гледам на събитията като на мач, който гледаме от трибуните и всеки си избира за кого да вика. Ние сме на терена и играем! Ето ти нещо - различно от NYT: http://***.zerohedge.com/news/2014-12-01/putin-kills-south-stream-pipeline-will-build-new-massive-pipeline-turkey-instead
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 14
Danny666
преди 9 години
Ами как искаш да има нещо смислено в коментари на болни хора ?Михаелис милият докато не му дадат хапчетата не мирясва да дрищи под ВСЕКА статия по 10 коментара :)Останалите са пенсионери другари от ремса които с тъга громят капитализъма по форумите !Мили червени *** от Южен поток немаше да влезе стотинка в БГ хазната. Проекта си беше далаверка от наша страна ( едни хора да вземат едни комисионни ), а от Руска просто политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 20
Forex Master
преди 9 години
Чета разни безмозъчни статии в инвесторичето. Предполагам че превеждат от агитационни и пропагандни издания. Там се говори, как "провалът" на ЮП бил дипломатическо поражение за Путин. Трябва да си страшно куха лейка за да не разбираш, че ЮП ще се състои, но с Турция а не с България. България е заобиколена. Поражението не е за Русия. Поражението е за България. Ще купуваме руски газ, но не от руснаците а от турците... Малоумие някакво. Е, то така става когато ***, сините талибани, *** и НПО простетата са завзели националните медии и всяка вечер от екраните на казионните медии се излива безмозъчна пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още