IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли Америка петролната война?

Цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощности, смята Леонид Бершидски

12:52 | 17.01.15 г. 119
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовият погром, който сполетява Русия, след като цената на петрола сорт Брент спадна с 50% през последните четири месеца, засенчи това, което евентуално очаква американската шистова индустрия през 2015 г., пише за Bloomberg View Леонид Бершидски.

Време е да й обърнем внимание, защото Саудитска Арабия и други големи производители на петрол от Близкия изток едва ли ще съкратят добива. Сега цените се насочват към нива, при които американските производители ще започнат да изключват мощностите.

Представители от водещите страни членки на ОПЕК от седмици казват, че няма да изпомпват по-малко нефт без значение колко надолу ще върви цената на петрола. Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими каза, че дори 20 долара за барел няма да предизвикат промяна.

Първоначалните реакции в САЩ бяха умерени – американските петролни производители са достатъчно устойчиви; те ще продължат да произвеждат дори и при много ниски продажни цени, защото пределният разход за изпомпването от съществуващите кладенци е още по-нисък; ОПЕК ще загуби, защото мрежата за социалната сигурност на членовете й зависи от цената на петрола; и при всички случаи ОПЕК ще е мъртва.

Този оптимизъм напомня за високомерната руска реакция в началото на спада на цената на петрола. През октомври руският президент Владимир Путин каза, че „никой от сериозните играчи“ няма интерес от цена на петрола под 80 долара. Това самодоволство изведе Русия на ръба – вече и трите водещи кредитни агенции дават най-ниския инвестиционен рейтинг на страната, след като рублата продължава да се обезценява, успоредно с петрола.

Като цяло е лоша идея да играеш самонадеяно по време на ценова война. По дефиниция всички ще пострадат, а една победа би могла да бъде относителна. Победителят е този, който понесе най-голямата болка. Бершидски залага че това са саудитците и руснаците.

Към този момент единственият сигнал, че американското производство на суров петрол може да се свие, е намаляващият брой оперативни помпени станции в САЩ. Миналата седмица броят им се понижи до 1 750 – с 61 по-малко спрямо седмица по-рано и с 4 по-малко в сравнение с преди година. От 5 декември насам са спрели работа 209 платформи, като спадът е рекорден за периода от 1987 година досега.

Въпреки това производството на петрол все още е рекордно. През седмицата, приключила на 2 януари, когато броят на помпите също намаля, добивът достигна 9,13 млн. барела на ден, което е 44-годишен връх.

Петролните компании спират производството само в най-нерентабилните си станции, които произвеждат само по няколко барела на ден, а при текущите цени, тези станции не струват колкото лизинговите плащания за оборудването.

След като никой не съкращава производството, цените продължават да вървят надолу. Всичко това ще даде своето отражение. Според най-новия анализ на Wood Mackenziе „при цена на Брента от 40 долара за барел, или по-ниска, производството на петрол ще застине на нива, при които е налице значително намаляване на глобалното предлагане на петрол. При 40 долара за барел Брент 1,5 млн. барела на ден ще бъдат с най-голям отрицателен принос от редица пясъчни петролни проекти в Канада, следвани от САЩ и Колумбия“.

Това не означава, че веднъж, когато Брентът слезе до 40 долара, а това е нивото, което Goldman Sachs сега очаква, след като изостави прогнозата си, че Саудитска Арабия ще намали производството, шистовият добив автоматично ще спадне с 1,5 млн. барела на ден.

Редица американски фракери ще продължават да помпат на загуба, защото трябва да обслужват дълговете си – общо за близо 200 млрд. долара, сравними с финансовите нужди на руските държавни енергийни компании.

Проблемът на американските фракери е, че е възможно тези дългове да бъдат рефинансирани, ако са червиви с пари. В определен момент, ако цените останат ниски, най-задлъжнелите компании ще фалират, а по-успешните няма да могат да ги изместят или придобият, защото няма да имат или парите, или инвеститорската увереност, че ще им помогнат да си набавят дългово финансиране.

Фалитите и липсата на експанзия в крайна сметка ще доведат до свиване на производството. Американската администрация за енергийна информация все още прогнозира, че американското производство на суров петрол ще бъде средно 9,3 млн. барела дневно, или със 700 000 барела на ден повече в сравнение с 2014 г. Но ако Брентът се придвижи към 40-те долара, тази прогноза изхвърча през прозореца. Това може би и сега е твърде оптимистично.

Що се отнася до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – те просто ще продължават да помпат. Те са държави, а не предприятия, и те просто не могат просто така да затворят магазина и да се приберат вкъщи. Те все още имат бюджети, които да финансират, и нямат заместител на петрола като източник на международни резерви.

Русия, третият най-голям производител на петрол след САЩ и Саудитска Арабия, е по-нестабилна в сравнение с петролните монархии в Близкия изток, но се намира в същата ситуация – петролът е нейната кръвоносна система.

Това може да бъде кървава, продължителна битка с неясен изход. Цената на петрола по-скоро е нееластична към краткосрочни изменения в търсенето и предлагането. Ето защо нейният курс тази година ще бъде диктуван основно от новините и реакциите на пазара към тях.

Една вълна от фалити в американската шистова индустрия най-вероятно ще я стимулират, защото това ще бъде възприемано като негативен фактор за предлагането. Въпреки това не може да се каже колко високо ще се надигне. Всъщност тя може да нарасне толкова, че да позволи консолидация, предоставяйки на индустрията втори попътен вятър и причинявайки повече проблеми на страните от ОПЕК, Русия, Мексико и Норвегия. Или пък вълната може да достигне нива, при които САЩ може да забрави за своя шистов бум. Това би причинило тежки последици за икономическото възстановяване на САЩ.

Може би е време щатското правителство да обмисли дали иска да вдигне залозите в тази ценова война, навлизайки в нея като суверенна държава. Това би означавало спасяване или временно субсидиране на производителите на шисти. В края на краищата сега те се конкурират с държавите, а не с фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

87
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
така е, само че ще ти поставя целият начин на изчисляването на "производителността". В учебника ти пише, че производителността е най-общо съотношението за колко часове се изработва Х работа. В реалността ако ти произвеждаш кола(съизмерима по качество с мерцедес) пак ще си в пъти по-малко производителен от средният германец, който произвежда споменатият мерцедес. Щото той има пазар за по примерно 200 000 Е. А ти имаш за примерно 50 000 Е. Т.е.-производителност се измерва само и единствено през оборота. То няма и как иначе да се измерва де, щото не знам Германия да произвежда матрьошки та няма как да сравним държавите. Щатите имат силно производство. Няма държава с 300+ милиона население да няма производство. Но разхвърляно на глава на населението(АКО имаше как да го изчислим) съм убеден, че щяхте да сте много разочаровани, а делът на Китай щеше да е повече от 20% в пъти при това.Но нобел е прав, че се приема, че в т.нар. "развити икономики" се приема по-голямата част от БВП да се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 9 години
Ето това е важното. Кога петрола ще удари дъното. Тогава трябва да се купят акции на петролна компания която оцелее. Този евтин петрол ще ни излезе солен после. Тези които продават петрола евтино днес, след време ще наваксат загубеното. Хубаво е тогава ние да сме в техния отбор и да спечелим :) Другото е дърлене само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
И за теб се отнася.. по полека с новобранците :)) Щеркати за офталмолог, печели малко! Първия ми братовчед в е щатите вече 12г. Главен фин мениджър е в офиса на Fodelity в Пенсилвания и прави 120К годишно без бонусите. Та мин год се сгоди за една гинеколожка..и е леко комплексиран, че мацката прави към 130-140 К :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 8 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Не нападай така "злобно" новите съфорумците де. Give him a break, както се казва.. Ще се намеся в спора, само да да те опровергая (както и новия колега), че щатите не произвеждали нищо. Факт е, че номинално индустриалното п-во в Китай е най голямо, и съм склонен да приема, че е 20 % от световно. https://***.quandl.com/c/economics/industrial-production-by-country. Според тази таблица, е 4.008 трлн $, а на САЩ 3,054 трлн $. Ако приемем, че на Китай е 20 % от световното, излиза че на САЩ е 15 %. Привдно - Китай дърпа, САЩ залязва.Мда.. ама я да го претеглим през през производителността на работната сила, и от там на икономиката като цяло..Китай има 797 млн души раб. сила, САЩ - 155 млн. Та индус. п-во на работещ в Китай е 5028, а в САЩ - 19 703$.Т.е - 1 китаец, зает в индустрията е почти точно 4 пъти по слабопроизводителен от 1 американец. Същото важи за икономиките като цяло. Затова.. по полека с оценките.И преди съм ти казвал САЩ от години, неизменно са в топ 3 по производителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"...Тук си купих кола и апартамент. Имам достатъчно средства за да обиколя света няколко пъти......... След 10 години тук, вече мога да се пенсионирам и трябва да ти кажа, че с тази пенсия в България за много хора , ще изглеждам богаташ... "Хахаха... и това всичкото с 25 американски долара на час? Че ти изкарваш по-малко от малката ми дъщеря, която по принцип е студентка, но поработва като треньор по тенис и още няма американски паспорт. Кака й е офталмолог и прави по 70 бона годишно и още не си е купила жилище - само е сключила договор за ипотека и ще плаща доста години. И с колата същата работа... Хаха.... Пенсионер! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
"...Тук си купих кола и апартамент. Имам достатъчно средства за да обиколя света няколко пъти......... След 10 години тук, вече мога да се пенсионирам и трябва да ти кажа, че с тази пенсия в България за много хора , ще изглеждам богаташ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
80
79
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
в същност добре си попил от тях:) даже доста добре:)залагам пари, че следващият ти пост пак ще е в стил-"аз в същност не искам да влизам в спорове":) Доста пасивно-агресивен начин да се изказваш, но по същество е запазена марка за другият пол. Какво точно намери да коментираш? Как 5000 стъкла сте правили как твоята логика е, че се правят 5000 коли:) И колко си читав и колко е страхотен живота там. Ами...да ти кажа честно и в комунистически Китай ще ти дадат да си купиш кола и апартамент. До какъв извод трябваше да ме доведе политическият ти пост?@nobel не бързай да хвалиш хората другият път, че ги урочасваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
драааама:) само да знаеш-тия дето дядо ти ги е разправял са малко врели некипели:) даже ме съмнява да ти ги е разправял:)Първата комасация в бг и първите стопанства на кооперативен принцип са едно 20 год преди комунистите:) прибрано било:) ми що не ти ги възстановиха:)100 дка земя в земеделски район в момента можеш да ги продадеш между 70 и 150 хиляди кво се оплакваш:) Забравяш, че ако бяхме в друг строй през това време ти можеше да си станал някой пройдоха или даже баща ти и да сте ги изпили:) така че викай ура за камунезите:)Аз съм на 30 и макар, че нямам кола имам апартамент. И други НИ. Тук. Предполагам, че е въпрос на кадърност. Ако бях в щатите ...не знам кво да ти кажа-сигурно 90%(със сигурност и да бъркам са в пъти по-зле от БГ) от тамоните умират без собственост. И парите имат значение само в страната в която си ги изкарал. Сиреч-паритет. = Ама ти не искаше иначе да говорим за политика. Я продължи да заваряваш, очевидно за толкова ти стига акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още